S-a întâmplat în 8 februarie 1932

0
112

S-a întâmplat în 8 februarie 1932 . S-a născut Emanoil Petruţ, actor român de teatru şi film (m. 1983). A jucat pe scenele teatrelor Pastia din Focşani, C.I. Nottara şi Naţional din Bucureşti. A debutat pe ecran în anul 1954. Statura atletică, jocul alert l-au predestinat rolurilor eroice – fiind unul din experţii serialelor de capă şi spadă gen Haiducii.

A fost considerat un actor popular în sensul adânc şi nobil al acestei expresii. S-a născut într-o familie de mici funcționari din orașul Mărășești.

Înclinația spre lumea teatrului îl aduce la o vârstă fragedă ca amator pe lângă trupa Teatrului din Focșani. Aici se face remarcat. În 1948, merge la Facultatea de Teatru din Iași. Anul următor ajunge la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Este și anul debutului pe scena bucureșteană la Studioul Actorului de Film „Constantin Nottara” și anul apariției pe platourile de filmare.

Din 1957 este angajat la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București. În stagiunea 1957/1958 juca deja în „Apus de Soare” de Barbu Ștefănescu  Delavrancea.

Între anii 1951 și 1983 a jucat în zeci de filme. A debutat în pelicula „În sat la noi”, 1951, apoi a jucat în câte 2 – 4 filme pe an. A avut roluri importante în cele mai mari filme românești din epocă: „Burebista”, 1980, „Iancu Jianu zapciul”. A jucat în „Iancu Jianu haiducul”, „Răpirea fecioarelor” și „Răzbunarea haiducilor”, „Cantemir”, „Ștefan cel Mare”, „Frații Jderi” și multe altele. În memoria cinefililor rămîne rolul pandurului Tudor Vladimirescu.

Acesta a fost un film realizat în 1962, primul mare film istoric din cinematografia românească.

A mai fost văzut și în „Cu mâinile curate”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Ciprian Porumbescu” (1972). A jucat în cele mai mari filme românești, chiar câte 3 – 4 pelicule pe an. Emanoil Petruț ne-a părăsit prematur, la doar 51 de ani, la data de 8 august 1983. Un actor uriaș, cu o voce inconfundabilă. A jucat și răi și buni, și clasici și moderni, partener de scenă cu personalități de marcă ale teatrului românesc. Marele actor Emanoil Petruț a murit la data de 8 august 1983, la doar 51 de ani.

Însă, apucase să joace în cele mai mari filme românești.

Prima apariţie în public are loc în biserica din Mărăşeşti, locul unde s-a născut în 1932. Chiar el povestea ce s-a întâmplat când a fost pus să spună „Tatăl nostru”. ”Toate bătrânele plângeau, iar eu am fost convins că nu plâng de ale lor, ci pentru felul în care recitam poezia”.  spunea Emanoil Petruț, într-un interviu. Mai târziu, a jucat „teatru la domiciliu”, interpretând tot felul de oameni, dar şi obiecte. „Odată am fost un dulap, dar n-am jucat bine, pentru că la premieră, de emoţie n-am putut să scârţii”, spunea Petruț.

În 1960, Emanoil Petruț se căsătorea cu fiica celebrului estetician și filozof Mihai Ralea.

El trecut de 28 de ani, ea, aproape 31. Catinca Ralea a fost unul dintre cei mai încântători și cultivați oameni de radio din România, care primise în familia ei o educație aleasă. Într-o zi de 19 ianuarie a anului 1981, Catinca se stingea, iar el a urmat-o doi ani mai târziu, la aceeași vârstă, amândoi: 51 de ani. Amândoi sunt împreună de ani și ani, în odihnă veșnică, la Cimitirul Bellu. Unul dintre cele mai importante roluri din cinematografia românească, Mihai Viteazul, a fost interpretat de marele actor Amza Pellea.

Lui Amza Pellea un polip crescuse pe corzile lui vocale și-i transformase vocea în una pițigăiată. Sergiu Nicolaescu s-a văzut nevoit să-i înlocuiască vocea în rolul lui Mihai Viteazul cu glasul lui Emanoil Petruţ.

Emanoil Petruț a interpretat peste 100 de roluri în teatru și film. A fost generos cu familia și extrem de încântător cu actorii și regizorii. A învățat de la fiecare ce a fost mai bun și a aplicat în teatru. A trecut prin filtrul personalității sale zecile de personaje. Rămâne în memoria colectivă prin dreptul Tudor din Vladimiri și grație vocii sale baritonale. A fost un actor complex, care răspândea tragism și tensiune pe scenă.

Ultimul său rol a fost cel din piesa lui Dale Wasserman, Zbor deasupra unui cuib de cuci (1983).

În regia lui Horea Popescu, a avut ca parteneri de scenă pe: Florin Piersic, Olga Delia Mateescu, Gheorghe Cozorici. De asemenea, a jucat lângă George Motoi, Costel Constantin și Claudiu Bleonţ.

Surse:

http://aarc.ro/cineasti/trivia/emanoil-petrut    

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/un-actor-complex-emanoil-petrut/

https://www.ziaruldevrancea.ro/arhiva/230-emanoil-petrut-destinul-unui-mare-artist.html

Undeva, cândva… Emanoil Petruţ

https://www.cinemagia.ro/actori/emanoil-petrut-2834/

https://cultural.bzi.ro/emanoil-petrut-sfarsit-prematur-la-51-de-ani-a-jucat-in-peste-50-de-filme-71243

http://www.cinemarx.ro/persoane/Emanoil-Petrut-52267.html?biografie

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here