S-a întâmplat în 8 februarie 1904, 8/9

0
57

S-a întâmplat în 8 februarie 1904, 8/9 . Bătălia navală de la Port Arthur. Bătălia navală de la Port Arthur a fost bătălia de început al Războiului ruso-japonez. Marina Imperială Rusă era ancorată la Port Arthur (azi Lüshunkou de pe peninsula Liaodong, Manciuria). Războiul a început cu atacul de noapte prin surprindere al unei grupări de nave japoneze – distrugătoare aparţinând Marinei Imperiale Japoneze. Atacul era îndreptat asupra Marinei Imperiale Ruse. Lupta a continuat pe uscat a doua zi dimineaţa. Lupta s-a încheiat neconcludent. În continuare, au avut loc lupte sporadice în afara Port Arthur care au continuat până în mai 1904.

Pierderea de la Port Arthur pentru ruşi – şi mai ales pentru ţarul Nicolae al II-lea – a fost de neconceput. A avut efect psihologic teribil asupra regimului imperial rus. A influențat poporul rus de la nobilime în jos până la iobagii recent emancipaţi. Aceștia şi-au pierdut încrederea în armată.

Port Arthur a fost un factor de cauzalitate directă pentru Revoluţia Rusă din 1905. Dar și mai dezastruoasele înfrângeri ruseşti în Primul Război Mondial au constituit o cauză. La 22:30, în  8 februarie 1904, escadrila japoneză de atac format din 10 distrugătoare a întâlnit patrula rusească de distrugătoare. Ruşii s-au conformat ordinelor de a nu se angaja în luptă. S-au întors să raporteze despre contact la sediul central.

La aproximativ 00:28, 9 februarie 1904, primele patru distrugatoare japoneze s-au apropiat de portul din Port Arthur fără a fi observaţi şi au lansat un atac cu torpile împotriva crucişătoarelor rusești Pallada (care, fiind lovit la cuplul maestru, a luat foc şi s-a răsturnat) şi Retvizon (care a fost găurit în prova).

Celelalte distrugătoare japoneze au avut mai puţin succes, multe dintre torpile au fost prinse în plasele antitorpilă, care au fost eficiente în apărarea contra torpilelor şi au apărat navele vitale de luptă ruseşti. Alte distrugătoare au ajuns prea târziu pentru a beneficia de surpriză, şi au lansat atacurile lor mai mult individual decât în grup. Cu toate acestea, ele au fost capabile de a avaria nava cea mai puternică a flotei ruse, Ţesarevici.

Distrugătorul japonez Oboro a lansat ultimul atac în jurul orei 02:00, oră la care ruşii, folosind lumina proiectoarelor și loviturile tunurilor, au făcut imposibile atacurile de torpilă precise şi de aproape ale japonezilor.

În ciuda condiţiilor ideale pentru un atac surpriză, rezultatele au fost relativ slabe. Din şaisprezece torpile lansate doar trei şi-au atins ţinta, restul fie au greşit ţinta, fie nu au explodat. Dar norocul a fost împotriva ruşilor în măsura în care două din trei torpile au lovit navele lor de luptă cele mai bune: Retvizon şi Ţesarevici care au fost scoase din acţiune pentru săptămâni întregi, ca şi în cazul crucişătorului Pallada.

În cursul luptelor de pe 9 februarie, au mai fost avariate navele ruseşti  Novik, Petropavlovsk, Poltava, Diana şi Askold şi crucişătorul japonez Mikasa.

Deşi bătălia navală de la Port Arthur nu a avut ca rezultat pierderi majore de nave de război, Marina Imperială Japoneză fost respinsă de pe câmpul de luptă de tirul combinat al navelor de luptă ruseşti şi bateriilor de coastă, fiindu-i atribuită doar o victorie minoră. Ruşii au avut 150 de pierderi de vieţi omeneşti iar de partea japoneză 90 de morţi. Declaraţia oficială de război între Japonia şi Rusia a fost comunicată la 10 februarie 1904, după o zi de bătălie. Atacul, realizat în mare măsură împotriva unui inamic modest şi nepregătit, în timp de pace, a fost comparat cu atacul de la Pearl Harbor.

Surse:

Schimmelpenninck van der Oye, David (2001), „Toward the rising sun: Russian ideologies of empire and the path to war with Japan”, Northern Illinois University Press

https://www.britannica.com/event/Battle-of-Port-Arthur

http://russojapanesewar.com/battle-pa.html

Bătălia de la Port Arthur: începutul Războiului ruso-japonez

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/razboiul-ruso-japonez-jocul-razboiului-naval

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here