S-a întâmplat în 8 mai…

0
83

S-a întâmplat în 8 mai…

– Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul (Calendarul Creştin-Ortodox; Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice).

– Fericitul Ieremia Valahul, călugăr (Calendarul Romano-Catolic ).

– 8-9: „Zilele comemorării şi reconcilierii în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, declarate de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 59/26 din 22.XI.2004; statele membre şi agenţiile ONU, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice sunt invitate să sărbătorească, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale; în noaptea de 8/9 mai 1945 (la ora 0:16), la cartierul general sovietic din Berlin, s-a semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei; a luat sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial (început la 1.IX.1939).

–  Ziua mondială a Crucii Roşii.

– „Ziua Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi”; cu acest prilej sunt organizate manifestări şi acţiuni specifice pentru a atrage atenţia asupra discriminării şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor. La această dată, în 2002 ( – 15 ani), a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi barbate.

– 1521: Prin Edictul de la Worms (promulgat de împăratul german Carol al V-lea) învăţătura reformatorului religios Martin Luther, protestantismul german, este condamnată ca eretică. La 31.X.1517 Martin Luther (1483-1546) a bătut pe uşile Domului din Wittenberg documentul cu cele 95 de teze împotriva catolicismului, moment ce a marcat începutul Reformei promovate de teologul german.

– 1541: Conchistadorul spaniol, Hernando de Soto, a ajuns la râul Mississippi şi l-a denumit Río de Espíritu Santo.

– 1745: La această dată a fost botezat Carl Stamitz, compozitor german originar din Boemia (m. 1801).

– 1753: S-a născut preotul Miguel Hidalgo, erou naţional mexican; unul dintre conducătorii Războiului de independenţă împotriva dominaţiei spaniole; înfrânt la Calderón, lângă Guadalajara, a fost prins şi executat (m. 1811).

– 1794: Acuzat de trădare în timpul dominaţiei revoluţionarilor, chimistul francez Antoine Lavoisier, care colecta impozite pentru Ferme Générale, a fost judecat, condamnat şi ghilotinat într-o singură zi, la Paris. Antoine Laurent de Lavoisier (n. 26 august 1743) a fost un chimist, filozof şi economist francez.El a clasificat substanţele anorganice în oxizi, baze, acizi şi săruri.De asemenea, el a elaborat o listă a tuturor elementelor chimice cunoscute atunci şi a enunţat legea conservării masei substanţelor. A introdus noţiunea de elemente chimice. El a demonstrat că tot ce ne înconjoară este compus dinelemente chimice. Tot el a dovedit că arderile care se produc în aer au loc deoarece acesta conţine oxigen.

– 1852, 8/20: Are loc, la Iaşi, premiera comediei „Chiriţa în provincie” de Vasile Alecsandri.

– 1873: A murit John Stuart Mill, filosof pozitivist, logician şi economist englez; unul dintre cei mai influenţi gânditori liberali ai secolului al XIX-lea, care a adus contribuţii importante la dezvoltarea utilitarismului (n. 1806).

– 1877: S-a născut Adolf Meschendörfer, scriitor de limbă germană din România (m. 1963).

– 1879: S-a născut Ioan C. Filitti, istoric, jurist şi diplomat; figură reprezentativă a istoriografiei române din prima jumătate a secolului XX; contribuţii în numeroase domenii: istorie militară şi diplomatică, genealogie, istoria Bisericii; membru corespondent al Academiei Române din 1915 (m. 1945).

– 1880: A murit scriitorul francez Gustave Flaubert (n. 1821).

– 1884: S-a născut omul politic democrat american Harry S. Truman, preşedinte al SUA între anii 1945 şi 1953; a fost primul şef de stat care a autorizat utilizarea bombei atomice împotriva altei ţări (Japonia, august 1945); autor al celebrei doctrine politico-economice care-i poartă numele (1947); aceasta a facilitat intrarea capitalului american în unele ţări slăbite de război; a fost concretizată, din 1948, prin „Planul Marshall” (m. 1972).

– 1885: Trupa de operă a Teatrului Naţional din Bucureşti a prezentat primul spectacol în limba română, Linda de Chamonix, de G. Donizetti.

– 1886: A fost lansat pe piaţă produsul „Coca-Cola”, cunoscuta băutură răcoritoare, inventată de farmacistul american John Pemberton (din Atlanta, Georgia)Prima reţetă Coca-Cola a fost inventată în Columbus, Georgia, de către John Stith Pemberton, iniţial ca un cocawine numit Pemberton’s French Wine Coca în 1885. Primele vânzări au fost la Jacob’s Farmacy din Atlanta, Georgia, pe 8 mai, 1886. A fost vândută iniţial ca un medicament brevetat pentru cinci cenţi. Pemberton a susţinut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependenţa de morfină, dispepsia, neurastenia, durerile de cap şi impotenţa. Pemberton a publicat prima reclamă pentru băutură pe 29 mai a aceluiaşi an, în Atlanta Journal. Coca-Cola a fost vândută în sticle, pentru prima data pe 12 martie 1894. Cutiile de Coca au apărut pentru prima dată în 1955. Prima îmbuteliere de Coca-Cola a avut loc în Vicksburg, Mississippi, la Biedenharn Candy Company în 1891. Proprietarul acesteia era Joseph A. Biedenharn. Sticlele originale au fost sticlele Biedenharn, foarte diferite de modelul „hobble-skirt” de mai târziu, care este acum atât de familiar.

– 1903: S-a născut Fernandel (Fernand Joseph Desire Constandin), actor francez de cinema. Fernandel, cu adevăratul nume Fernand Joseph Désiré Contandin (n. Marseille – d. 26 februarie 1971, Paris), a fost un actor francez de mare succes, atât pe scena teatrelor, cât şi în filmele de cinema, „comedianul cu zâmbet cabalin”, devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo şi Peppone, alături de Gino Cervi, după povestirile scriitorului Giovanni Guareschi.

– 1903: A murit pictorul francez Paul Gauguin.

– 1906: S-a născut regizorul italian de film Roberto Rossellini (m. 1977).

– 1921: A început, la Bucureşti, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai), care hotărăşte transformarea în Partidul Comunist din România.

– 1924: S-a născut scriitorul Petru Dumitriu, stabilit din anul 1960 în Germania; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1993 (m. 2002).

– 1924: S-a născut Cicerone Ioniţoiu, scriitor, fost deţinut politic în închisorile comuniste din România. După 1989 a sprijinit renaşterea PNŢCD şi a scris o enciclopedie cu numele celor care au murit în închisorile comuniste („Dicţionar al victimelor terorii comuniste”, în 11 volume), devenind astfel unul din marii cronicari anticomunişti (m. 2014, la Paris).

– 1929: S-a născut Cezar Grigoriu, interpret de muzică uşoară, regizor de teatru şi televiziune (m. 1978).

– 1936: A murit filosoful şi istoricul german Oswald Spengler, autorul lucrării „Declinul Occidentului” (două volume, 1918-1922) (n. 1880).

– 1937: S-a născut Ferenc László, muzicolog şi flautist român de etnie maghiară (m. 2010).

-1937: S-a născut Darie Novăceanu (numele la naştere: Aurel Mituţoiu), poet, traducător de limbă spaniolă şi eseist.

– 1937: S-a născut fostul ambasador Dumitru Ciauşu, diplomat de carieră; a reprezentat România în Republica Federală Germania, Norvegia, Franţa, precum şi în comisii ale ONU dedicate dreptului mării, protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, drepturilor omului, precum şi în calitate de secretar de stat în MAE; ultima sa misiune în serviciul exterior a fost de ambasador al României în Republica Franceză (m. 2011).

– 1940: S-a născut Constantin Prut, critic şi istoric de artă, profesor; autorul lucrării „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”, o lucrare unică în literatura de specialitate în limba română.

– 1940: S-a născut cântăreţul şi actorul american Ricky Nelson (numele real: Eric Hilliard Nelson) (m. 1985).

– 1945: S-a născut Keith Jarrett, muzician american de jazz.

– 1945: Se semnează, la Moscova, acordul comercial, pe 5 ani, româno-sovietic în baza căruia au fost înfiinţate societăţi mixte româno-sovietice („faimoasele” sovromuri), care s-au dovedit a fi o formă de spoliere rapace a economiei româneşti de către URSS (sovromurile vor fi desfiinţate în anul 1954).

– 1947: S-a născut biologul american Robert Horvitz; contribuţii în genetica moleculară; Premiul Nobel pentru Medicină pe 2002, împreună cu britanicii Sydney Brenner şi John Sulston.

– 1947: S-a născut soprana britanică Felicity Lott.

– 1950: S-a născut scriitorul Gheorghe Crăciun (m. 2007).

– 1956: S-a născut fostul fotbalist Victor Piţurcă; a fost în două rânduri selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, pe care a reuşit s-o califice de fiecare dată la turneele finale ale Campionatului European.

– 1964: A murit organistul român de origine poloneză Victor Bikerich (n. 1895).

– 1970: S-a născut Anca Ţurcaşiu, solistă vocală şi actriţă.

– 1972: Inaugurarea, în clădirea Poştei Centrale din Bucureşti, a Muzeului de Istorie al României (astăzi, Muzeul Naţional de Istorie al României); primul director, Florian Georgescu.Muzeul Naţional de Istorie ocupă 8.000 mp şi reuneşte în cca.60 de săli exponate deosebit de valoroase. Parcurgându-le, putem face cunoştinţă cu mărturii despre prezenţa omului pe teritoriul României încă din paleolitic (600.000 ani – 6.000 ani î.Ch.), cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, războaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, apariţia şi definitivarea structurilor de putere ale statului în societatea medievală, domniile fanariote, revoluţia burghezo-democratică de la 1848, câştigarea independenţei, declanşarea celor două războaie mondiale şi intrarea României sub influenţă rusească. Datorită faptului că muzeul se află în reparaţii capitale, cea mai mare parte a expoziţiilor sunt temporar închise sau în reorganizare.Până la terminarea lucrărilor, sunt vizitabile expoziţiile permanente Tezaur şi Columna lui Traian (subsol); Lapidarium (parter), cât şi expoziţiile temporare din holul central al clădirii.

– 1975: S-a născut interpretul de muzică uşoară spaniol Enrique Iglesias, fiul cântăreţului Julio Iglesias.

– 1979: A murit compozitoarea Rodica Şuţu (n. 1913).

–1988: A murit scriitorul american Robert Heinlein, autor de romane ştiinţifico-fantastice; deseori numit „decanul scriitorilor de science fiction”, a fost unul dintre cei mai populari, influenți și controversați autori ai genului (n. 1907).

– 1990: A murit compozitorul italian Luigi Nono (n. 1924).

– 1991: A murit Rudolf Serkin, pianist austriac naturalizat american (n. 1903)

– 1996: A murit Luis Miguel Dominguin, celebru toreador spaniol, prieten al scriitorului american Ernest Hemingway (n. 1926).

– 1997: A murit Marco Ferreri, regizor italian de film, scenarist şi scriitor (n. 1928).

– 1999: A murit actorul Dirk Bogarde.Sir Dirk Bogarde (născut Derek Jules Gaspard Ulric Niven van den Bogaerde la 28 martie 1921) a fost un actor de film englez.

-2003: Congresul SUA a ratificat Protocoalele de aderare la NATO a celor şapte state invitate să adere la această organizaţie: România, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Slovenia.

– 2007: A murit actorul Victor Moldovan (n. 1926).

– 2009, 8/9: A murit dirijorul israelian de origine română Mendi Rodan (n. 1929).

–2011: A murit George Guţiu, arhiepiscop emerit greco-catolic de Cluj-Gherla în perioada 1990-2002, primul episcop titular al acestei Eparhii după cardinalul Iuliu Hossu; în anul 1994 a primit, din partea Papei Ioan-Paul al II-lea, titlul de arhiepiscop ad-personam (n. 1924).

– 2012: A murit Maurice Sendak, cunoscut autor american de literatură pentru copii, devenit celebru graţie romanului grafic „Where the Wild Things Are” (n. 1928).

– 2013: A murit Bryan Forbes, regizor, actor şi scenarist britanic (n. 1926).

– 2015: A murit Rutger Gunnarsson, muzician, aranjor şi producător suedez; basist al trupei ABBA (n. 1946).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.