S-a întâmplat în 7 februarie 1478

0
61

S-a întâmplat în 7 februarie 1478 . S-a născut savantul umanist englez Thomas Morus, unul dintre întemeietorii socialismului utopic. Thomas Morus, sau Thomas More, (n.  Londra – d. 6 iulie 1535, Londra) a fost un avocat, scriitor şi om de stat englez. Pe durata vieţii sale şi-a câştigat reputaţia de important erudit umanist, ocupând mai multe posturi publice, incluzându-l pe acela de Lord Cancelar, din 1529 până în 1532.

Morus a introdus termenul de „utopie” (greacă „niciun loc”, dar similar cu eu topos – „loc fericit”), numele dat de el unei naţiuni insulare ideale, imaginare, a cărui sistem politic a fost descris în cartea lui, publicată în 1516.

Este cunoscut în special pentru refuzul său de a-l recunoaşte pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus să renunţe la principiile sale şi la religia sa catolică, acel refuz având drept consecinţe terminarea carierei sale politice, închiderea sa în Turnul Londrei, şi apoi executarea lui pentru înaltă trădare. În 1935, la patru sute de ani de la moartea sa, Morus a fost canonizat de Biserica Catolică, prin papa Pius al XI-lea, şi a fost apoi declarat protectorul politicienilor şi oamenilor de stat, de către papa Ioan Paul al II-lea.

Ziua în care este serbat în calendarul catolic, 22 iunie, este aceeaşi cu ziua sfântului John Fisher, singurul episcop din perioada Reformării Engleze care şi-a păstrat fidelitatea faţă de papă.

John Fisher şi Thomas Morus au fost închişi, în aprilie 1535, în Turnul Londrei, în acelaşi timp şi din aceleaşi motive. Fisher a fost executat înaintea lui Thomas Morus, pe 22 iunie 1535. Morus a fost canonizat şi de Biserica Anglicană în 1980.

În 1515 Morus a scris cea mai faimoasă şi controversată operă a sa, „Utopia”, un roman în care un călător imaginar, Raphael Hythloday (al cărui prenume este o aluzie la Arhanghelul Rafael, purtătorul adevărului, şi al cărui nume înseamnă „cel care vorbeşte fără sens” în greacă), descrie organizarea politică a unei naţiuni insulare imaginare, Utopia (joc de cuvinte între grecul ou-topos, „niciun loc”, şi eu-topos, „loc bun”).

În Utopia, proprietatea privată nu există, şi se practică o toleranţă religioasă aproape absolută.

Mesajul principal al operei este necesitatea în primul rând de ordine şi disciplină, mai degrabă decât libertate. Societatea descrisă este aproape totalitară, şi foarte diferită de ceea ce înţelegem astăzi prin libertate. Este o lume în care încercările de discutare a politicilor publice în afara forumurilor oficiale se poate pedepsi cu moartea. Este posibil că Morus a ales calea literaturii pentru a descrie o naţiune imaginară, pentru a putea discuta liber probleme politice controversate.

Propria lui atitudine privind organizarea descrisă în carte a fost o temă îndelung dezbătută.

Pare greu de crezut că Morus, un credincios catolic, ar fi considerat Utopia un model concret de reformare politică. Unii critici considerau că Morus şi-a bazat cartea pe comunalismul monahal bazat pe comunalismul biblic descris în Faptele Apostolilor. Datorită însăşi naturii scrierilor lui Morus, este dificil uneori de făcut diferenţa între pasajele în care autorul este satiric faţă de societate, de cele în care chiar descrie soluţii care corespund viziunii sale.

Filmul „Un om pentru toate anotimpurile” descrie conflictul regelui Henric al VIII-lea al Angliei cu Thomas Morus. Filmul a fost distins în anul 1966 cu şase premii Oscar. În primul rând, a primit Oscarul pentru cel mai bun film. Apoi, a primit Oscarul pentru cel mai bun rol principal (Paul Scofield). În al treilea rând, a primit și Oscarul pentru cel mai bun regizor (Fred Zinnemann).

Surse:

Tomas Morus

http://www.scritub.com/literatura-romana/carti/THOMAS-MORUS-STUDIU-BIOGRAFIC94149222.php

Cazul Thomas Morus

http://www.calendarcatolic.ro/Sfinti/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/2047/Sf-Thomas-Morus-m-.aspx

http://www.e-communio.ro/stire8086-sfantul-thomas-morus-un-remediu-impotriva-urma-ilor-lui-henric-al-viii-lea-ce-ne-bantuie-prezentul

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here