S-a întâmplat în 8 iunie…

0
60

S-a întâmplat în 8 iunie…

-Ziua mondială a oceanelor.

– 632: A murit profetul Mahomed (în arabă Mohammed, „Cel lăudat”), reformator religios arab; fondatorul islamismului (mahomedanismului); a predicat, din anul 610, la Mecca; strămutarea sa (Hegira) la Medina, în anul 622, marchează începutul erei musulmane (n. ~570, la Mecca) .În limba arabă numele Muhammad înseamnă „cel demn de laudă” (cf. hammada „a lăuda”,„a slăvi”). Forma „Mahomed” este şi ea corectă în limba română; este cea mai uzuală.Există si alte forme învechite ale acestui nume, precum Mahomet.

– 1612: A murit compozitorul german Hans Leo Hassler (n. 1567)

– 1671, 8/14: S-a născut compozitorul italian Tomaso Albinoni (m. 1751)

– 1695: A murit Christiaan Huygens, fizician, matematician şi astronom olandez; a construit primul ceas cu pendul (1657) şi a elaborat teoria clasică a forţelor centrifuge şi a oscilaţiilor pendulului (1673); a emis principiul care explică propagarea undelor (principiul H) şi teoria ondulatorie a luminii; autor al primului tratat complet asupra calculului probabilităţilor (n. 1629). Unele surse dau ca dată a morţii 8 iulie 1695.În cinstea sa, numele Huygens a fost dat unor software-uri, elemente geografice, ecuaţii matematice sau aparate, printre care:
– Sonda de explorare Huygens a coborât pe satelitul saturnian Titan în cadrul misiunii Cassini-Huygens de studiere a planetei cu inel
– Asteroidul 2801 Huygens
– Un crater de pe planeta Marte
– Mons Huygens, un munte de pe Lună
– Huygens Software, un pachet de programe destinat procesării imaginilor.
– Un ocular acromatic din două piese.

– Principiul Huygens–Fresnel, un model simplu care explică felul cum are loc propagarea undelor

– Ecuaţiile de undă Huygens, formule matematice de bază folosite în teoria scalară a difracţiei

– 1768: A murit Johann Winckelmann, arheolog şi istoric de artă german; contribuţie esenţială la formarea esteticii neoclasice, propunând drept criteriu absolut al frumosului arta greacă; unul dintre întemeietorii istoriografiei de artă; colecţionar de artă (n. 1717)

– 1809: A murit Thomas Paine, publicist iluminist şi om politic american de origine engleză; quaker emigrat în America de Nord, a participat la Războiului de independenţă a coloniilor engleze (1775-1783), devenind una dintre figurile centrale din timpul războiului (n. 1737)

– 1810: S-a născut Robert Schumann, compozitor, pianist şi critic muzical german (m. 1856).Robert Schumann (n. 8 iunie 1810 – m. 29 iulie 1856) a fost un compozitor şi pianist german, unul dintre cei mai celebri compozitori romantici ai primei jumătăţi a secolului XIX. Un intelectual, precum şi un estet, muzica sa, mai mult decât a oricărui alt compozitor, reflectă adânca natură personală a romantismului. Introspectiv şi adesea capricios, începuturile sale muzicale erau o încercare de a se desprinde de tradiţia formelor şi structurilor clasice pe care le considera prea restrictive. Puţini l-au înţeles în timpul vieţii sale, însă o mare parte din muzica sa este considerată acum îndrăzneaţă în originalitatea armoniei, ritmului şi formei. Locul său este printre fruntaşii romantismului german.

– 1838: A fost deschisă, la Colegiul Sf. Sava din Bucureşti, prima bibliotecă publică

– 1851: S-a născut Arsène d’Arsonval, medic, fizician şi inventator francez (m. 1940), cunoscut mai ales pentru inventarea galvanometrului balistic, a primului model de telefon agreeat de serviciul public francez de telecomunicaţii, studii de electroterapie prin curenţi de înaltă frecvenţă.

– 1862: A fost asasinat Barbu Catargiu, om politic conservator; şeful primului guvern al României moderne, alcătuit după proclamarea deplinei uniri administrative a Principatelor (ianuarie – iunie 1862); primul lider al Partidului Conservator (n. 1807)

– 1867: S-a născut arhitectul american Frank Lloyd Wright; promotor al arhitecturii „organice”; autor de scrieri teoretice şi memorii (m. 1959) .Între 1900 şi 1910, proiectele sale de case se încadrează în aşa-numitul grup al Caselor de preerie („Prairie Houses”) având caracteristici comune cum ar fi: clădiri extinse şi joase cu acoperişuri înguste şi înclinate, contururi clare, structuri externe suspendate şi terase largi, precum şi folosirea multor materiale nefinisate. Denumirea de „case de preerie” a fost dată întrucât designul lor este armonios integrat în peisajul din jurul metropolei Chicago. Aceste case sunt, de asemenea, creditate de a fi primele exemple de „plan liber”, în engleză „open plan”.Usonia, sau usonian, ca un cuvânt alternativ, este un termen complex foarte adesea folosit de Frank Lloyd Wright pentru a desemna viziunea sa referitoare la peisajul Statelor Unite, incluzând planificarea oraşelor şi arhitectura organică, al cărui creator şi promotor a fost. Printre altele, Wright a propus utilizarea adjectivului usonian în locul aceluia de american pentru a descrie caracterul particular al peisajului Lumii Noi, distinct faţă de cel al celorlalte continente şi, mai ales, liber de orice fel de convenţii sau constrângeri arhitecturale.În sensul arhitectural, respectiv al „perioadei caselor usoniene”, usonian este un adjectiv folosit pentru a desemna un grup de mai mult de 50 de case concepute de Frank Lloyd Wright pentru familii americane cu venit mediu, începând cu anul 1936, realizate în colaborare cu Jacobs House.Casele usoniene (The „Usonian Homes”) erau tipic mici, cu un singur nivel, fără garaj, sau prea mult spaţiu de stocare. Erau, de obicei, realizate în forma literei L pentru a se potrivi în jurul unei grădini terasate construite pe loturi de pământ ieftine, care aveau forme ciudate, ca rezultat al împărţirii unei suprafeţe de teren în loturi de dimensiuni şi forme variabile.Casele erau realizate în spiritul conceptului arhitectural predominant la Wright şi arhitecturii sale organice. Astfel, folosirea armonioasă a spaţiului aflat la dispoziţie, undesign care să se integreze în peisajul locului, utilizarea de materiale locale, acoperişuri plate, mari zone de aerisire, sprijinite pe structura de rezistenţă a casei, care să asigure ventilarea naturală (îmbunătăţind astfel randamentul răcirii dar şi al încălzirii casei), iluminarea naturală maximă şi încălzirea din podea erau elementele omniprezente în casele usoniene. Maşinile nu erau parcate în vreun garaj, ci sub o structură foarte simplă, fără pereţi dar cu un acoperiş.

– 1876: A murit George Sand, scriitoare franceză.Amandine Aurore Lucile Dupin, ulterior Baroană (în franceză, baronne) Dudevant (n. 1 iulie 1804), cel mai bine cunoscută sub pseudonimul său literar, George Sand, a fost o scriitoare şi feministă franceză.

 – 1897, 8/20: Cinematograful „Lumière” prezintă primele trei subiecte de actualităţi româneşti, filmate de operatorul Paul Menu, la 10 mai 1897, din iniţiativa ziarului „L’Indépendance Roumaine”

– 1903: S-a născut Margueritte Yourcenar, scriitoare, eseistă şi traducătoare franceză; prima femeie aleasă, în 1980, membru al Academiei Franceze (m. 1987, la Northeast Harbor-Maine/SUA).

– 1905: A murit Prinţul Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl regelui Ferdinand al României (n. 1835).

– 1910, 8/21: A murit istoricul austriac Edgar Julius Jung; în 1876 a publicat un studiu privitor la începuturile românilor, în care susţinea, cu argumente temeinice, continuitatea neîntreruptă a românilor pe teritoriul Daciei; un an mai târziu a publicat un amplu studiu istorico-etnografic privind continuitatea poporului romanizat pe teritoriul Daciei după părăsirea acesteia de către împăratul Aurelian; membru corespondent străin al Societăţii Academice Române din 1877 (n. 1851)

– 1916: S-a născut regizorul italian Luigi Comencini (m. 2007)

– 1916: S-a născut biofizicianul britanic Francis Crick; Premiul Nobel pentru Medicină pe 1962, împreună cu americanul James Watson şi neo-zeelandezul Maurice Wilkins, pentru descoperirea, în 1953, a structurii ADN (m. 2004).

– 1919: S-a născut compozitorul Florin Eftimescu (m. 1974)

– 1921: A murit prozatorul Nicolae D. Popescu (n. 1843)

– 1921: S-a născut fostul lider militar şi politic, al doilea preşedinte al Indoneziei, Suharto, care s-a aflat la conducerea ţării timp de 32 de ani (m. 2008)

– 1922: Are loc, la Belgrad, nunta Principesei Maria-Mignon a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici). Logodna a avut loc la 20 februarie 1922, la Bucureşti.

– 1922: A avut loc, la Belgrad, primul meci internaţional al reprezentativei de fotbal a României (Iugoslavia-România: 2-1)

– 1924: S-a născut Anda Boldur (numele la naştere: Esmeralda Boldur-Lăţescu), traducătoare şi scenaristă (m. 1996)

– 1925: S-a născut matematicianul ucrainean Gurii Marciuk; cercetări asupra analizei numerice şi modelării matematice; de numele său se leagă punerea bazelor teoriei modelării matematice a problemelor legate de optimizarea în protecţia mediului înconjurător; membru de onoare străin al Academiei Române (1991)

– 1926: S-a născut compozitorul Anatol Vieru (m. 1998)

– 1930: Parlamentul îl proclamă pe prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen rege al României, sub numele de Carol al II-lea (1930-1940); tânărul rege Mihai I redevine prinţ moştenitor, primind titlul de Mare voievod de Alba Iulia. Cu o zi înainte, la 7 martie, Regenţa instituită la moartea regelui Ferdinand I (1927), pentru perioada minoratului lui Mihai I, şi-a dat demisia; s-a format un guvern naţional-ţărănesc, în frunte cu George G. Mironescu, având misiunea limitată de a îndeplini procedura constituţională legată de proclamarea prinţului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege (Carol s-a reîntors în ţară în noaptea de 6/7 iunie, după îndepărtarea sa de la succesiunea tronului în 1926).

– 1933: S-a născut Cristina Tacoi, actriţă şi scriitoare (m. 2010)

– 1935: S-a născut Victor Frunză, prozator, eseist, editor; redactor la Radioteleviziunea Română între anii 1958 şi 1971; în urma unei scrisori deschise difuzate de agenţia Reuters (1978), în care critica politica PCR, suferă persecuţii şi este silit să se expatrieze, stabilindu-se, în 1980, în Danemarca; aici va publica, în 1984, prima ediţie a unei istorii a comunismului românesc (m. 2007).

– 1936: S-a născut Kenneth Wilson, fizician american, laureat al Premiului Nobel, în 1982, pentru teoria sa privind fenomenele critice asociate cu tranziţiile de fază

– 1937: S-a născut Gelu Ionescu, critic şi istoric literar, eseist; în 1982 cere azil politic în Franţa; din 1983 se stabileşte la München (Germania), unde va lucra la Secţia română a postului de radio Europa Liberă

– 1938: A murit Ovid Densuşianu, filolog, lingvist, folclorist şi istoric literar; întemeietorul şcolii lingvistice de la Bucureşti; creator de şcoală şi în alte domenii (filologie, folcloristică); membru titular al Academiei Române din 1918 (n. 1873)

– 1939: S-a născut interpreta de muzică populară Florica Ungur

– 1943: A murit matematicianul sârb Michael Petrović; creator al metodei spectrale în algebră, aritmetică, calculul integral şi teoria funcţiilor; a stabilit metodele de studiu direct în ecuaţiile diferenţiale cu ajutorul figurilor geometrice; membru de onoare străin al Academiei Române din 1938 (n. 1868)

– 1953: S-a născut Bonnie Tyler (Gaynor Hopkins), cântăreaţă şi compozitoare britanică

– 1956: A murit Marie Laurencin, pictor francez.Marie Laurencin (n. 31 octombrie 1883, Paris – d. Paris) a fost o pictoriţă şi o sculptoriţă franceză.Stilul său se caracterizează prin culori fluide şi suave, o simplificare încrezătoare a compoziţiei, o predilecţie pentru anumite forme feminine, alungite şi graţioase, ce îi vor permite să ocupe un loc privilegiat în inima Parisului monden al anilor 1920.Menţine legături profunde si benefice cu nenumăraţi scriitori, pe care îi ilustrează şi în opere: Gide, Max Jacob, Saint-John Perse, Marcel Jouhandeau, Jean Paulhan,Lewis Carroll şi mulţi alţii.

– 1965: A murit compozitorul Mihail Andreescu-Skeletty (n. 1882)

– 1967: A murit Otilia Cazimir (pseudonimul Alexandrei Gavrilescu), poetă şi prozatoare. Otilia Cazimir (n. 12 februarie 1894, Cotu Vameş, judeţul Neamţ – d. Iaşi) este pseudonimul literar al poetei Alexandra Gavrilescu, cunoscută ca autoare a unor versuri pentru copii.Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu şi de criticul literar Garabet Ibrăileanu.

– 1969: A murit Robert Taylor, actor american (n. 1911)

– 1970: A murit Abraham Maslow, psiholog american (n. 1908)

– 1971: S-a născut regizorul şi scenaristul Radu Muntean

– 1974: S-a născut soprana Ana Camelia Ştefănescu

– 1976: A murit Octavian Fodor, medic şi profesor universitar; importante contribuţii la studiul bolilor digestive; membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 1913)

– 1990: Apare primul număr al revistei România Mare (sub conducerea scriitorului Eugen Barbu şi a poetului şi omului politic Corneliu Vadim Tudor)

– 1996: A murit inginerul chimist Vasile Cocheci; cercetări privind protecţia calităţii apelor; din 1971, prin grija sa, a funcţionat pentru prima dată în România, la Facultatea de Chimie Industrială de la Timişoara, o grupă specializată în domeniul protecţiei calităţii apelor şi epurării celor reziduale (n. 1922).

– 2004: Pentru prima dată după 1882, s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin faţa Soarelui, între orele 5:20 şi 11:24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populaţia Terrei

– 2007: A murit actorul Adrian Pintea.

– 2007: A murit Richard Rorty, filosof american (n. 1931)

-2008: Înalt Preasfinţia Sa Teofan a fost întronizat mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here