S-a întâmplat în 8 ianuarie 1942

0
78

S-a întâmplat în 8 ianuarie 1942: S-a născut Stephen W. Hawking, matematician şi fizician englez, profesor la Universitatea din Cambridge; autor al cărţilor „Scurtă istorie a timpului” (A Brief History of Time – 1988) şi „Găurile negre şi copilăria universurilor” (Black Holes and Baby Universes – 1993); imobilizat într-un scaun cu rotile, din cauza unei boli degenerative, vorbeşte studenţilor prin intermediul computerului (n. Oxford, Marea Britanie– d. 14 martie 2018,Cambridge, Marea Britanie). Fizicianul Stephen Hawking a fost cel mai cunoscut om de ştiinţă britanic al timpurilor noastre, un geniu care şi-a dedicat viaţa descoperirii secretelor Universului.

       Este autorul popularelor cărţi „O scurtă istorie a timpului“ (1988) şi „Universul într-o coajă de nucă“ (2001). Cea mai mare parte a vieţii sale a fost profesor la Cambridge, iar în comunitatea ştiinţifică era cunoscut mai ales pentru teoriile sale legate de mecanica găurilor negre, gravitaţie şi relativitate. Geniul său a fost comparat cu Albert Eistein şi cu Isaac Newton. Născut pe 8 ianuarie 1942, omul de ştiinţă Stephen William Hawking şi-a canalizat activitatea pe alăturarea relativităţii – natura spaţiului şi a timpului – şi teoria cuantică – cum cele mai mici particule s-au născut în Univers – pentru a demonstra crearea şi funcţionare Universului.În 1964, la vârsta de 22 de ani, a fost diagnosticat cu o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică. I-a fost prezis că va mai trăi doar câţiva ani. Boala sa a evoluat gradual şi l-a lăsat în imposibilitatea de a se mişca, ţintuit într-un scaun cu rotile, aproape paralizat şi neputând să vorbească decât cu ajutorul unui dispozitiv-sintetizator de voce.
       În 1974, la vârsta de 32 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society. Cinci ani mai târziu, a devenit Lucasian Professor la Universitatea Cambridge, unde se mutase de la Oxford, pentru a studia astronomia teoretică şi cosmologia. Acest titlul fusese deţinut de Newton ultima dată.„Scopul meu este simplu”, a spus el la un moment dat. „Este completa înţelegere a universului, de ce este cum este şi de ce există”.  Stephen Hawking afirma despre viaţa lui: „Încerc să duc un trai cât mai normal posibil şi să nu mă gândesc la starea mea sau să regret lucrurile pe care mă împiedică să le fac, care nu sunt atât de multe”.Geniul lui i-a adus celebritate la nivel global.Cartea lui din 1988 a căutat să explice oamenilor din afara zonei ştiinţifice teoriile fundamentale ale universului şi a devenit un bestseller.A fost urmată de „Universul într-o coajă de nucă”, în 2001.În 2007, Hawking a publicat cartea pentru copii „George şi cheia secretă a universului”, împreună cu fiica lui Lucy, prin care a încercat să explice cum funcţionează sistemul solar, asteroizii, găurile negre şi alte corpuri cereşti.
        A avut apariţii scurte în „Star Trek: The Next Generation” şi „The Simpsons”, iar vocea a apărut pe înregistrări ale trupei Pink Floyd. Dincolo de ştiinţă, Hawking a fost un activist politic.Înainte de cele mai recente alegeri prezidenţiale din SUA, l-a descris pe Donald Trump ca „un demagog care pare să conteste cel mai comun numitor”.În plus, el a prevenit Marea Britanie – înainte de referendumul  din 2016 privind părăsirea Uniunii Europene: „Sunt duse zilele când puteam să stăm singuri împotriva lumii”.Stephen Hawking s-a căsătorit cu Jane Wilde în 1965, iar împreună au avut trei copii. Cuplul s-a despărţit după 25 de ani, iar el s-a căsătorit cu asistenta sa Elaine Mason, însă mariajul s-a destrămat după ce el a fost acuzat de abuz. Povestea de dragoste dintre Hawking şi Wilde a fost spusă în filmul „The Theory of Everything”, apărut în 2014, care i-a adus actorului britanic Eddie Redmayne un trofeu Oscar la categoria „cel mai bun actor în rol principal”.   Triumful la Oscar a fost sărbătorit de Hawking, care a declarat că au fost mai multe momente când, vizionând filmul, avea senzaţia că se vede pe el.  Omul de ştiinţă a fost subiectul unui documentar, „Hawking”, în care vorbeşte despre propria viaţă: „Pentru că fiecare zi poate fi ultima pentru mine, vreau să profit de fiecare minut”.

Surse:

https://www.cam.ac.uk/stephenhawking

http://www.humanitas.ro/stephen-hawking

https://www.britannica.com/biography/Stephen-Hawking

https://www.ro.biography.name/fizicieni/53-anglia-uk/496-stephen-hawking-1942-2018

https://www.go4it.ro/stiinta/stephen-hawking-a-murit.-scurta-biografie-a-geniului-care-ne-a-prevenit-in-legatura-cu-pericolul-reprezentat-de-inteligenta-artificiala-17063588/

https://www.news.ro/cultura-media/biografie-stephen-hawking-un-geniu-care-si-a-dedicat-viata-descoperirii-secretelor-universului-1922400514002018030817955502

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here