S-a întâmplat în 9 decembrie 1916

0
70

S-a întâmplat în 9 decembrie 1916: S-a născut Kirk Douglas, actor, producător şi regizor de film American. Kirk Douglas (născut Issur Danielovitch mai târziu Demsky în Amsterdam, New York, SUA) este un actor, regizor, producător evreu-american de film, unul dintre supraviețuitori „Epocii de Aur” a Hollywood-ului. De-a lungul unei cariere de 64 de ani, Douglas a apărut în peste 90 de filme. Douglas a devenit o vedetă internațională datorită rolului său de boxer fără scrupule în filmul Campion (1949), rol care i-a adus prima sa nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor. În perioada anilor 1950 și 1960, Douglas a fost o mare stea la box-office, el a jucat alături de unele dintre cele mai importante actrițe din acea epocă: Lauren Bacall, Gena Rowlands, Jan Sterling, Eve Miller, Lana Turner, Eleanor Parker și alții.

       Provenind dintr-o familie săracă, Douglas, copil fiind, a trebuit să vândă gustări morarilor pentru a câştiga banii pentru lapte şi pâine. Mai târziu, a livrat ziare şi a lucrat în mai mult de 40 de locuri înainte de a deveni actor. n timpul studiilor, Douglas a jucat în mai multe piese de teatru şi astfel a descoperit calea pe care avea să o urmeze: „Singurul lucru din viaţa mea pe care l-am ştiut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorinţa de a deveni actor. Am ştiut de mic că vreau să devin actor, din clasa a doua. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am ştiut. La final, mama mi-a oferit primul meu Oscar: o îngheţată. Nu am uitat niciodată acel moment“, a dezvăluit actorul într-un interviu oferit publicaţiei „The Hollywood Reporter“.
      Cu numele Kirk Douglas, actorul a reuşit să facă istorie, după ce în anul 1939 a câştigat o bursă în cadrul Academiei Americane de Arte Dramatice. Doi ani mai târziu, acesta s-a înrolat în Marina Statelor Unite, de unde a plecat după trei ani din cauza rănilor suferite în război.Primul său rol a fost în filmul „The Strange Love of Martha Ivers“ din 1946, după care au urmat roluri în aproape 80 de filme, multe dintre ele devenite clasice. Printre acestea se numără „Spartacus“, „The Band and the Beautiful“, „Lust for life“ şi „Paths of Glory“.
        Poate cel mai important moment al carierei sale a fost cel în care a refuzat rolul din „The Great Sinner“ şi a ales să joace într-un film cu buget redus, „The Champion“, în care a făcut un rol memorabil şi care i-a adus prima nominalizare la premiile Oscar, după cum se arată într-o biografie publicată de procinema.com.    Omul care a schimbat regulile Hollywood-ului „Agenţii mei mi-au zis că sunt nebun. Am refuzat acel film pentru că voiam să joc rolul unui bărbat dur. Voiam să mi se spună «domnule»“, îşi amintea Douglas, într-un interviu. Odată cu acel rol, viaţa lui Douglas a luat o întorsătură neaşteptată,  fiind considerat de mulţi omul care a schimbat regulile Hollywoodului.În plus, Kirk Douglas este cel care a pus capăt unei perioade negre a Hollywoodului – The Blacklist, când şefii celor mai mari studiouri de film americane, directori excutivi şi asociaţiile de actori şi scenarişti din Los Angeles s-au unit pentru a exila din industria cinematografică cineaştii care aveau ideologii comuniste. Douglas, în schimb, a dat dovadă de curaj atunci când a decis să realizeze filmul „Spartacus“ împreună cu un scenarist al cărui nume se afla pe lista neagră, Dalton Trumbo.
       Rolurile prin care s-a remarcat au fost cele în care juca personaje dure, dar rămas celebru este cel din „Spartacus“, regizat de regretatul Stanley Kubrick.    „Am fost intrigat de personajul Spartacus, trebuia să fac acest film. Însă treceam printr-o perioadă neagră la Hollywood, epoca McCarthy. Sunt foarte mândru că am reuşit cu acest film să încheiem perioada Blacklist, cel mai ruşinos moment din istoria Hollywood-ului. Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit. Este plăcut să faci un film iubit şi care să însemne ceva pentru public“,spunea Douglas pentru „The Hollywood Reporter“.
        Despre Stanley Kubrick, alături de care a făcut două filme memorabile, „Paths of Glory“ şi „Spartacus“, Douglas spunea că „era un om dificil, însă un regizor sclipitor“. Rolul pentru care a primit cea de-a treia nominalizare la Oscar a fost cel al pictorulu Vincent Van Gogh din „Lust for Life“, despre care mărturisea: „Actoria înseamnă să faci pe cineva să creadă. Însă acel personaj mi-a schimbat complet viaţa, m-a înspăimântat, pentru că acel personaj punea stăpânire pe mine. Nu am mai trăit o astfel de experienţă în niciun alt film“.  În anul 2004, Kirk Douglas s-a retras din actorie, dar numele îi este dus mai departe de fiul său, Michael Douglas, un actor la fel de celebru, pe care, spune Kirk, nu l-a încurajat să aleagă această cale, dar de care este mândru.
Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/kirk-douglas-3888/

https://www.biography.com/actor/kirk-douglas

https://www.britannica.com/biography/Kirk-Douglas

http://www.cinemarx.ro/persoane/Kirk-Douglas-7023.html?biografie

https://www.viva.ro/vedete-si-evenimente/kirk-douglas-o-legenda-in-viata-actorul-a-implinit-101-ani-2414285

https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/kirk-douglas-implinit-97-ani-povestea-evreului-sarac-ajuns-legenda-hollywoodului-1_52a5c083c7b855ff56927fe4/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here