S-a întâmplat în 7 februarie 1885

0
41

S-a întâmplat în 7 februarie 1885 . S-a născut scriitorul american Sinclair Lewis; Premiul Nobel pentru literatură pe 1930. Opera sa este o cronică satirică a vieţii provinciale americane (Strada Mare, 1920; Babbitt, 1922 – capodopera sa; Martin Arowsmith, 1925; Pe aici nu este cu putinţă, 1935 şi altele). A publicat şi volumul de eseuri: Omul de pe Strada Mare (1954). Sinclair Lewis (n. Sauk Centre, Minnesota – d. 10 ianuarie, 1951, Roma, Italia) este primul american care a luat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1930. În anul 1920, dă la iveală romanul Main Street, în care atenţia lui se concentrează asupra câtorva dintre lucrurile ce-i displac în America – conformismul opac şi spoiala de cultură caracteristică aşezărilor provinciale – roman care marchează startul lui spre notorietate. Întâmpinată cu elogii, cartea obţine un succes de librărie enorm pentru acea vreme: 400000 de exemplare vândute în primii trei ani după apariţie.

Principalele romane ulterioare, în care Sinclair Lewis îşi deplasează spiritul critic către alte aspecte ale societăţii americane, îi consolidează considerabil faima.

 

Cel dintâi dintre acestea, Babbitt (1922) – care portretizează dintr-un punct de vedere original, cu mare vervă satirică şi cu incisiv spirit de observaţie, un personaj tipic al oraşelor americane, pe businessman-ul mercantil, conservator, mulţumit de sine – avea să transforme numele personajului său în noţiune şi avea să determine tiraje uriaşe în patrie şi o cascadă de traduceri ce i-au conferit o glorie fără precedent în Europa.

În Arrowsmith (1925) al doilea roman din această serie – care urmărea să constituie o adevărată comedie umană a Americii – Sinclair Lewis îşi îndreaptă privirile asupra racilelor ce depărtau medicina şi cercetarea ştiinţifică de la menirea lor altruistă, realizând cea mai izbutită dintre creaţiile sale.

Pentru acest roman i se oferă premiul Pulitzer pentru literatură, dar Sinclair Lewis refuză să-l accepte, învinuind forul care i-l acordă că ar duce în general o politică de înăbuşire a literaturii autentice.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1930/lewis/biographical/

https://www.britannica.com/biography/Sinclair-Lewis

https://www.biblio.com/sinclair-lewis/author/256

https://english.illinoisstate.edu/sinclairlewis/sinclair_lewis/index.shtml

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here