S-a întâmplat în 7 martie…

0
87

S-a întâmplat în 7 martie…

– 161: A murit Antoninus Pius, împărat roman (n. 86).

– 189: S-a născut Publius Septimius Geta, împărat roman. Publius Septimius Geta ( d. 26 decembrie 211) a fost al doilea fiu al împăratului Septimius Severus şi frate cu Caracalla. În anul 208 sau 209 a fost numit Caesar şi desemnat urmaş la tronul imperiului împreună cu fratele său.În februarie 211, după moartea lui Septimius Severus, cei doi fraţi îşi asumă guvernarea în Roma.După scurt timp au început rivalităţile între cei doi fraţi. La finalul aceluiaşi an, Caracalla l-a asasinat pe Geta în palatul imperial.

– 1274: A murit Toma d’Aquino, teolog şi filosof italian, canonizat în 1323. Sfântul Toma din Aquino (născut în. 1225, Aquino, Italia, d. Fossanova) a fost un călugăr dominican, teolog, filosof, doctor al Bisericii. Doctor al Bisericii, denumit şi Învăţător al Bisericii (în latină Doctor Ecclesiae) este denumirea dată celor mai de seamă teologi creştini. În Răsărit titlul a fost conferit de Conciliile Ecumenice („Părinte al Biserici” sau „Sfânt Părinte”) dar a fost dat la mult mai mulţi decât cei afişaţi mai jos. Primii doctori ai Bisericii sunt recunoscuţi atât de Biserica Ortodoxă (nu ca doctori ci ca Sfinţi Părinţi), cât şi de catolici. Biserica Ortodoxă, chiar dacă nu-i denumeşte astfel („Doctores Ecclesiae”), îi cinsteşte, avându-i trecuţi în calendar.

– 1395: Tratatul antiotoman de la Braşov dintre Mircea cel Bătrân şi Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei; Tratatul reprezintă prima alianţă militară românească antiotomană.

– 1441: Iancu de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei, în paralel cu funcţiile de comite al Timişoarei şi ban al Severinului; în această triplă calitate şi apoi ca guvernator (regent) al Ungariei (din 1446) a dus o îndelungată luptă împotriva expansiunii otomane, obţinând victorii de prestigiu.

– 1524: Exploratorul florentin Giovanni da Verrazano ajunge în Carolina de Sud. Giovanni da Verrazzano (scris şi Verrazano; n. 1485 în Toscana, Italia – d. 1528 în Antilele Mici) a fost un explorator florentin, navigând sub steagul francez. A fost primul european care a vizitat viitorul oraş New York şi golfurile Narrangansset.În timpul copilăriei pe care a petrecut-o la Florenţa, Verrazzano a beneficiat de o educaţie excelentă. Apoi s-a mutat în Dieppe, Franţa şi a intrat în serviciul maritim francez. A făcut mai multe călătorii la Levant. În 1523, Francis I a convenit să-i ofere lui Verrazzano două nave pentru a putea întreprinde o expediţie în vederea descoperirii unui coridor maritim spre Asia dinspre apus.

– 1765: S-a născut fizicianul francez Joseph-Nicéphore Niépce, inventatorul fotografiei; este primul care a reuşit să realizeze imagini permanente, printr-un proces numit de el heliografie (a imprimat imagini pe suporturi metalice, folosind emulsii); prima fotografie păstrată datează din 1827; în anul 1829 s-a asociat cu Daguerre, realizând primele dagherotipii (Niépce a rămas, însă, mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său, căruia i s-a atribuit în totalitate această descoperire) (m. 1833).

– 1785: S-a născut scriitorul italian Alessandro Manzoni (m. 1873).

– 1793: Prima utilizare a ghilotinei la Rouen. Ghilotina (franceză- Guillotine) este un mecanism gravitaţional prevăzut cu un cuţit masiv, mobil, de formă trapezoidală, care alunecă ghidat, construit în scopul decapitării rapide condamnatului la moarte.Doctorul Joseph Ignace Guillotin cere la 10 octombrie 1789 introducerea utilizării ghilotinei, pentru a pune capăt execuţiilor crude anterioare, în care călăul nu reuşea adeseori decapitarea la prima încercare. În cazul ghilotinării, prin despărţirea foarte rapidă a capului de trunchi, având ca efect imediat tăierii măduvei spinării, se consideră că moartea se produce într-un timp extrem de scurt, de ordinul milisecundelor, scurtând astfel suferinţa condamnatului.

Guillotin a fost sprijinit în cererea sa de călăul Parisului timpului respectiv, Charles Henri Sanson, care descria amănunţit dezavantajele decapitării cu sabia.Guillotin a suferit sufleteşte din cauză că instrumentul de execuţie purta şi a continuat să poarte numele lui. Ideea şi scopul declarat al creerii mecanismului era de a ameliora suferinţele osânditului la moarte, lucru care, din păcate, a fost interpretat altfel de către posteritate.

– 1809: A murit Jean Pierre Francois Blanchard, inventator francez, pionier al aeronauticiiJean Pierre Francois Blanchard (n.4 iulie 1753, Les Andelys, Franţa – d. Paris) este un practicant al zborului cu balonul. În 1785, a realizat prima traversare aeriană cu balonul a Canalului Mânecii, fiind însoţit de medicul american John Jeffries. În 1785, a inventat o paraşută. Zborurile sale cu balonul în alte ţări europene, precum şi în Statele Unite în 1793, au stimulat interesul pentru zborul cu balonul. A organizat multe demonstraţii în Europa, împreună cu soţia sa.Amândoi au murit în accidente diferite cu balonul.

– 1845: A murit Constantin Faca, poet şi dramaturg, un fervent susţinător al teatrului românesc (n. ~1800).

– 1850: S-a născut Thomas G. Masaryk, filosof, sociolog şi om politic ceh; primul preşedinte al Republicii Cehoslovace, proclamat la 14.XI.1918; reales în 1927 şi 1934; în 1935 s-a retras în favoarea lui Edvard Beneš; membru de onoare străin al Academiei Române (1934) (m. 1937).

– 1875: S-a născut compozitorul francez Maurice Ravel. Joseph Maurice Ravel (n.Ciboure – d. 28 decembrie 1937, Paris) a fost un compozitor francez impresionist, celebru mai ales datorită muzicii de balet pentru orchestră în Do major Boléro, compusă în 1928, una din ultimele piese compuse înainte ca boala să-l condamne la tăcere.La începutul secolului al XX-lea, personalitatea puternică a dirijorului şi compozitorului M.Ravel s-a impus în lumea muzicală prin interpretări artistice şi prin noutatea lucrărilor sale muzicale cu rafinate sonărităţi impresioniste şi un pronunţat colorit folcloric.

– 1876: Oficiul de Patente al SUA, de la New York, brevetează invenţia telefonului; la 14.II.1876 americanii Alexander Graham Bell (1847-1922) şi Elisha Gray (1835-1901) au depus la acest Oficiu cerere de brevet pentru invenţia telefonului; primul, la ora locală 12:00, iar al doilea la ora 14:00; pe această diferenţă s-au bazat cei care i-au atribuit lui Bell invenţia în procesul care i-a opus multă vreme pe cei doi inventatori.

– 1891: A murit Franz Miklosich, lingvist şi filolog sloven; unul dintre întemeietorii şcolii comparativ-istorice a gramaticii şi a lexicului slav; contribuţii privind raporturile dintre limba română şi limbile slave („Elemente slave în limba română”) şi dialectele limbii române în general („Cercetări româneşti: Monumente de limbă istro- şi macedo-române”); membru de onoare străin al Academiei Române (1880) (n. 1813).

– 1893: S-a născut Nicolae Oancea, compozitor şi dirijor de muzică corală (m. 1974).

– 1905, 7/20: S-a născut traducătoarea Frida Papadache; remarcată pentru versiunile româneşti ale unor scriitori americani clasici şi moderni (Twain, Dreiser, Steinbeck) şi, mai ales, pentru primele traduceri româneşti din Joyce (m. 1989).

– 1908: S-a născut actriţa italiană de film Anna Magnani (m. 1973).

– 1924: S-a născut Kobo Abe, scriitor, fotograf şi inventator japonez. Kobo Abe (d. 22 ianuarie 1993) a fost pseudonimul lui Kimifusa Abe, scriitor japonez, fotograf şi inventator..Kobo Abe a colaborat cu regizorul japonez Hiroshi Teshigahara, pe la mijlocul anilor 1960, la adaptarea pentru ecran a romanelor sale: Groapa, Femeia nisipurilor, Chip străin sau Harta ruinată. Explorările la limita dintre suprarealism şi coşmar ale individului în societatea contemporană i-au determinat pe critici să-l compare pe Abe cu Franz Kafka, iar faima sa a depăşit graniţele ţării sale, Japonia.

– 1931: S-a născut soprana franceză Mady Mesplé.

– 1931: A murit Theo van Doesburg, pictor olandez. Theo van Doesburg (n.30 august 1883), pictor olandez, decorator, poet, teoretician al artei, fondator și animator al curentului De Stijl. Pe numele adevarat Christiaan Emil Maria Kupper, a fost unul dintre cei mai importanți artiști olandezi din secolul XX, a lucrat în stil post-impresionist și fovist până în 1916, când a început să fie atras de arta abstractă.

Compozițiile ulterioare sunt în mare parte abstractizări geometrice ale elementelor din natură. A fost unul dintre principalii animatori ai curentului Stijl, fiind atras de stilul geometric influențat de arhitecți moderni, ca Le Corbusier, Gropius sau Mies van der Rohe. Între 1921 – 1923 a predat la Weimar Bauhaus, fiind influențat de Mondrian. În 1923 participă la o expoziție dadaistă în Olanda, sub pseudonimul J. K. Bonset. În 1926 își prezintă teoria elementarismului – folosirea planului înclinat în picturile abstracte pentru a intensifica efectul dinamic.

– 1931: A murit Akseli Gallen-Kallela, pictor şi grafician finlandez. Akseli Gallen-Kallela (n. 26 aprilie 1865) a fost un pictor şi grafician finlandez. Este celebru pentru ilustraţiile la epopeea naţională Kalevala, ilustraţiile sale fiind considerate foarte importante pentru definirea identităţii naţionale finlandeze. Există un muzeu care-i poartă numele în Espoo, Finlanda.

– 1932: A murit Aristide Briand, politician francez, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Aristide Briand (n. 28 martie 1862) a fost un politician şi om de stat francez, care a ocupat în mai multe rânduri funcţia de prim ministru al Franţei. Aristide Briand a primit în 1926 Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu Gustav Stresemann din Germania, pentru Tratatele de la Locarno. (Austen Chamberlain din Regatul Unit câştigase Premiul Nobel pentru pace cu un an mai devreme pentru aceleaşi Tratate de la Locarno).

– 1938: S-a născut Albert Fert, fizician şi profesor francez; Premiul Nobel pentru fizică pe 2007, împreună cu fizicianul german Peter Grünberg, pentru descoperirea simultană, în 1988, a efectului mecanic de magnetorezistenţă gigantică, care „a revoluţionat tehnicile ce permit citirea informaţiei stocate pe un hard disk”.

– 1940: S-a născut arhidiaconul Jean Lupu, dirijor de cor, compozitor şi profesor; iniţiatorul şi dirijorul Corului de copii şi tineret „Symbol“ al Patriarhiei Române.

– 1940: S-a născut Dan Jitianu, arhitect şi scenograf (m. 1994).

– 1941: S-a născut publicistul Radu Pascal, membru fondator al revistei de politică externă „Lumea” (1963) (m. 1996).

– 1942: A murit Nina Arbore, pictor, grafician român.

– 1995: A murit Paul-Emile Victor, explorator şi etnolog francez; a participat la peste 60 de expediţii în Arctica şi Antarctica (n. 1907).

– 1997: A murit Edward Mills Purcell, fizician american (n. 1912).

– 1998: A murit mezzo-soprana austriacă Léonie Rysanek (n. 1926).

– 1999: A murit regizorul american de film Stanley Kubrick. Stanley Kubrick (n. 26 iulie 1928) a fost un regizor, scenarist şi producător de film american, câştigător al Premiului Oscar, care în ultimii 40 de ani ai carierei sale a locuit în Anglia. Kubrick a fost renumit prin grija cu care îşi alegea subiectele, metoda lentă de a lucra, varietatea de genuri pe care le-a abordat şi perfecţionismul său.Filme: Spartacus (a câştigat 4 Premii Oscar, unul dintre ele fiind adjudecat de Peter Ustinov pentru rolul vânzătorului de sclavi, Batiatus), Lolita, Dr. Strangelove etc.

– 2002: A murit Alexandru Balaci, istoric şi critic literar; membru al Academiei Române (n. 1916).

– 2004: A murit medicul Nicolae Cajal, specialist în inframicrobiologie; contribuţii în diagnosticul de laborator al virozelor, genetica virusurilor şi profilaxia unor viroze (vaccinul antirujiolos); preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România din iunie 1994 (până la sfârşitul vieţii); membru al Academiei Române (n. 1919).

– 2004: A murit medicul Eugeniu Proca; timp de peste 40 de ani şi-a concentrat atenţia asupra problemelor insuficienţei renale; a organizat primul Centru de hemodializă şi a efectuat primele transplanturi renale din România (1980); membru de onoare al Academiei Române (n. 1927).

– 2006: A murit Ghizela Suliţeanu, folclorist şi etnolog (n. 1920).

– 2009: A murit sociologul Andrei Roth; s-a preocupat de sociologia ştiinţei şi culturii, societatea în tranziţie, condiţia minorităţilor, naţionalism şi democraţie (n. 1927).

– 2010: A murit medicul Ioan Drăgan, considerat „părintele” medicinei sportive din România; fost director al Centrului Naţional de Medicină Sportivă (1966-1986); el este cel care a pus bazele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (n. 1930).

– 2013: A murit britanicul Kenny Ball (numele real: Kenneth Daniel Ball), trompetist, vocalist şi şef de orchestră de jazz (Kenny Ball & His Jazzmen) (n. 1930) – 5 ani.

– 2013: A murit Damiano Damiani, regizor, scenarist, actor şi scriitor italian (n. 1922).

– 2014: A murit compozitorul, teologul, dirijorul, bizantinologul şi profesorul Dragoş Alexandrescu; a fost redactor-şef la Biblioteca muzicală a Radiodifuziunii Române (n. 1924).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.