S-a întâmplat în 7 noiembrie…

0
86
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 7 noiembrie…

– 1480: Prima menţiune documentară a „slugerului” în Tara Românească: denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curţii domneşti cu carne, lumânări si alte provizii.
– 1598: S-a născut pictorul spaniol Francesco Zurbaran; a creat  portrete, naturi moarte, tablouri pe teme religioase realizate într-o manieră realistă, evitând elementul mistic.
– 1633: A murit Cornelis Drebbel, fizician si mecanic olandez, constructorul primului submarin în anul 1620.Inventatorul olandez Cornelis Drebbel a pregătit scena pentru una dintre cele mai fascinante realizări ale omului în domeniul tehnologiei marine, inventând, în anul 1620, submarinul.Mulţi oameni au cochetat cu ideea construirii unui vapor submarin. În antichitate,Herodot, Aristotel şi Pliniu cel Bătrân scriau despre posibilitatea folosirii unor „clopote scufundate”sau a unor obiecte submersibile asemănătoare pentru explorare şi călătorii pe sub mare. Un roman francez din secolul al XIII-lea, „La vrai Histoire d’Alexandre”, descria o expediţie submarină fictivă a lui Alexandru Macedon într-un butoi imens de sticlă. De asemenea, marele inventator Leonardo da Vinci proiectase construirea unui vas destinat călătoriilor subacvatice.Însă Drebbel a reuşit acolo unde alţii fie au eşuat, fie nu au avut curajul să se aventureze. Primul său submarin avea o carenă exterioară etanşă de piele gresată, întinsă pe un cadru de lemn şi vâsle ce ieşeau prin părţile laterale, care puteau propulsa nava atât la suprafaţă, cât şi în adâncuri. Unul dintre primii pasageri care au testat noua navă a lui Drebbel a fost însuşi regele Iacob I al Angliei, care s-a scufundat alături de Drebbel la o adâncime de 4,5 metri timp de câteva minute.Vehiculul se putea scufunda până la 20 de metri, transportând – pe o distanţă de zece kilometri – 20 de persoane (dintre care 12 erau vâslaşi).
– 1801: Alessandro Volta, fizician italian, prezintă lui Napoleon prima baterie electrică.Pila voltaică marchează o epocă în teoria fizicii, ca şi în aplicaţiile ştiintei puse în slujba omenirii. Aceasta a permis realizarea electrolizei apei (descompunerea apei în oxigen şi hidrogen pure cu ajutorul curentului electric continuu furnizat de pila voltaică) de către A. Carlisle şi W. Nicholson în 1800, apoi a separării sodiului (Na) şi potasiului (K) din sărurile lor, de către Sir Humphry Davy în 1807, şi în sfârşit a descoperirii efectului magnetic al curentului electric de către Oersted în 1820.
– 1810: S-a născut Ferenc Erkel, compozitor, pianist, dirijor şi pedagog ungar (m. 1893).
– 1818: S-a născut Emil Du Bois-Reymond, medic şi fiziolog german, descoperitorul potenţialului de acţiune al neuronului şi întemeietorul electrofiziologiei experimentale (d. 26.12.1896).
– 1839: S-a născut dirijorul german Hermann Levi (m. 1900).
– 1855: S-a născut Edwin Hall, fizician. Edwin Herbert Hall (n. Great Falls (North Gorham), Maine; d. 20 noiembrie 1938 în Cambridge/Massachusetts) a fost un fizician american. În 1879 descoperă ceea ce mai târziu se va numi Efectul Hall.Efectul Hall apare întotdeauna când un conductor sau un semiconductor, traversat de un curent electric, este supus acţiunii unui cîmp magnetic perpendicular pe direcţia curentului şi se manifestă prin apariţia unei tensiuni, denumită tensiune Hall.Fie că este vorba de conductori metalici sau de semiconductori, tensiunea Hall poate să intreţină într-un circuit exterior un curent electric, ceea ce permite realizarea de generatoare Hall. De asemenea, efectul Hall poate fi folosit pentru măsurarea câmpurilor magnetice, obţinându-se traductorii Hall.Senzorii pe baza efectului Hall sunt folosiţi pentru a măsura câmpurile magnetice şi intensitatea curenţilor electrici: senzori de curent.Efectul Hall este utilizat în domeniul sateliţilor artificiali.
– 1867: S-a născut Marie Sklodowska-Curie, fiziciană şi chimistă franceză de origine poloneză; împreună cu soţul său, fizicianul şi chimistul francez Pierre Curie, a descoperit şi izolat, în 1898, elementele radiu şi poloniu; contribuţii fundamentale la studiul radioactivităţii; a pus bazele radioterapiei; Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1903 (împreună cu Pierre Curie şi Henri Becquerel) şi pentru Chimie în anul 1911.Maria Skłodowska-Curie, cunoscută şi ca Marie Curie, după numele său francez (n.Varşovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franţa) a fost o savantă poloneză stabilită în Franţa, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel şi singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii ştiinţifice diferite (fizică şi chimie).A introdus în fizică termenul de radioactivitate.Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivităţii naturale şi al aplicaţiilor acestora în medicină.A fost soţia unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, şi mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie).Cu excepţia fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toţi descendenţii săi vor urma cariere ştiinţifice.
– 1867: S-a născut medicul Mihail Manicatide, fondatorul şcolii româneşti moderne de pediatrie (m. 1954).
– 1869: S-a născut preotul şi folcloristul Teodor Bălăşel, considerat cel mai de seamă culegător de folclor din Oltenia; în timpul vieţii a publicat doar o parte neînsemnată din materialul cules, restul apărând postum (m. 1941).
– 1872: S-a născut Ion-Aurel Candrea, lingvist, filolog şi etnofolclorist; studii de dialectologie, lexicologie şi limbă română veche; autor, împreună cu Ovid Densusianu, al „Dicţionarului etimologic al limbii române. Elementele latine” (m. 1950).
– 1874: Partidul Republican din SUA a fost reprezentat pentru prima dată de imaginea unui elefant, publicată initial în revista „Harper’s Weekly” sub formă de caricatură de către ilustratorul si caricaturistul Thomas NastLogo-ul actual a păstrat, sub formă stilizată, reprezentarea initială.
– 1877, 7/19: Începe asaltul final al trupelor române asupra redutei Rahova (care va cădea la 9/21.XI.1877).
-1877:A murit Constantin Ene, maior român, Erou al Războiului de Independentă, căzut în luptele de la Rahova (n. 1837).Maiorul Constantin Ene a condus la data de 7 noiembrie 1877 primul eşalon de atac pentru cucerirea cetăţii Rahova.În timpul confruntărilor a fost împuşcat şi rănit grav. Ultima dorinţă a sa a fost să fie înmormântat la Bacău, locul în care s-a născut şi unde se afla şi familia sa.
– 1879: S-a născut Lev Troţki, revoluţionar rus. Lev Davidovici Troţki (n. 26 octombrie 1879/7 noiembrie) – d. 21 august 1940), născut Léiba Dóvidovici Bronştéin, a fost un revoluţionar bolşevic şi intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei aşkenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la începuturile existenţei Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator şi prim comandant al Armatei Roşii şi Comisar al poporului pentru apărare.A fost, de asemenea, membru fondator al Politburo-ului (organismul central de guvernare şi de conducere politică al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice). În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troţki a fost exclus din Partidul Comunist şi deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troţki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troţkism [Troţki a apărat ideea revoluţiei proletare, aşa cum a definit-o în teoria sa despre „revoluţia permanentă” şi a adus argumente că în ţările în care revoluţia burghezo-democratică nu a triumfat deja (cu alte cuvinte, în ţările în care nu s-a introdus democraţia capitalistă, aşa cum era Rusia înainte de 1917), era necesar ca proletariatul să preia din mers ţelurile şi ale acestei revoluţii burgheze şi să le transforme în sarcini permanente, prin ducerea la îndeplinire a sarcinilor revoluţiei sociale, (a revoluţiei „socialiste” sau „comuniste”), într-un proces neîntrerupt. Troţki credea că noul stat socialist nu va fi capabil să facă faţă presiunilor ţărilor capitaliste ostile dacă nu vor izbucni repede revoluţii socialiste şi în alte ţări].
– 1881: S-a născut Peter Neagoe, prozator şi pictor, stabilit în Statele Unite, unde a primit cetăţenia în anul 1913. Peter Neagoe (n. 7 noiembrie 1881, Odorhei – d. 28 octombrie 1960, Kingston, sau Woodstock, New York) a fost un scriitor şi pictor american, originar din Transilvania.După cursurile primare şi secundare din Aciliu, Sibiu sau Blaj, merge la Bucureşti, unde în 1900 se înscrie la Şcoala de Belle-Arte, fiind coleg cu Brâncuşi. Frecventează, în paralel, şi cursurile de filosofie şi drept la Universitate.În 1901 sau 1903, părăseşte ţara fără învoirea părinţilor, şi după o perioadă de stat în Germania, emigrează în America şi ajunge la New York în anul 1906, unde ocupă diferite slujbe şi îşi continuă studiile artistice la Academia Naţională şi în cadrul Asociaţiei Studenţilor de Artă. După Primul Război Mondial revine în Europa, stabilindu-se la Paris.Îi cunoaşte personal pe James Joyce, Ezra Pound, Gertrude Stein. Întră în contact cu grupările dadaiste şi suprarealiste. Îl reîntâlneşte pe Brâncuşi, căruia îi dedică volumul Sfântul din Montparnesse (publicat postum, 1965). În 1933 se reîntoarce în Statele Unite, publicând în următorii trei ani două romane şi un volum de povestiri cu subiecte din realitatea românească transilvăneană. Invitat al Societăţii Scriitorilor Români, din aprilie 1937 vizitează România.În timpul războiului lucrează la Biroul de Informaţii al Armatei Americane. Scrie tot mai puţin, revenind în literatură cu A Time to Keep („Timp de neuitat”), la New York, 1949.
Opera
Storm („Vifor”), 1932, trad. în română de Profira şi Teodora Sadoveanu (1939)
Easter Sun („Soare de Paşti”), 1934, trad. în română de Ionel Jianu (1940)
There is My Heart („Drumuri cu popas”), 1935, în română de Jul. Giurgea (1938)
Winning a Wife („Cucerirea unei soţii”), 1936
A Time to Keep („Timp de neuitat”), 1949, în română de Ioan A. Popa (1975)
No Time for Tears („Lacrimi inutile”), 1959
The Saint of Montparnasse („Sfântul din Montparnasse”), 1965, în română de Sever Trifu (1977).
– 1886: A murit Charles Thurber, inventator american. În 1843 a brevetat o masină de scris.
– 1888: S-a născut Chandrasekhara Venkata Raman, fizician indian. Sir Chandrasekhara Venkata Raman (n. Trichinopoly — d. 21 noiembrie 1970 în Bangalore) a fost un fizician indian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1930, „pentru cercetările privind împrăştierea luminii şi descoperirea efectului care-i poartă numele”.În 1928 a descoperit Efectul Raman (creşterea intensităţii luminii  într-un material prin amplificarea oscilaţiei fotonilor între două oglinzi), fenomen al luminii monocromatice.
– 1897: S-a născut poetul Dumitru Ciurezu (m. 1978).
– 1903: S-a născut Konrad Lorenz, zoolog austriac, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1973. Konrad Zacharias Lorenz (n. Viena, d. 27 februarie, 1989, Viena) a fost un specialist în zoologie, psihologie animală, ornitolog şi laureat al Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1973.Este considerat fondatorul etologiei moderne, studiile anterioare fiind ale profesorului său Oskar Heinroth.
– 1904: S-a născut Jean Coulomb, geofizician şi meteorolog francez; importante cercetări privind climatologia sahariană; s-a interesat şi de problemele geofizice ale României, mai ales în domeniile geomagnetismului şi seismologiei; membru de onoare străin al Academiei Române (1991) (m. 1998).
– 1910, 7/20: A murit scriitorul rus Lev Nicolaevici Tolstoi; este unul dintre scriitorii de seamă ai „vârstei de aur a literaturii ruse” (1820-1890); considerat de criticii literari ca unul dintre cei mai importanţi romancieri ai lumii (n. 1828)    Lung şi rodnic a fost drumul vieţii şi al creaţiei lui Tolstoi. El a lăsat omenirii o uriaşă moştenire literară care cuprinde printre altele: un roman istorico-psihologic de mari proporţii („Război şi pace”), un roman social de moravuri („Anna Karenina”), un roman social („Învierea”), o trilogie autobiografică („Copilăria”, „Adolescenţa”, „Tinereţea”), numeroase nuvele şi povestiri („Cazacii”, „Dimineaţa unui moşier”, „Moartea lui Ivan Ilici”, „După bal”, „Hagi Murad” şi altele), drame („Puterea întunericului”, „Roadele instrucţiunii”, „Cadavrul viu”), povestiri populare, basme şi istorisiri pentru copii, articole publicistice, de critică literară sau literatură ştiinţifică (studii despre probleme de artă, articole pe teme politico-sociale, tratate etico-religioase etc.), un jurnal intim şi o excepţional de bogată corespondenţă. Lev Tolstoi a oglindit în opera sa Rusia de la începutul veacului al XIX-lea (războiul împotriva lui Napoleon), dar mai ales Rusia din perioada 1861 — 1905. În cei aproape 60 de ani de activitate pe tărâm literar, Tolstoi a cercetat cu atenţie realitatea rusă şi a meditat neobosit la rezolvarea problemelor legate de viaţa poporului. El a parcurs un drum plin de cotituri, de la clasa nobililor căreia îi aparţinea, către poporul simplu pe care-l iubea cu sinceritate, devenind în cele din urmă exponentul intereselor ţărănimii patriarhale.
– 1911: S-a născut Maria Lătăreţu, interpretă de muzică populară.)Maria Lătăreţu (n.Bălceşti, Gorj — d.27 septembrie 1972, Botoşani) a fost o cântăreaţă română de folclor muzical românesc şi muzică populară. A fost una dintre cele mai îndrăgite interprete din domeniu, fiind numită pe rând: „Privighetoarea Gorjului”, „Crăiasa cântecului românesc”, „Prinţesa cântecului popular românesc”. În cariera sa a susţinut un număr mare de concerte, a realizat numeroase înregistrări discografice şi a participat la un număr mare de emisiuni de radio şi TV.
– 1913: S-a născut scriitorul francez Albert Camus; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1957. Albert Camus (n. Mondovi, Algeria – d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne,Franţa) a fost un romancier, dramaturg şi filozof francez, reprezentant al existenţialismului (doctrină filozofică şi de acţiune caracterizată printr-o accentuare a individualităţii, propagarea libertăţii individuale şi a subiectivităţii).Personalitate complexă a culturii franceze, Albert Camus se afirmă ca scriitor paralel şi tangenţial cu formarea unui nou curent ideologic, existenţialismul, al cărui fundament teoretic îl oferă prin intermediul în principal a două eseuri filozofice (Mitul lui Sisif – 1942 şi Omul revoltat – 1951), deşi toată viaţa a negat această contribuţie.Opera lui cuprinde romane, povestiri, piese de teatru şi eseuri, ilustrând în ansamblu raportul dintre solitar şi solidar în umanitate sau – cum nota biograful său, Roger Grenier – „soarele şi umbra unui suflet mediteranean”.
      Volumele sale de povestiri Reversul şi Faţa, Exilul şi împărăţia conţin în formă artistică episoade ale copilăriei algeriene şi chiar momente ulterioare, fără să anticipeze tematica romanelor.Moartea fericită este varianta iniţială a romanului Străinul (1942), căruia i-au urmat alte doua romane: Ciuma (1946) şi Căderea (1956), care propuneau două atitudini existenţiale numite explicit şi în eseuri: constatarea absurdului existenţei, care dizolvă voinţa, şi lupta, care anulează temporar lipsa de sens a vieţii.Piesele de teatru Caligula (1938), Neînţelegerea (1944), Starea de asediu (1948) şi Cei drepţi (1949) formează dramaturgia camusiană care reia în formă dramatizată idei din romanele şi eseurile sale.”Ciclul absurdului” este termenul folosit de Albert Camus pentru a face referire la o parte din opera sa: Străinul (roman), Caligula (piesă de teatru), Mitul lui Sisif (eseu), Neînţelegerea (piesă de teatru).
– 1915: S-a născut Amelia Pavel, istoriograf şi critic de artă (m. 2003).
– 1916: S-a născut Mihai Şora, filosof şi eseist; ministru al învăţământului (decembrie 1989-iunie 1990) în primul Guvern democratic provizoriu al României după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989; membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi al Alianţei Civice (volume: „Despre dialogul interior” , „Firul ierbii”). Membru de onoare al Academiei Române din 2012.
– 1917: Revoluţia bolşevică din Rusia: revoluţionarii bolşevici au cucerit Palatul de Iarnă al ţarilor ruşi de la Sankt Petersburg, puterea fiind preluată de către Partidul Bolşevic condus de Lenin (eveniment cunoscut în istorie ca Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie şi considerat începutul unei perioade de peste 70 de ani de comunism).
– 1918: S-a lansat Manifestul Marelui Sfat Naţional din Transilvania, prin care era convocată Marea Adunare Naţională la Alba Iulia în ziua de 18.11/1.12.1918 (7/20).
– 1926: S-a născut Joan Sutherland, cântăreată australiană de operă.Joan Sutherland (n.Sydney – 10 octombrie 2010) a fost o soprană australiană, una dintre marile voci ale operei secolului XX.
– 1927: S-a născut actorul Mihai Berechet (m. .1991).
-1931: A fost fondată Agenţia chineză de ştiri „Red China News Agency”, predecesoarea actualei agenţii „Xinhua News Agency” (China Nouă); în 1937 „Red China News Agency” şi-a schimbat numele în „Xinhua”, iar în 1949 în „China Nouă”; sediul Agenţiei naţionale de presă a Chinei este la Beijing; „Xinhua” este cel mai mare centru de presă din China şi unul dintre cele mai mari din lume, nefiind doar o agenţie de presă, ci un trust care editează 40 de tipuri de publicaţii.
– 1936: S-a născut soprana galeză Gwyneth Jones.
– 1940: S-a născut Dorina Lazăr, actriţă de teatru şi film.
-1941: S-a născut David Blackwood, gravor si pictor canadian.
-1942: S-a născut actriţa Mariana Mihuţ, actriţă cu o remarcabilă activitate teatrală la Teatrul Bulandra (film: „Moartea unui artist”, „Balanţa”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „De ce trag clopotele, Mitică?”).Mariana Mihuţ este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1964. Actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti. A interpretat, de asemenea, numeroase roluri în teatru radiofonic, teatru TV şi cinematografie.
– 1943: S-a născut Joni Mitchell, cântăreaţă şi pictoriţă canadiană. Joni Mitchell (născută Roberta Joan Anderson la 7 noiembrie 1943) este o cântăreaţă de muzică folk, compozitoare şi pictoriţă, originară din Canada.Revista Rolling Stones o numeşte unul dintre cei mai mari cântăreţi din toate timpurile, iar Allmusic spune despre ea: „Când praful se aşează, Joni Mitchell rămâne cea mai importantă şi influentă artistă a secolului XX”. Spre sfârşitul anilor 1990, Mitchell a avut o influenţă remarcabilă asupra unor cântăreţi de genuri dintre cele mai variate: R&B, rock alternativ, jazz.În anul 1995, Mitchell a primit premiul Billboard’s Century Award. Un an mai târziu i s-a acordat premiul Polar music Prize. În 1997, Mitchell a fost adăugată în The Rock and Roll Hall of Fame, dar nu a participat la ceremonie.A primit nouă premii Grammy de-a lungul carierei, primul obţinându-l în 1969, iar cel mai recent în 2008. în 2002 a primit premiul Grammy Lifetime Achievement Award, fiind descrisă ca una dintre cele mai importante femei ale epocii rock şi o influenţă puternică asupra tuturor artiştilor care îmbrăţişează diversitatea, imaginaţia şi integritatea.Dar Mitchell nu a fost onorată doar cu premii muzicale, ea a fost extrem de apreciată în Canada pentru succesele ei artistice, astfel încât în 2002 a devenit purtătorul Ordinului Canadei.În 1999 Mitchell a ajuns pe locul 5 în topul VH1 „The Greatest Women of Rock’n Roll”, iar în noiembrie 2006 albumul său, „Blue” a intrat în topul „ All time 100 Albums”, realizat de revista Time.
– 1944: A fost executat, într-o închisoare din Tokio, celebrul spion Richard Sorge (german de origine, a devenit spion sovietic din motive ideologice) (n. 4.10.1895).
-1944: Franklin Delano Roosevelt a câştigat cel de-al patrulea mandat de preşedinte al SUA.
– 1945: A murit Mircea Djuvara, filosof şi jurist; considerat unul dintre marii gânditori în domeniul filosofiei juridice; membru corespondent al Academiei Române (n. 1886).
– 1950: Inaugurarea Teatrului de Stat de Operetă din Bucureşti (actualul Teatru Naţional de Operetă „Ion Dacian”), cu premiera „Vânt de libertate” de Isaac Dunaevski.
– 1951: Premiera operetei „Ana Lugojana”, de Filaret Barbu, la Teatrul de Stat de Operetă din Bucureşti.
– 1958: S-a născut Marius Ladislau Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo; ales, în mai 2013, la Sankt Petersburg, în funcţia de preşedinte al organizaţiei mondiale SportAccord, ales cu 54 de voturi din 92, succedându-i în funcţie olandezului Hein Verbruggen.
– 1964: S-a născut violonistul francez Laurent Korcia.
– 1967: S-a născut David Guetta, DJ şi producător francez.
– 1980: A murit actorul american de film Steve McQueen (născut Terence Steven McQueen), reprezentant al generaţiei anilor ’50 ai secolului XX, alături de James Dean şi Marlon Brando (n. 1930).
– 1983: A murit sculptorul Ion Jalea.Ion Jalea (n. 19 mai 1887, Casimcea, judeţul Tulcea) a fost un sculptor român, membru al Academiei Române. A participat la primul război mondial, unde şi-a pierdut o mână în luptă şi a fost nevoit să sculpteze toată viaţa cu o singură mână.După ce absolvă în 1908 Şcoala de Arte şi Meserii, urmează studiile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-i profesori pe sculptorii Frederik Storck şi Dimitrie Paciurea.Îşi desăvârşeşte formaţia artistică la Paris, la Academia Julian, în atelierul lui Antoine Bourdelle. Obţine Marele Premiu al Expoziţiilor Internaţionale de la Paris şi de la Barcelona, Premiul naţional pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) şi – în acelaşi an – titlul de Artist al Poporului. Din 1956 a funcţionat ca preşedinte activ al Uniunii Artiştilor Plastici din România.Un mare număr din sculpturile lui Ion Jalea se găsesc în Muzeul Memorial „Ion Jalea”, o secţie a Muzeului de Artă – Constanţa, care cuprinde Colecţia „Ion Jalea”.Colecţia a fost inaugurată în august 1968 şi s-a constituit pe baza donaţiei sculptorului Ion Jalea. Ea grupează 227 lucrări, din care 119 intrate în patrimoniu, în anul 1985.
– 1984: A murit Ştefan Bârsănescu, reprezentant de seamă al pedagogiei româneşti; autorul primei lucrări de sinteză a istoriei şcolii şi gândirii pedagogice din ţara noastră; membru corespondent al Academiei Române (n. 1885).
– 1990: A fost creată Alianţa Civică, constituită prin cooperarea principalelor asociaţii civice de la acea dată şi ca urmare a adeziunii publice a 216 personalităţi ale lumii culturale, artistice, ştiinţifice şi tehnice din România, multe dintre acestea cunoscuţi opozanţi ai regimului lui Ceauşescu; creată în scopul consolidării societăţii civile şi a statului de drept, Alianţa a jucat un rol important în democratizarea societăţii româneşti, prin organizarea a numeroase acţiuni civice (seminarii, demonstraţii etc.); deşi nu s-a transformat în partid politic şi nu a candidat ca entitate separată în alegeri, numeroşi membri ai Alianţei Civice au fost propulsaţi în diferite funcţii în stat (la nivel central şi local) ca parte din decizia Alianţei de a se implica activ în viaţa politică din România (printre ei se numără şi prof. univ. Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000).
– 1990: A murit scriitorul britanic Lawrence Durrell; în timpul celui de-al doilea război mondial a lucrat ca ataşat de presă la ambasadele britanice de la Cairo şi Alexandria (n. 1912).
– 1991: S-a inaugurat Muzeul chimiei ieşene „Petru Poni”.
– 1992: A murit Alexander Dubček, om politic slovac; ajuns (la 6.I.1968) prim-secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia, a iniţiat un ambiţios program de reformă a sistemului socialist („socialismul cu faţă umană”); cunoscute sub numele de „Primăvara de la Praga”, reformele iniţiate (a deschis frontierele ţării şi a acordat deplina libertate de exprimare) au provocat invadarea (20/21.VIII.1968) Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia, cu excepţia celor române (n. 1921).
– 1996: A murit Val Munteanu, ilustrator de carte, grafician (n. 1927)
-1996: NASA lansează sonda spațială Mars Global Surveyor  pentru cartografierea Planetei Marte.
– 2001: Operarea regulată cu avioane Concorde între Paris/Londra si New York a reînceput după accidentul din 2000.
– 2002: A murit Rudolf Augstein, important jurnalist german, fondator şi director al prestigiosului cotidian „Der Spiegel” (n.05.11.1923).
– 2006: A murit dirijorul şi profesorul Iosif Conta; dirijor şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale Radio între anii 1954 şi 1988 (n. 1924).
– 2006: A murit publicistul francez Jean-Jacques Servan-Schreiber, cunoscut editorialist pe probleme de politică internaţională la cotidianul Le Monde; în 1953 a fondat, împreună cu Françoise Giroud, publicaţia săptămânală L’Express (n. 1924).
– 2011: A început să emită Radio România Junior, singurul post public de radio on-line destinat copiilor; portalul on-line a fost lansat pe 12 septembrie 2011.
– 2011: A murit americanul Joe Frazier, fost campion mondial de box profesionist între anii 1970 – 1973 (n. 1944).
– 2012: A murit muzicianul american Richard Robbins; a compus coloanele sonore pentru aproape toate filmele regizate de James Ivory şi produse de Ismail Merchant (n. 1940).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here