S-a întâmplat în 7 februarie 1960

0
59

S-a întâmplat în 7 februarie 1960 . A murit fizicianul rus Igor V. Kurceatov; în 1934 a descoperit fenomenul fisiunii; sub conducerea sa au fost construite primul ciclotron (1939) şi primul reactor nuclear din Europa (1946), s-a desfăşurat primul experiment atomic sovietic (1949), a fost construită bomba atomică cu hidrogen (1953), precum şi prima centrală electronucleară din lume (1954) (n. 1903).

S-a născut la data de 12 aprilie 1903 într-o familie de pădurari din satul Sim, nu departe de orașul Ufa.

Igor a absolvit cu medalie de aur gimnaziul din Simferopol și tot aici intră la Universitate. Viața studențească a lui Kurceatov a decurs în condițiile dificile de după război, în vremuri de grea cumpănă, foamete. Studentul la facultatea de fizică și matematică Igor Kurceatov era nevoit să-și câștige existența, lucrând ca educator la grădinița de copii, ca paznic sau ca tăietor de lemne. A terminat Universitatea înainte de termen și, plecând la Petrograd, reuși să se înscrie în anul al 3-lea al Institutului politehnic. După absolvirea Institutului politehnic este îndreptat la lucru la Institutul fizico-tehnic din Petrograd.

Primele sale cercetări științifice sunt legate de proprietățile unei ramuri noi ale științei, segnetoelectricitatea. Igor Kurceatov încă nu împlinise nici 30 de ani, când i s-a conferit titlul de doctor în științe fizico-matematice. Mai departe a activat în domeniul fizicii atomice. Între 1941 și 1945 a fost nevoit să plece pe front ca un soldat de rând. Ca fizician aflat la război, Kurceatov a rezolvat multe probleme extrem de importante legate de apărarea țării. Fiind chemat de pe front, împreună cu alți fizicieni, au fost rezolvate cu succes astfel de probleme precum dezmagnetizarea vaselor militare sovietice. După război, s-a ocupat intensiv cu fizica atomului cu scopuri militare și pașnice. Astfel, la 27 iunie 1954 a intrat în funcție prima centrală atomoelectrică din lume, iar mai târziu a fost construit primul spărgător de gheață atomic „Lenin”. Kurceatov a murit în anul 1960.

Surse:

https://ro.learnopy.com/kurchatov-igor-vasilievich

https://www.britannica.com/biography/Igor-Vasilyevich-Kurchatov

https://cultural.bzi.ro/viata-stiintifica-a-lui-igor-kurceatov-32773

https://www.atomicheritage.org/profile/igor-kurchatov

https://russiapedia.rt.com/prominent-russians/science-and-technology/igor-kurchatov/

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here