S-a întâmplat în  7 martie 1765

0
95

S-a întâmplat în  7 martie 1765 . S-a născut fizicianul francez Joseph-Nicéphore Niépce, inventatorul fotografiei (n. Cholon-sur-Saône și — d. 5 iulie 1833). Niépce este primul care a reuşit să realizeze imagini permanente, printr-un proces numit de el heliografie (a imprimat imagini pe suporturi metalice, folosind emulsii); prima fotografie păstrată datează din 1827; în anul 1829 s-a asociat cu Daguerre, realizând primele dagherotipii (Niépce a rămas, însă, mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său, căruia i s-a atribuit în totalitate această descoperire).

           Joseph Nicéphore Niépce începe să experimenteze în 1822 diferite procedee pentru copierea gravurilor obținând rezultate modeste. Vara anului 1826 îl găsește pe Niépce în casa sa de la Saint-Loup-de-Varennes pregătindu-și camera obscură pentru o noua încercare.Va alege ca suport o placă cositorită bine șlefuita iar ca material fotosensibil, nu o sa va vina sa credeți, un amestec de bitum, ceva asemănător cu asfaltul.

          După o expunere de 8 ore, lucru ce a dus la iluminarea clădirilor pe ambele parți, a urmat „developarea” ce consta în introducerea plăcii într-un solvent pentru a spala bitumul ce nu a fost întărit de lumina, rezultatul fiind o imagine pozitivă. S-a produs astfel geneza primei fotografii: „La cour du domaine du Gras”.

          Botezându-și procesul „heliografie” Niépce îl va prezenta Societății Regale din Anglia însa aceasta se va arata prea puțin interesată de invenția francezului. Întors acasă va încredința imaginea prietenului sau, botanistul și desenatorul Francis Bauer, cel care va face adnotări pe rama date legate de autor.

        Deși încearcă în 1829 un parteneriat cu Louis Jacques Mandé Daguerre, nu va produce prea multe imagini pentru ca se stinge din viață pe 5 iulie 1833, fără a i se recunoaște meritul de a fi realizat prima fotografie din istoria umanității.

         În secolul al XIX-lea imaginea va trece prin multe mâini fiind expusă pentru ultima oară în 1898 după care va fi uitata preț de vreo 50 de ani. Abia în 1952 Helmut Gernsheim, un neobosit istoric și colecționar de fotografie, va descoperi placa cositorita și îi va confirma proveniența si autenticitatea recunoscându-i lui Joseph Nicéphore Niépce rolul de prim fotograf. Imaginea va fi donata ulterior Universității din Texas, în proprietatea căreia se află și în prezent.
Surse:

Joseph Nicephore Niepce

https://www.britannica.com/biography/Nicephore-Niepce

https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2017/08/19/ziua-mondiala-a-fotografiei-03-57-52

http://www.photo-museum.org/niepce-invention-photography/

https://www.crestinortodox.ro/remember/remember-personalitati/joseph-nicephore-niepce-72173.html

De pe vremea când nu existau selfie-urile: omul care ne-a dat fotografia

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.