S-a întâmplat în 9 februarie 1934

0
105

S-a întâmplat în 9 februarie 1934 . Se semnează, la Atena, de către reprezentanţii României, Iugoslaviei, Greciei şi Turciei Pactul Înţelegerii Balcanice (cu un protocol şi o anexă secretă).

În Marea Aulă a Academiei din Atena reprezentanții Greciei, României, Turciei și Iugoslaviei sunt Demetrios Maximos, Nicolae Titulescu, Tevlik Rustu Aras şi Bogoliub Jevtic. Ei semnau Pactul Înțelegerii Balcanice, care stipula, printre altele, că statele semnatare „îşi garantează mutual securitatea frontierelor balcanice”. „Îşi iau obligaţia de a nu întreprinde nici o acţiune politică faţă de alt stat balcanic nesemnatar al pactului. Excepția este existența avizului mutual prealabil al celorlalţi semnatari. Nu poate lua nici o obligaţie faţă de oricare alt stat balcanic fără cunoştinţa prealabilă a celorlalte părţi”. Iniţial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta. (Guvern Gheorghe Tătărescu, ministru de Externe Nicolae Titulescu).

Statele semnatare îşi garantau reciproc graniţele şi se obligau să nu „întreprindă nicio acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți”.

La Tratat puteau adera, ulterior, şi alte state din zonă. Pactul conţinea şi o anexă, secretă. Documentul a fost semnat, din partea României, de Nicolae Titulescu, cel care deţinea funcţia de ministru de Externe. Trebuie remarcat faptul că Pactul Înţelegerii Balcanice a fost creaţia lui Nicolae Titulescu. Șeful diplomaţiei române a vizitat mai multe capitale balcanice încă din 1933 în vederea realizării acestei înţelegeri.

Am suferit destul. Balcanii au fost prea multă vreme câmpiile însângerate ale unei omeniri nebune, pentru ca conducătorii responsabili să nu-şi fi pus întrebarea: ce să facem pentru ca istoria să nu fie o repetare neîntreruptă a unui trecut odios? La această întrebare nu este decât un singur răspuns: asocierea“, spunea Titulescu, cel care înţelegea pericolul care venea din ascensiunea lui Hitler la putere.

Noi suntem dornici de pace. Dar ştim că pacea reală îşi are izvorul în încredere şi încrederea îşi are izvorul său în stabilitate”, declara Titulescu la Atena, cu ocazia semnării Pactului. În anul 1935, diplomatul român a fost preşedinte în exerciţiu al Consiliului Permanent al Înţelegerii Balcanice.

Surse:

Documentar: Colaborarea militară în cadrul Înţelegerii Balcanice

http://www.gazetademaramures.ro/80-de-ani-de-la-semnarea-intelegerii-balcanice-14663

Rolul şi locul Înţelegerii Balcanice în spaţiul european. Negocieri. Cooperarea româno-turcă

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here