S-a întâmplat în 9 august 1945: Aviaţia americană lansează cea de-a doua bombă atomică din istoria umanităţii asupra localităţii japoneze Nagasaki. Explozia s-a produs în apropierea Catedralei Catolice, din cartierul Urakami în momentul mesei duminicale. Preotul şi toţi credincioşii au fost lichefiaţi de explozie şi la Muzeul Atomic din Nagasaki există rozariile acestora şi vitraliile, topite şi transformate în mărgele de sticlă colorată.
Armele nucleare s-au folosit împotriva oamenilor doar de două ori, şi anume în jurul încheierii celui de-al doilea război mondial, când SUA au aruncat câte o singură bombă atomică cu fisiune asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki.Primul eveniment a avut loc în dimineaţa zilei de 6 august 1945, când Statele Unite ale Americii au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, cu codul „Little Boy” (Băieţelul), asupra oraşului Hiroşima.
Al doilea eveniment a avut loc după trei zile, la 9 august 1945, când un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, cu codul „Fat Man” (Grasul), a fost aruncat asupra oraşului Nagasaki. Norul, sau „ciuperca” acestei bombe s-a înălţat mai mult de 18 kilometri deasupra epicentrului exploziei.Folosirea acestor două bombe, din care a rezultat moartea imediată a aproximativ 100.000 – 200.000 de oameni (majoritatea civili) şi chiar şi mai mulţi cu trecerea timpului, a fost şi rămâne controversată. Criticii spun că a fost un act de omucidere în masă inutil, în timp ce alţii sunt de părere că de fapt s-a limitat numărul de victime de ambele părţi prin grăbirea sfârşitului războiului şi evitarea unor lupte sângeroase pe teritoriul Japoniei; de asemenea se aduce argumentul reducerii înaintării sovietice (şi comuniste) în Asia drept una din consecinţele acestor bombe.
Fat Man (din engleză: Grasul sau Grăsunul) este numele de cod precum şi porecla bombei atomice ce a fost detonată deasupra oraşului Nagasaki, Japonia, de către Statele Unite ale Americii la 9 august 1945.Era a doua bombă atomică folosită împotriva Japoniei după Little Boy, detonată cu trei zile înainte deasupra oraşului Hiroşima, la 6 august. Aceste două bombe au dus la capitularea necondiţionată a Japoniei, aliatul Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial – la 15 august 1945.
La 9 august 1945 la 11:02 ora locală Fat Man a fost lansat de la bordul bombardierului de tip B-29 cu numele BOCKSCAR al SUA (USAF), din cadrul aceluiaşi departament ca şi bombardierul Enola Gay pilotat de maiorul Charles Sweeney. Bomba a explodat la o înălţime de 550 de metri deasupra oraşului şi a dezvoltat o putere de 25 kilotone TNT, o putere mult mai mare decât cea a bombei Little Boy, care a explodat cu trei zile înainte la Hiroshima, dar, dat fiind faptul că Nagasaki se află pe un teren deluros, numărul deceselor a fost mai mic decât cel produs de prima bombă.
Fat Man cântărea 4.600 kg, avea o lungime de 3,2 metri şi un diametru de 1,5 metri, precum şi o putere de explozie de 21 de kilotone TNT (aproximativ 42 milioane de batoane de dinamită).Cu toate că bomba a avut o deviaţie de aproximativ 2 km, a fost distrus mai mult de jumătate din oraş. Populaţia oraşului Nagasaki a scăzut astfel într-o sutime de secundă de la 422.000 la 383.000 de locuitori: 39.000 de oameni au fost omorâţi pe loc, iar peste 25.000 au fost răniţi.
Surse:
https://learning.blogs.nytimes.com/2011/08/09/aug-9-1945-u-s-drops-atomic-bomb-on-nagasaki-japan/
http://risap.ro/hiroshima-si-nagasaki-mostenirea-razboiului/
https://www.atomicheritage.org/history/bombings-hiroshima-and-nagasaki-1945
https://www.osti.gov/opennet/manhattan-project-history/Events/1945/nagasaki.htm
http://www.rador.ro/2018/08/06/documentar-istoria-neagra-umanitatii-hiroshima-si-nagasaki/
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai