S-a întâmplat în 8 martie 1961

0
179

S-a întâmplat în 8 martie 1961 . A murit Gala Galaction, membru al Academiei Române din 1947. Gala Galaction (pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu, n. 16 aprilie 1879, Didești, Teleorman – d., București) a fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român, traducător al Bibliei în limba română din ebraică și greacă (împreună cu Vasile Radu și Nicodim Munteanu). În 1947 a fost ales în Academia Română.

           S-a născut în familia unui țăran care era căsătorit cu fiica unui preot. În 1922, este hirotonit preot și, în 1926, devine profesor la Universitatea din Chișinău. În perioada interbelică desfășoară o susținută activitate publicistică, cu ajutorul lui Tudor Arghezi, și editează revistele „Cronica” și „Spicul”, care apar în perioada 1915-1918.

            Devine defensor eclesiastic pentru eparhiile Râmnicului și Argeșului (1909-1922), preot (1922) și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor (1922-1926), profesor titular la catedra de Introducere și Exegeza Noului Testament de la Facultatea de Teologie din Chișinău (1926-1941), decanul acesteia (1928-1930), profesor de Exegeza Vechiului Testament la Facultatea de Teologie din București (1941-1947), membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor (din 1954).

           Ca teolog, a publicat studii despre Noul Testament, articole, meditații, conferințe, predici. Între 1928-1934 a realizat o nouă traducere a Bibliei în limba română (împreună cu pr. prof. Vasile Radu).

          A desfășurat o remarcabilă activitate literară-publicistică. A publicat volume de nuvele, romane, note de călătorie, articole în principalele ziare și reviste ale timpului, precum și un jurnal care a fost restituit și publicat postum.

           După 1944, este prezent în viața literară sau politică, este ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România în 1947, deputat în Marea Adunare Națională în sesiunea 1948 – 1952 și primește Ordinul Muncii, clasa întâi în 1954.

           A călătorit în Țara Sfântă, în Ungaria, Italia, Grecia, Egipt. După o congestie cerebrală, își va petrece ultimii ani de viață în pat. În Israel, primăria orașului Ierusalim a numit o piațetă în amintirea sa, ca semn de apreciere a contribuției sale la promovarea înțelegerii între creștini și evrei, inclusiv în timpurile când omenirea a fost pusă greu la încercare. La Mangalia și la Roșiorii de Vede, câte o școală îi poartă numele.

          A fost slujitorul altarului strămoşesc şi al teologiei româneşti, prin cercetarea şi traducerea Sfintei Scripturi. A fost slujitorul condeiului prin opera literară de excepţie pe care a scris-o, dar şi omul dialogului. Gala Galaction a fost cel care a înţeles că pentru pacea socială este nevoie de dialogul interconfesional, de a-l accepta pe celălalt, de altă confesiune, fără a abdica de la convingerile sale religioase.

            De aceea a fost considerat, de unii mai categorici, ca fiind omul compromisului în relaţiile cu romano-catolicii, evreii şi socialiştii. De altfel, aceştia din urmă l-au considerat chiar un reper, pe care l-au cultivat şi utilizat în perioada postbelică.

           A fost poate unul dintre cei mai respectaţi preoţi în perioada comunistă, cel mai publicat şi cel mai necenzurat. Cu toate acestea, Gala Galaction rămâne unul dintre pilonii de referinţă ai Teologiei româneşti şi ai literaturii universale deopotrivă.
Surse:

http://www.autorii.com/scriitori/gala-galaction/index.php

https://www.ro.biography.name/scriitori/8-romania/55-gala-galaction-1879-1961

https://www.artline.ro/Gala-Galaction-30243-1-n.html

http://jurnaluldedrajna.ro/gala-galaction-prozator-memorialist-traducator-si-preot-ortodox/

http://biserica.org/WhosWho/DTR/P/GrigoriePisculescu.html

Camelia Caracaleanu, Fantastic și folcloric în nuvelistica lui Gala Galaction, București, 1996.

Gheorghe Perian, Despre Gala Galaction, Cluj, 2005.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.