S-a întâmplat în 8 aprilie 1828, 8/20

0
107

S-a întâmplat în 8 aprilie 1828, 8/20: S-a născut medicul român de origine franceză Carol Davila; a organizat serviciul sanitar militar şi ocrotirea sănătăţii publice; împreună cu Nicolae Kretzulescu, a pus bazele învăţământului medical românesc. Unele surse precizează data naşterii ca fiind 8/20 aprilie iar altele 4 aprilie.

       Carol Davila, pe numele de naştere Carlo Antonio Francesco d’Avila (în franceză Charles d’Avila) (n. 1828, Parma, Italia – d. 24 august 1884, Bucureşti) a fost un medic şi farmacist român, de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania şi Franţa. Construieşte, din aproape în aproape, un sistem medical care funcţionează şi organizează serviciul sanitar militar şi civil.

          În 1855 înfiinţează o şcoală de felceri iar în 1856 o şcoală secundară de chirurgie cu program şcolar teoretic-liceal şi sanitar-militar. Când adversarii filoruşi fac demersuri pentru închiderea şcolii, Davila se adresează guvernului francez, care se obligă să o menţină pe cheltuiala lui. Abia atunci caimacamul Alexandru Dimitrie Ghica dă un opis domnesc pentru menţinerea tinerei instituţii, pe care Davila o transformă curând în „Şcoala naţională de medicină şi farmacie”.

         După 10 ani, în 1869 înfiinţează Facultatea de Medicină. Între timp Davila întemeiază învăţământul farmaceutic şi pe cel veterinar, fondează numeroase societăţi şi reviste de specialitate (între care Asociaţia medicilor români, Monitorul medical, Gazeta spitalelor), organizează conferinţe medicale şi ţine prelegeri cu demonstraţii experimentale la Sfântu Sava, înfiinţează, împreună cu horticultorul austriac Ulrich Hoffmann, Grădina botanică din Bucureşti, introduce concursurile medicale şi stagiile obligatorii în spitale.

          În 1861 creează primul azil de orfane, în care strânge 40 de fetiţe din mahalale, iar la puţin timp înfiinţează şi un orfelinat de băieţi.Cât timp a trăit Davila a funcţionat şi o şcoală de surdo-muţi, cu atelier de tâmplărie şi sculptură. Împreună cu farmacistul Hepites, pune bazele farmaciei române. Tot ideea lui este introducerea consultaţiilor gratuite în spitale, pentru bolnavii săraci.

           Stinge în diferite regiuni ale ţării epidemii grave, călătoreşte şi inspectează spitale, participă la Expoziţia universală de la Viena din 1873 cu un compartiment medical al României, are grijă de copiii orfani. Pe cheltuiala lui se editează culegerea de poezii populare a lui Alecsandri, pe care Davila, mare iubitor de folclor, o dă premiu elevilor şi elevelor din şcoliile sale. La 4 iunie 1864, se face un prim pas în recunoaşterea oficială a patriotismului „străinului” faţă de noua lui ţară şi, la Camera Deputaţilor, se propune acordarea cetăţeniei române. Totuşi, faptul se împlineşte abia după venirea lui Carol printr-un decret-lege semnat chiar de el, la 31 mai 1868.

           Datorită lui, serviciul ambulanţelor militare şi al trenurilor sanitare este pregătit din timp şi sute de vieţi sunt salvate, iar 13.000 de bolnavi şi răniţi primesc îngrijiri. Primeşte decoraţii şi de la români şi de la turci. Principele Carol îi telegrafiază Elisabetei: Davila e pretutindeni unde ai nevoie de el. Colegii îl invidiază şi, spune dr. Zaharia Petrescu, fost elev al Şcolii de Medicină, îi iartă cu greu „extrema distincţie, eleganţa şi naturalul manierelor, farmecul conversaţiei, felul spiritual, vesel şi plin de duh în care istorisea, ca şi bogăţia instrucţiei”.

          În 1870, în timpul războiului franco-prusac este în Franţa cu un proiect nobil de a organiza o ambulanţă cu concursul elevilor români din Paris şi de a se consacra în ajutorul victimelor războiului.

         Bustul generalului Carol Davila – Sculptură de Constantin Brâncuşi din 1903, realizata la solicitarea Ministerului de Război, expusă din 1912 în curtea Spitalului Militar Central din Bucureşti. Bustul generalului Carol Davila este o sculptură în bronz realizată de Constantin Brâncuşi, singurul monument de for public al sculptorului amplasat în Bucureşti, dezvelit la 9 septembrie 1912. La solicitarea Ministerului de Război, în 1903 Brâncuşi a primit prima comandă pentru un monument public, bustul generalului medic Carol Davila. Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul său profesor Dimitrie Gerota, pentru a îl ajuta pe Brâncuşi să plătească drumul până la Paris, pentru continuarea studiilor. Plata pentru monument a fost împărţită în două tranşe, prima jumătate fiind plătită înainte ca lucrul sa înceapă, iar a doua tranşă după ce Brâncuşi va termina bustul.

          Când Brâncuşi a terminat lucrarea, aceasta a fost prezentată în faţa consiliului, dar recepţia a fost nesatisfăcătoare, diferite persoane din consiliu având opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului, spre exemplu cerând micşorarea nasului şi de asemenea păreri diferite în legătura cu poziţionarea epoleţilor. Înfuriat de inabilitatea consiliului de a înţelege sculptura, spre mirarea tuturor, Brâncuşi a plecat din sala de şedinţe fără a primi a doua jumătate a banilor necesari plecării sale spre Franţa,

         Bustul fost turnat în bronz abia nouă ani mai târziu, în 1912, şi a fost instalat în curtea Spitalului Militar din Bucureşti. Dar, atunci când s-a decis în sfârşit, ridicarea monumentului, s-a constatat că, între timp, gipsul se degradase şi s-a luat decizia reparării bustului prin suprimarea părţilor avariate. Deoarece Brâncusi nu mai era în ţară la momentul respectiv, lucrarea a rămas aproape ignorată până în iarna anului 1938 când, revenind în Bucureşti, sculptorul a relevat faptul că el este autorul versiunii în gips a bustului. Când a văzut varianta „ajustată”, cu braţele ciuntite, şi fără egreta de pe chipiu, Brâncuşi s-a gândit să îi dea în judecată pe cei care luaseră această decizie.

            În anul 1990, lucrarea a fost mutată în interiorul Muzeului Militar Naţional, iar în curtea Spitalului Militar a fost instalată o copie în bronz. Sculptura este înscrisă în Lista monumentelor istorice din România/Bucureşti, sub denumirea Bust dr. Carol Davila. Statuia dr. Carol Davila din faţa Universităţii de Medicină și Farmacie din Bucureşti.

           Statuia dr. Carol Davila, operă a sculptorului Carol Storck, se găseşte în curtea din faţa intrării principale a Palatului Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Iniţiativa ridicării unui monument în cinstea lui Carol Davila, întemeietorul învăţământului superior medical românesc, a fost luată la primul congres medical naţional, care a avut loc la Bucureşti în octombrie 1884, la mai puţin de 2 luni după moartea lui Carol Davila, survenită la 24 august 1884. Carol Davila este reprezentat în picioare, în uniformă de general, cu sabia prinsă la şoldul stâng. În mâna dreaptă, îndoită la spate, ţine chipiul, iar în cea stângă, un document făcut sul.

           Faptul că generalul Carol Davila este prezentat cu o mână îndoită la spate nu ţine atât de estetica sculpturii, cât de o realitate medicală: Davila avea, în urma unui reumatism articular, un braţ anchilozat, pe care îl salvase de la amputare, şi-l ţinea, în unghi drept, la spate. Pe soclul înalt sunt aplicate două plăci de bronz în formă de scut.În partea de sus a plăcii din faţă se află emblema medicinii, iar la bază, în stânga, două ramuri cu frunze de laur, legate cu o panglică.

          Pe placă se găseşte următorul text (în ortografia vremii): Statuia a fost turnată în bronz în atelierele Şcolii de arte şi meserii din Bucureşti şi a fost inaugurată în ziua de 12 octombrie 1903, simultan cu inaugurarea Facultăţii de medicină, denumirea iniţială a actualei Universităţi de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.
Surse:

Stoica, Stan (coord.) – Dicţionar biografic de istorie a României, Editura Meronia, Bucureşti, 2008

http://biografii.famouswhy.ro/carol_davila/

http://www.istorie-pe-scurt.ro/carol-davila-omul-care-e-pretutindeni-unde-ai-nevoie-de-el/

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/carol-davila-parintele-medicinei-romanesti-a-fost-fiul-nerecunoscut-al-lui-franz-liszt-de-ce-a-refuzat-celebrul-compozitor-sa-si-asume-paternitatea

https://www.scribd.com/document/71932338/Carol-Davila-Biografie

http://www.miculparis.ro/orasul/personalitati/carol_davila.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here