S-a întâmplat în 7 februarie 1837

0
101

S-a întâmplat în 7 februarie 1837 . Florence Nightingale devine infirmieră. Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 – d. 13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar şi un statistician important. Datorită ambiţiei şi devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituţii de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar şi cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Datorită altruismului şi personalităţi sale, Florence Nightingale şi-a consacrat întreaga viaţă ajutorării bolnavilor din spitale.

Contribuţia cea mai cunoscută a lui Florence a avut loc în timpul războiului din Crimeea.

Condiţiile din spitalele pentru soldaţii englezi răniţi în Crimeea, descrise de primul reporter de război din istorie, William Russell, erau înfricoşătoare – lipsea îngrijirea medicală de specialitate iar igiena era inexistentă. Pentru a dezamorsa situaţia, guvernul britanic a hotărât să trimită pe cineva capabil care să se ocupe de acest serviciu şi anume pe Florence Nightingale. Aceasta, însoţită de 38 dintre cele mai bune infirmiere formate de ea, a ajuns la spitalul de pe front pe 21 octombrie 1854. Bazele britanice erau amplasate în Scutari, (sau Üsküdar, o suburbie a Istanbulului), la 545 km de Crimeea.

Acolo au descoperit soldaţii răniţi rău îngriţi de personalul medical complet demoralizat ca urmare a indiferenţei oficiale.

Pe deasupra, era o lipsă de medicamente, igiena era neglijată, iar infecţiile în masă erau răspândite, multe fiind fatale. Nu exista echipament pentru prepararea mâncării pentru pacienţi.

Doctorii britanici desconsiderau aportul infirmierelor în recuperarea postoperatorie a răniţilor. Florence s-a dovedit a fi în acelaşi timp şi un bun psiholog, ea încurajând şi redând speranţa tuturor, scriind scrisori care îi erau dictate de pacienți incapabili să se mişte, veghindu-i întreaga noapte fără a accepta să fie înlocuită, şi reuşind astfel să aducă pe linia de plutire pacienţi care fuseseră consideraţi iniţial „fără speranţă”. Toate acestea i-au atras un respect enorm, admiraţie şi au făcut-o să fie îndrăgită de întreaga armată britanică.

Exemplul ei a fost ceea ce a dus la admiterea personalului medical de sex feminin în spitalele armatei, fapt care fusese până atunci fără precedent.

De asemenea, Florence Nightingale a fost cea care a ridicat asistenţa medicală la rang de profesie de sine stătătoare.

După terminarea războiului, Florence Nightingale a primit o importantă recompensă financiară pentru serviciile aduse, fapt care i-a permis să-şi continue reforma, de data aceasta în cadrul spitalelor civile. Devenise o persoană cunoscută şi atenţia opiniei publice era îndreptată asupra ei. Capacitatea de organizare şi contribuţiile sale din timpul războiului au recomandat-o pentru a face parte din Societatea Naţională de Statistică.

Dincolo de aceste aspecte însă, cea mai mare realizare a vieţii ei îl constituie faptul că a făcut pasul decisiv în ceea ce priveşte recunoaşterea profesiunii de soră medicală şi, de asemenea, a fondat prima şcoală de profil, ale cărei cursuri şi examene practice se desfăşurau în spitalul St. Thomas din Marea Britanie.

Ea şi-a dedicat tot restul vieţii activităţii acestei şcoli, îmbunătăţind în permanenţă condiţiile de studiu şi baza materială didactică. Cursurile concepute şi predate de ea au fost traduse în unsprezece limbi străine şi reprezintă şi în prezent un material de studiu nepreţuit.

Surse:

http://www.eva.ro/divertisment/vedete/florence-nightingale-femeia-care-a-revolutionat-lumea-medicala-articol-6671.html

https://www.biography.com/people/florence-nightingale-9423539

https://www.britannica.com/biography/Florence-Nightingale

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2920984/

https://cultural.bzi.ro/florence-nightingale-precursoarea-serviciului-sanitar-modern-6218

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here