S-a întâmplat în 7 ianuarie 1943

0
103

S-a întâmplat în 7 ianuarie 1943: A murit Nikola Tesla, mare inventator şi vizionar american de origine sârbo-croată; deschizător de drumuri în domenii tehnice vaste, precum cel al electricităţii, radioului, curenţilor de înaltă frecvenţă, sistemului de curent alternativ, câmpului magnetic rotativ, structurii atomului şi nucleului acestuia, motoarelor şi diferitelor tehnologii fără de care lumea modernă ar fi de neînchipuit; a proiectat prima hidrocentrală de curent electric alternativ din lume, de pe Cascada Niagara, devenită operaţională în 1895; tot lui îi datorăm şi primul sistem de comunicaţie wireless, primii roboţi, prima telecomandă, lampa fluorescentă, primul generator de ozon medical, ideea de vehicul cu decolare verticală ş.a.

    Nikola Tesla este considerat unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX. Adesea asociat cu titulatura de „savant nebun”, Tesla este cunoscut la scară largă pentru inventarea curentului alternativ. Moștenirea pe care ne-a lăsat-o este mult mai mare decât atât. Povestea lui Nikola Tesla a început în 1856 în orașul Smiljan, care astăzi se regăsește în Croația. Pe lângă faptul că acesta a fost inventator, fizician, inginer mecanic și inginer electrician, el este considerat și pionier în domeniile roboticii, balisticii, științei calculatoarelor, fizicii teoretice și fizicii nucleare. Odată cu darul memoriei fotografice, el suferea, încă din copilărie, de o afecțiune bizară – apariția unor fascicule de lumină orbitoare în fața ochilor, care, uneori, erau însoțite de halucinații.De asemenea, o altă capacitate fascinantă a acestuia era vizualizarea invențiilor. Tesla își putea imagina cu o precizie impresionantă invențiile, neavând nevoie de schițe.
    Certificatul de botez al lui Nikola Tesla atestă ca dată a nașterii 28 iunie 1856. Tatăl său a fost Milutin Tesla, preot ortodox sârb,iar mama, Duka Mandić.Nikola Tesla a fost al patrulea fiu dintr-o familie cu cinci copii, având un frate mai mare, Dane (care a murit într-un accident de echitație când Nikola avea 9 ani) și trei surori (Milka, Angelina și Marica).Familia lui s-a mutat la Gospić în 1862. Tesla a urmat cursurile școlii „Gymnasium Karlovac” în Karlovac, unde a terminat în doar trei ani ciclul de învățământ de patru ani.
       Ulterior a început studiile de inginerie electrică la Universitatea din Graz în 1875, timp în care a experimentat unele utilități ale curentului alternativ. Unele surse afirmă că a fost licențiat al Universității din Graz,cu toate acestea, universitatea afirmă că nu a obținut nicio diplomă și că nu a trecut mai departe de al doilea semestru al anului trei, moment în care a renunțat la cursuri.. În decembrie 1878 a plecat din Graz și a întrerupt legăturile cu familia. Apropiații credeau că se înecase în Râul Mur. S-a îndreptat către Maribor (astăzi în Slovenia), unde a obținut prima sa slujbă ca subinginer, post pe care l-a ocupat timp de un an. În timpul acestei perioade a suferit o criză nervoasă. Tesla a fost apoi convins de către tatăl său să se înscrie la cursurile Universității Carolina din  Praga, la care a asistat în vara anului 1880. Aici a fost influențat de către Ernst Mach. Cu toate acestea, după moartea tatălui său a abandonat universitatea, terminând doar un curs.
    În 1884, Tesla a emigrat în SUA și a ajuns să lucreze la compania lui Thomas Edison. În scrisoarea de recomandare a lui Charles Bechelore, asistentul lui Edison nota următoarele despre Tesla: „Cunosc doi mari oameni, tu ești unul dintre ei; celălalt este acest tânăr”.La început a fost un simplu inginer electrician, dar a progresat rapid și a fost promovat de către Edison. Astfel, el a ajuns să reproiecteze generatoarele de curent continuu ale companiei, însă relația dintre cei doi inventatori a cunoscut o pantă descendentă, în momentul în care Tesla nu și-a primit plata promisă.El primise o ofertă de 50.000 de dolari pentru îmbunătățirea generatoarelor și motoarelor companiei. După câteva luni în care a lucrat la noul design, conceptul era gata, dar nu și plata lui Edison. Acesta a susținut că glumise când i-a propus suma și i-a oferit o majorare de salariu de 10 dolari. Revoltat, Tesla demisionează și își înființează propria firmă.
       Mai târziu, Edison i-a pus bețe în roate și printr-o campanie împotriva curentului alternativ. Inventatorul curentului continuu a căutat să convină oamenii de pericolul pe care curentul alternativ îl implică.Nici Tesla nu se lăsa mai prejos, susținând superioritatea curentului alternativ, care mai târziu a și fost impus ca normă.Rivalitatea lor nu a trecut neobservată de presa vremii, care a numit confruntarea „războiul curenţilor”. Nikola Tesla a patentat de-a lungul vieții aproximativ 300 de invenții. Cele mai mari descoperiri ale acestuia sunt curentul alternativ, radioul, tehnologia de transmisie fără fir, becul fără filament, bobina Tesla și telecomanda.
        Poate cea mai faimoasă idee a lui Tesla a fost curentul alternativ (AC). Invenția a venit ca un răspuns la sistemul ineficient – așa cum zicea el – al curentului continuu. În timp ce centralele de alimentare cu curent continuu trimit energia electrică într-o direcție unică, curentul alternativ poate schimba rapid direcția și face acest lucru la o tensiune mult mai mare.În 1890, a inventat telegrafia cu semnale armonice produse de generatoare electrice rotative. Un an mai târziu, a inventat bobina de inducție utilizată în tehnologia radio. Acesta este și inventatorul transformatorului, care permite obținerea unor tensiuni cu valori de până la câteva milioane de volți.Cea mai importantă invenție a lui Tesla pentru apărarea SUA rămâne celebra „Rază a Morții”. El spera ca aceasta să aducă pacea mondială, deoarece putea distruge într-o clipă orașe și armate întregi.„Aparatul meu îmi permite să trimit spre un punct foarte îndepărtat energii de trilioane de ori mai mari decât este posibil cu raze de orice alt fel”, declara Tesla despre propria invenție. Pe cât de strălucitoare a fost viața profesională și munca inventatorului, pe atât de anostă a fost viața lui personală.
        Tesla a dus o viață foarte retrasă, rareori participând la ieșiri și evenimente sociale. Când mergea la petreceri, o făcea de obicei din obligație. Cu toate acestea, își petrecea timpul cu prietenul său George Sylvester Viereck și soția lui. De asemenea, el a fost bun prieten cu scriitorul Mark Twain. Un alt aspect vehiculat despre viața lui este că dormea foarte puțin. Diverse surse susțin că se obișnuise să doarmă două ore pe noapte și că, uneori, lucra și 84 de ore fără oprire.De-a lungul vieții, el nu s-a căsătorit niciodată și nu a fost implicat într-o relație amoroasă și, probabil, și de aici și-a câștigat o parte din renumele de „savant nebun”, care și-a dedicat întreaga viață muncii sale.
       Odată cu apropierea iminentă a morții, el a afirmat despre această singurătate că, probabil, a fost un sacrificiu prea mare. Fără doar și poate, în cultura populară Tesla a jucat rolul omului de știință nebun. El a susținut că a dezvoltat un motor care funcționa pe raze cosmice; că lucra la o fizică non-Einsteiniană care ar fi furnizat o nouă formă de energie și că a dezvoltat o tehnică prin care să fotografieze gândurile.În ultimii ani de viață, rămas fără bani, Nikola Tesla a ajuns să se mute din loc în loc, lăsând în urma lui doar facturi neplătite. În cele din urmă s-a stabilit într-un hotel din New York, unde chiria i-a fost plătită de Westinghouse. În majoritatea cazurilor era singur și frecventa parcul local. Acolo era văzut în mod regulat cum hrănea porumbeii, cu care declara că are o afinitate deosebită. În dimineața zilei de 7 ianuarie 1943 a fost găsit mort de o menajeră în camera sa de hotel.

Surse:

https://www.ro.biography.name/fizicieni/117-croatia/322-nikola-tesla-1856-1943

https://www.britannica.com/biography/Nikola-Tesla

https://edition.cnn.com/2019/10/25/world/most-famous-tesla-inventions-scn/index.html

https://adevarul.ro/tech/stiinta/azi-implinesc70-ani-moartea-fizicianului-nikola-tesla-omul-inventatsecolul-xx-1_50eab1fd56a0a6567e4bd981/index.html

http://www.ziare.com/magazin/inventii/nikola-tesla-existenta-misterioasa-a-unui-inventator-genial-nedreptatit-de-istorie-1107610

https://playtech.ro/2018/nikola-tesla-profil/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here