S-a întâmplat în 7 septembrie 2008

0
217

S-a întâmplat în 7 septembrie 2008: A murit Ilarion Ciobanu, actor. llarion Ciobanu (n. 28 octombrie 1931, Ciucur, Tighina, d. 7 septembrie 2008, București) a fost un celebru actor român. A semnat de asemenea regia a două filme. În anii 1950 a avut și o carieră de rugbist.

     Ilarion Ciobanu s-a născut la Ciucur, în Tighina, pe atunci teritoriu al României. A copilărit la Constanța, pe malul mării. La 12 ani a intrat băiat de prăvălie, după care o urmat o lungă serie de meserii: hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar, pescar, până în anul 1958, când intră la IATC, pe care însă nu l-a absolvit pentru că a avut de ales între a face filmul „Setea” și a urma institutul.

      Ca rugbist și-a făcut debutul în 1948, la Știința București, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella. Se transferă apoi la Dinamo București, unde cunoaște consacrarea ca sportiv. Ultima parte a carierei a petrecut-o la Progresul București (1959-1962). Jucător de linia a II-a, cunoscut de apropiați sub porecla „Claris”, Ilarion Ciobanu era socotit atunci un înaintaș de temut, greu de trecut, pe cât de dur în sensul bun al cuvântului, pe atât de corect.

      Debutul cinematografic al actorului s-a produs la vârsta de 30 de ani în filmul Setea, în care a jucat alături de Ion Besoiu și Amza Pellea, respectiv alături de Ștefan Ciubotărașu și George Calboreanu în Omul de lângă tine. Au urmat apoi mai bine de 50 de filme în care actorul Ilarion Ciobanu a deținut roluri principale. A fost, de asemenea, regizor al filmelor Omul de lângă tine și Mara.

      După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră – Ultimul bordel, Terente – Regele bălților, Tancul și Bored. La Prima ediție a Festivalului Internațional de Film București, BiFEST, în 2004, actorul a primit Premiul de Excelență pentru contribuția sa în arta cinematografiei, moment în care cei prezenți l-au aplaudat în picioare minute in șir.Ilarion Ciobanu a decedat în dimineața zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian.

Surse:

https://www.ro.biography.name/actori/112-romania/561-ilarion-ciobanu-1931-2008

https://www.cinemagia.ro/actori/ilarion-ciobanu-2261/

https://www.ziarulmetropolis.ro/ilarion-ciobanu-m-am-incapatanat-sa-raman-actor-de-cinema/

https://www.antena3.ro/actualitate/inedit/secretele-marelui-actor-ilarion-ciobanu-409257.html

http://suplimentuldecultura.ro/stiri/ilarion-ciobanu-a-incetat-din-viata/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here