S-a întâmplat în 8 iulie 1869

0
104

S-a întâmplat în 8 iulie 1869: Intră în exploatare la Timişoara prima linie de tramvai cu cai, oraşul Timişoara fiind primul din actualul teritoriu al României şi al cincilea din lume care a folosit tramvaiul ca mijloc de transport în comun. Timişoara este primul oraş din Europa în care a rulat un tramvai tras de cai, după Paris. Tramvaiul a fost inventat în 1775 de englezul John Outram. Primul tramvai urban a fost ideea lui John Stephenson şi a fost dat în funcţiune în 26 noiembrie 1832 în New York, între Manhattan şi Harlem.

     În 1852, francezul Emil Loubat a avut ideea încastrării şinelor în pavaj şi a construit linia de pe 6 Avenue, tot din New York. Prima ţară din Europa unde s-a introdus tramvaiul a fost Franţa, la Paris, în 1854, același Loubat construind prima linie de tramvai pe Calea Debilly, cunoscută drept „Calea ferată americană”.
        În 1869, la 8 iulie, la Timișoara s-a deschis circulației prima linie de tramvai tras de cai, care a unit Cetatea, de la Piața Sf. Gheorghe, de cartierul Fabric. La 30 aprilie 1869, s-au achiziţionat de la Fabrica de Vagoane din Viena primele 5 vagoane de persoane, pentru transportul cu cai, fiecare vagon costând 1755 florini. Tramvaiele cu cai au funcţionat până la 26 iulie 1899, când au circulat s-au introdus tramvaiele cu tracțiune electrică.
         La sfârşitul anului 1869, Societatea de Tramvaie cu Cai din Timișoara avea un parc de 24 de vagoane: vagoane persoane – 21 VR cu cai, vagoane serviciu – 2 VR cu cai, transport materiale, 1 VR truc). Program de circulaţie al tramvaielor era între orele 6 – 22, la un interval de 10-12 minute. Primarul de atunci al Timişoarei a fost Károly Küttel (1818/1875), care a fost primar al Timişoarei între 1859 -1861 şi 1867 – 1872.
       Totuşi, potrivit unei lucrări monografice lansate recent, se pare că, cu aproape un deceniu înainte de momentul circulaţiei primului tramvai cu cai pe străzile Timişoarei, în Lipova, o mică localitate de pe malul stâng al Mureşului, acest mijloc de locomoţie era deja o prezenţă cotidiană. Astfel, potrivit informaţiilor cuprinse în lucrarea Staţiile C.F.R. Radna-Lipova (autor: Radu Bellu), la începutul anului 1860, în actualul oraş Lipova a fost înfiinţată o mică linie de tramvai, al cărei traseu lung de aproximativ 4 kilometri asigura legătura între „Bazarul Turcesc” din centrul localităţii şi băile care începuseră să devină o căutată destinaţie turistică balneară.
        În anul 1920, micul vagon tras de o pereche de cai, ce circula zi de zi, a fost înlocuit de „locomotiva domnului mecanic Götz”, care, împreună cu cele două vagoane pe care le tracta, a continuat să facă serviciu pe acest traseu până la desfiinţarea liniei, un deceniu mai târziu;şi aceasta, spre deosebire de ampla reţea de tramvai din municipiul Timişoara, aflată şi astăzi în exploatare.
        Desigur, în bibliografia de specialitate apariţia şi dezvoltarea transportului urban din ţara noastră îşi fixează cel mai adesea drept punct de debut al cronologiei ziua de 3 noiembrie 1867 – moment în care, la Timişoara, un grup de oameni de afaceri, reuniţi sub conducerea lui Carol Küttel, primarul localităţii de pe malurile „Begheiului” acelor vremuri, au înfiinţat ceea ce a rămas în istorie drept întâia societate de exploatare a tramvaielor de pe actualul teritoriu al României.
       Astfel, începând din ziua de 8 iulie a anului 1869, tramvaiul devenit o prezenţă obişnuită pe străzile timişorene, cele zece mici vagoane trase de câte o pereche de cai – cărora, pe timp de iarnă, li se mai adăuga încă un „tovarăş de muncă” – succedându-se la fiecare 10-12 minute, zi de zi, de la orele 6 ale dimineţii până la ceasul 22 al serii.
        Mai mult, în perioadele de aglomeraţie maximă ori cu prilejul evenimentelor notabile din viaţa citadină (zile de târg, expoziţii, adunări publice) puteau fi introduse în circulaţie vagoane suplimentare, în timp ce „pentru transportarea publicului de la teatru, concerte, petreceri etc, la cerere, se puneau la dispoziţie seara vagoane speciale, după trebuinţă”, iar „în fiecare dimineaţă, la ora 3½ mai pleca un tramvai la gara din Iosefin pentru două trenuri din cari unul pleca, iar altul șosea de la Budapesta” – sistem ce s-a perpetuat până în anul 1904.

Surse:

https://www.primariatm.ro/uploads/files/Plan_mobilitate/Timisoara%20SUMP%20var%20IV.pdf

https://www.banatulazi.ro/cand-tramvaiul-tras-de-cai-a-dus-timisoara-printre-cele-mai-cunoscute-orase-din-lume-dupa-new-york-si-paris-2/

https://forum.lokomotiv.ro/index.php?threads/9057/

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/intaiul-tramvai-din-romania-nu-la-timisoara-ci-in-lipova

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here