S-a întâmplat în 8 aprilie 1994

0
163

S-a întâmplat în 8 aprilie 1994: A murit actorul, regizorul şi scenaristul de film Jean Georgescu; pionier al cinematografului românesc (încă din epoca filmului mut) (n. 1904). Regizor, actor şi scenarist român Jean Georgescu a desfăşurat o activitate neîntreruptă timp de patru decenii în România şi în Franţa şi a abordat preponderent genul comic.

  Sursa de inspiraţie a fost adesea opera lui I. L. Caragiale, ecranizările sale (îndeosebi „O noapte furtunoasă”) rămânând repere de bază ale filmografiei caragialiene Pionier şi deopotrivă clasic al cinematografului românesc Jean Georgescu s-a născut la 12 februarie 1904, în Bucureşti.

          După absolvirea studiilor la Conservatorul Regal de Artă Dramatică, a debutat ca actor în anii ’20, jucând în diferite companii teatrale alături de actori de renume ai momentului. Şi-a început cariera în cinematografie, în filmul „Ţigăncuşa de la iatac” (1923), unde a interpretat rolul unui „bonjurist”. Atras din ce în ce mai mult de cinematografie, a început să scrie scenarii de film. Şi-a manifestat pasiunea pentru cinematografie în anii în care această artă începea să fie cunoscută şi în România.

         A plecat în Franţa, în 1929, unde a lucrat ca regizor şi scenarist. A  realizat scurt-metrajele „La Miniature” – 1933 şi „Ça colle” – 1933, în care rolul principal era interpretat de Fernandel. Foarte bine primit a fost şi filmul „Aventura fericită” (1935).

          După reîntoarcerea în ţară, în anii ’39-’40, a regizat filmul „O noapte furtunoasă” (1942), considerat o capodoperă cinematografică. Filmul reunea în distribuţie nume sonore ale teatrului şi cinematografului românesc: Alexandru Giugaru (jupân Dumitrache), Radu Beligan (Rică Venturiano), George Demetru (Chiriac), Ştefan Iordănescu-Bruno (Nae Ipingescu), Jean Moscopol (armeanul), Florica Demion (Ziţa), Miluţă Gheorghiu (I.D.Ionescu), Maria Maximilian (Veta), George Ciprian (Ghiţă Ţircădău). În perioada comunistă, Jean Georgescu a fost marginalizat ca regizor însă şi-a continuat cariera.

           Între filmele realizate în calitate de regizor s-au aflat: „Milionar pentru o zi” (1924); „Ziua cumpătării” (1942); „O noapte furtunoasă” (1943); „Visul unei nopţi de iarnă” (1946); „Petrolul” (1949); „Pădurile” (1950); „În sat la noi” (1951); „Vizită” (1952); „Lanţul slăbiciunilor” (1952); „Arendaşul român” (1952); „Directorul nostru” (1955); „Lanterna cu amintiri” (1962); „Mofturi 1900” (1965); „Pantoful Cenuşăresei” (1969). A jucat în: „Năbădăile Cleopatrei” (1925); „Maiorul Mura” (1928); „Aşa e viaţa” (1928); „Televiziune” (1931); „Nu filmăm să ne-amuzăm” (1975).

          Ultimul său lung metraj a fost „Pantoful Cenuşăresei” (1969), pentru care a semnat şi scenariul alături de Alexandru Culescu avându-i în distribuţie printre alţii pe Petre Ştefănescu-Goangă, Stela Popescu, Constanţa Cîmpeanu, Geo Barton, Ovid Teodorescu. Filmul, o comedie muzicală, a redat idila dintre o casieriţă de teatru şi un doctor. Cei doi se întâlnesc întâmplător, se plac, dar o confuzie de meserii face ca acţiunea filmului să se desfăşoare cu evenimente tragi-comice. Luată drept actriţă, tânăra se vede într-o situaţie dificilă, dar prietenii din cartier vor să o ajute şi organizează un teatru de amatori, unde este invitat şi doctorul însă evenimentele decurg anapoda iar planul lor este dat peste cap.

         Ultimii ani de viaţă i-a petrecut departe de lumea filmului. S-a stins din viaţă la 8 aprilie 1994.

Surse:

„Dicţionar de cinema” (Editura Univers Enciclopedic, 1997.

https://www.cinemagia.ro/actori/jean-georgescu-3644/

http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/regizor-film-romanesc~jean-georgescu~60

http://ler.is.edu.ro/~cr/index.php?page=person&id=267

http://aarc.ro/personalitate/view/jean-georgescu

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.