S-a întâmplat în 9 februarie 1953

0
52

S-a întâmplat în 9 februarie 1953 . Apariţia colecţiei „Livre de poche”, care a cunoscut un succes remarcabil. Le Livre de Poche ( „Cartea de buzunar”) este numele unei colecții de publicații care a apărut pentru prima dată pe 9 februarie 1953 sub conducerea lui Henri Filipacchi și a fost publicată de Librairie générale française, o filială a grupului Hachette.

Cărți cu un format similar, potrivite pentru a încăpea într-un buzunar, existau deja de mai multă vreme.

Începând din 1905, editura Jules Tallandier a comercializat romane populare la prețuri reduse sub numele de Livre de poche. Dar succesul colecției Le Livre de Poche s-a datorat combinației dintre ideea nouă a consumerismului din acea epocă și cererea populară de cărți ieftine, cu coperți ce aminteau de afișele de cinema, dar conținând scris de calitate. Se spune că Henri Filipacchi a avut ideea după ce a văzut un soldat american rupând o carte cu scopul de a-i încăpea în buzunarele uniformei.

Filipacchi a reușit să-i convingă pe prietenii săi editori de la Albin Michel, Calmann-Lévy, Grasset și Gallimard să se alăture proiectului său, iar aceștia au devenit „părinții fondatori” ai Le Livre de Poche.

Astfel Kœnigsmark de Pierre Benoit a fost primul titlu lansat în 1953. La fiecare două săptămâni era tipărită o nouă carte. Curând, această apariție a devenit un fait de société. Succesul colecţiei „Le Livre de poche” a trebuit totuşi să aştepte sfârşitul anilor ’50. A trebuit să aștepte şi plebiscitul noii generaţii de cititori „baby-boomers”. Creşterea se accelerează în anii ’60. Astfel, de la 8 milioane de exemplare în 1958, vânzările ating 28 de milioane de unităţi în 1969.

În faţa acestui succes, „Le Livre de poche” este imitată de alţi editori care şi-au înfiinţat propriile edituri. Acestea erau dedicate formatului „poche” (de buzunar) – J’ai lu, Presses Pocket, Folio.

În prezent, un sfert din totalul cărţilor vândute face parte din formatul „de buzunar”. Acest succes i-a inspirat pe concurenți: J’ai lu înființată de Flammarion în 1958, Presses Pocket înființată de Presses de la Cité și Folio înființată de Gallimard în 1972, după retragerea sa din cadrul Librairie Générale Française. Dar, cu peste un miliard de volume vândute de la crearea sa, „Livre de poche” rămâne colecția franceză cea mai vândută.

Surse:

O jumatate de secol de -Carte de buzunar-

https://www.livredepoche.com/

Livre de poche, Le Livre de Poche: 60 ans et l’histoire ne fait que commencer, Paris, Librairie générale française, 2013

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here