S-a întâmplat în 7 septembrie 1907

0
79

S-a întâmplat în 7 septembrie 1907: Primul voiaj transatlantic al navei RMS Lusitania. RMS Lusitania supranumită si „Ogarul mărilor”, a fost un pachebot englez ce a aparţinut companiei Cunard Line. Cu un deplasament de 40 000 tdw, a fost cea mai mare navă la începutul secolului XX. Nava a fost lansată la apă în 1906 şi numită după provincia romană antică Lusitania, care azi face parte din Portugalia.

       În anul 1907 câştigă trofeul Panglica albastră pentru cea mai rapidă traversare a Oceanului Atlantic, în 4 zile 22 h 53 min. Era dotată cu tehnologie de ultimă generaţie – amiralitatea britanică nu se zgârcise cu fondurile investite în construcţia navei şi obţinuse astfel un mult-dorit rezultat. Iar atunci când nimeni nu s-a mai îndoit că germanii şi aliaţii lor pregăteau o înfruntare armată, „Lusitania” a fost condusă în docul „Canada” din Liverpool, la 12 mai 1913, pentru a-i fi consolidată coca şi pentru a se instala la bordul ei turele în stare să primească 12 tunuri cu tragere rapidă. Acestea vor fi instalate la bordul ei în august 1914.
      În august 1914, chiar la începutul Primului Război Mondial, cele trei nave, „Lusitania”, „Aquitania” şi „Mauritania”, au fost rechiziţionate de Marina Regală a Marii Britanii şi transformate în crucişătoare auxiliare, pentru nevoile de război. Cu alte cuvinte, trei nave de război în toată regula. Iar „Aquitania” şi „Mauritania” vor rămâne în acest stadiu, nemaifuncţionând vreodată ca pacheboturi. Nu acelaşi lucru i se va întâmpla „Lusitaniei”: ei i se va permite să funcţioneze mai departe şi ca pachebot, urmând să efectueze în continuare, numai o dată pe lună şi cu o viteză maximă redusă la 21 de noduri, traversări transatlantice pentru Cunard Line.
     Lusitania a fost scufundată la 7 mai 1915 de către submarinul german U-20, pe timp de ceaţă, la numai 10 Mm în apropierea coastei Irlandei, 6 zile după ce a plecat din New York cu destinaţia Liverpool.
     Deşi nu era înarmată, nava transporta 60 de tone de muniţie pentru Aliaţi (1.242 lăzi cu proiectile, 1.000 cutii cu cartuşe şi 10,5 tone fulminat de mercur).  Submarinul a lansat o torpilă care a lovit nava in tribord. Aceasta a fost urmată de a doua explozie în interiorul navei.
      În doar 18 minute, Lusitania se afla sub apă. Epava se găseşte la 295 metri adâncime.Din cei 1.959 de oameni aflaţi pe navă, 128 erau cetăţeni americani. Au fost recuperate doar 289 de cadavre. Scufundarea navei Lusitania a dus în scurt timp la intrarea S.U.A. în Primul Război Mondial.

Surse:

https://www.britannica.com/topic/Lusitania-British-ship

https://www.pbs.org/lostliners/lusitania.html

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/lusitania-o-afacere-a-naibii-de-murdara

https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofBritain/RMS-Lusitania/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here