S-a întâmplat în 7 august…
– 1516: A murit pictorul flamand Hieronymus Bosch (Jerome Van Aken) (n. ~1450). Hieronymus Bosch (sau Jeroen Bosch sau Hieronymus van Aken, n. cca. 1453, decedat la 9 septembrie 1516) a fost un pictor olandez, a cărui operă fantastică şi grotescă ilustrează în principal păcatul şi decăderea umană. Acest artist născut în secolul al XV-lea, considerat eretic, alchimist şi chiar alienat mintal, este reprezentantul exponenţial al sfârşitului de Ev Mediu, care a turnat în formă artistică temerile şi credinţele epocii sale.
– 1726: S-a născut James Bowdoin (m.1790), fondatorul, în 1780, şi primul preşedinte al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe.
– 1779: S-a născut geograful german Carl Ritter, unul dintre fondatorii geografiei moderne; a susţinut influenţa factorilor geografici în decursul istoriei, subliniind relaţiile acesteia cu factorul uman şi cu natura (m. 1859)Karl Ritter (1779-1859) a fost un geograf german, fost profesor la Universitatea din Berlin.Printre elevii săi s-au numărat Karl Marx, Friedrich Ratzel ş.a. Este considerat părintele geografiei moderne. A pus bazele geografiei politice, dezvoltate ulterior de Friedrich Ratzel. Cea mai importantă lucrare a sa este Geografia în 19 volume apărute între 1822 şi 1859. O altă lucrare cunoscută a lui Ritter este Geografia comparată, publicată la Berlin în 1852.
– 1807: Primul voiaj al vaporului Clermont, prima navă cu aburi şi zbaturi din istoria navigaţiei.
– 1834: A murit Joseph Marie Jacquard, inventator francez.Joseph Marie Charles, supranumit Jacquard, (n. 7 iulie 1752, Lyon – d.Oullins), a fost un inventator francez, care ne-a lăsat drept moştenire primul război de ţesut semi-automatic.
– 1848: A încetat din viaţă, la Stockholm, chimistul Jöns Jakob Berzelius.Jöns Jakob Berzelius (n. 20 august, 1779 – d. 7 august, 1848) a fost un chimist suedez, inventator al notaţiei chimice moderne, membru fondator al chimiei moderne, alături de John Dalton şi Antoine Lavoisier.Berzelius a descoperit elementele siliciu, seleniu, toriu şi ceriu. A fost ales membru al Academiei Regale de Ştiinţe a Suediei în 1808 şi a devenit membru al Academiei Suedeze în 1837.Berzelius a absolvit medicina la Universitatea Uppsala în 1802, devenind profesor, din 1807, în medicină şi chirurgie, la Şcoala de Chirurgie din Stockholm. În 1810 şcoala a devenit o parte a Institutului Medico-Kirurgiska, predecesor al Institutului Karolinska, şi Berzelius a fost numit profesor de chimie şi farmacie. La puţin timp de la sosirea la Stockholm, el a scris un manual de chimie pentru studenţii săi, acesta marcând începutul unei lungi şi fructuoase cariere în chimie. În timp ce efectua experimente pentru manualul său, a descoperit legea proporţiilor constante, care arăta că substanţele anorganice sunt compuse din diferite elemente în proporţie constantă cu greutatea lor. Pe baza acestei observaţii, în 1828 a creat un tabel cu masele atomice relative (cu oxigenul având valoarea 100) ale tuturor elementelor cunoscute atunci. Aceasta a reprezentat o confirmare puternică a ipotezei atomice: compuşii chimici anorganici sunt compuşi din atomi combinaţi în cantităţi reprezentate prin numere întregi. Descoperind că masele atomice nu sunt multipli întregi ai masei hidrogenului, Berzelius a invalidat astfel Ipoteza lui Prout, care susţinea că elementele sunt formate din atomi de hidrogen. În1838, Berzelius a descoperit proteinele.Studenţi lucrând în laboratorul lui Berzelius au descoperit de asemenea litiul şi vanadiul.Pentru a înţelege mai bine experimentele, el a creat un sistem de notaţii chimice în care elementelor le erau date denumiri simple, literale — precum O pentru oxigen, sau Fe pentru fier — şi proporţiile erau desemnate prin numere. Acest sistem este baza sistemului utilizat astăzi, cu mici modificări.
– 1858, 7/19: Reprezentanţii celor şapte puteri (Marea Britanie, Franţa, Austria, Regatul Sardiniei, Prusia, Rusia, Imperiul Otoman) au semnat Convenţia de la Paris (în ultima zi a lucrărilor Conferinţei începute la 10/22 mai acelaşi an), potrivit căreia cele două Ţări Române urmau să poarte numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti (fiecare cu domn, guvern şi adunare legiuitoare proprii), rămânând sub suzeranitatea Porţii Otomane (Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării până în 1864).
– 1864, 7/19: A fost înfiinţată Primăria oraşului Bucureşti, după modelul francez, prin aplicarea noii legi comunale; întâiul primar ales a fost Barbu Vlădoianu.
– 1866, 7/19: Guvernul Ion Ghica concesionează companiei engleze „John Trevor Barclay şi John Staniforth” construcţia căii ferate Bucureşti-Giurgiu, primul drum de fier din România.
– 1867: S-a născut Emil Nolde, pictor şi grafician expresionist german. Emil Nolde (n. Nolde, Nordschleswig – d. 13 aprilie 1956 în Seebüll, Nordfriesland), născut Hans Emil Hansen, a fost un pictor expresionist german. Nolde este unul din marii acuarelişti şi un maestru al culorilor printre artiştii secolului XX. În picturile sale – ca şi în gravurile colorate şi în acuarele – se afirmă un temperament puternic, cu tensiuni spirituale şi vitale ce se exaltă până când iau forma unor dramatice confruntări. Culorile, aşezate în straturi dense, contrastează violent, prin alăturarea pe suprafeţe întunecate, sau prin prezenţa şocantă a unor tonuri foarte vii. În portrete, dar mai ales în peisaje, atmosfera nocturnă, tenebroasă, defineşte expresionismul tipic pentru spaţiul nordic (Peisaj cu mlaştine, 1916; Barcă de pescuit, 1946). Uneori sentimentul este al unor cataclisme iminente, şi nu întâmplător unele tablouri tratează motive biblice, apocaliptice. Pictorul simplifică trăsăturile personajelor, reduce la esenţial elementele unui peisaj, păstrează lumina în formele ei pure în reprezentarea florilor.
– 1876: S-a născut Mata Hari (numele real, Margaretha Geertruida Zelle), dansatoare olandeză; învinuită de Franţa de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial (m. 1917, a fost executată).
– 1890: A murit Nicolae T. Orăşanu, poet, prozator şi publicist; împreună cu C. A. Rosetti a redactat (în 1859) foaia satirică „Ţânţarul”; ulterior şi-a asumat editarea, pe cont propriu, a altor foi satirice, pe rând suspendate şi reluate cu titluri schimbate, majoritatea având ingenioase denumiri demonice („Spiriduş”, „Nichipercea”, „Sarsailă”, „Urzicătorul”) (n. ~1833).
– 1903: S-a născut, la Hudeşti, jud. Botoşani, Gheorghe Cronţ (m.1976), istoriograf român. Membru al Societăţii române de studii bizantine.Istoric al dreptului.Are rezultate însemnate în cercetările referitoare la istoria dreptului românesc şi la receptarea izvoarelor romano-bizantine în vechile monumente juridice din ţările române.
– 1904: S-a născut actorul Nicolae Brancomir (m. 1991).
-1906: S-a născut Philip Johnson, arhitect american.Philip Johnson (d.25 februarie 2005) a fost un arhitect, autor, istoric al artei, director de muzeu american.Johnson a fost distins de către Institutul American al Arhitecţilor cu Medalia de aur, şi în 1979 a primit primul Premiu Pritzker, cel mai râvnit premiu în arhitectură.Începând cu 1989 Johnson s-a retras din viaţa publică. Şi-a dedicat timpul mai ales proiectelor proprii, chiar dacă a rămas consilier al vechiului birou. Unul dintre ultimele proiecte a fost o nouă şcoală de Belle Arte în statul Pennsylvania.Lucrarea cea mai faimosă a lui Johnson este probabil Casa de sticlă (Glass House), din New Canaan, Connecticut. Este o clădire cu structură metalică foarte delicată care nu împiedică vederea. Toţi pereţii sunt în întregime din sticlă, fac din casă o clădire transparentă, permiţând vederea dintr-un colţ în altul, din exteriorul clădirii.Johnson a proiectat casa pentru sine şi în acelaşi timp ca teză de doctorat pentru absolvirea sa.De atunci Johnson a locuit mereu în ea, de aceea ea se cheamă şi Casa Johnson.
– 1907: S-a născut Ion Zamfirescu, eseist şi istoric al teatrului, personalitate marcantă a vieţii teatrale româneşti (m. 2001).
– 1911: A murit Gheorghe Cârţan („Badea” Cârţan), ţăran autodidact din Ţara Făgăraşului; a răspândit cărţi româneşti în satele transilvănene; a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român (n. 1849).
– 1921: A murit poetul simbolist rus Aleksandr Block (n. 1880).Reprezentant al simbolismului rus.A realizat o operă postromantică şi simbolistă.A publicat lirică de tematică variată (Stihuri despre Rusia, 1915; Cei doisprezece, 1918). A scris teatru al măştilor (Trandafirul şi crucea, 1913).
– 1922: A trecut la cele veşnice, în Bucureşti, Canon Arămescu-Donici (n.1837), mitropolit român.A fost locţiitor de episcop la Roman, apoi episcop la Huşi (1902-1912). La 14 februarie 1912 a fost ales mitropolit primat al României, în care calitate a păstorit până la 1 ianuarie 1919.A tipărit Biblia Sinodală (1914).
– 1922: S-a născut prozatorul Aurel Mihale (m. 2007).
– 1923: S-a născut actorul Boris Ciornei (m. 2001).
-1931: S-a născut Emilia Căldăraru, poetă şi prozatoare; autoare, cu precădere, de literatură pentru copii (m. 1988).
– 1937: S-a născut artistul plastic Vasile Socoliuc, nume de referinţă în grafica românească contemporană (m. 2008).
– 1938: In Garesio, Cuneo, s-a născut una dintre personalităţile marcante ale industriei automobilistice, designerul italian Giorgetto Giugiaro. Giorgetto a avut norocul de a se naşte într-o familie cu înclinaţii artistice, fiind îndrumat de către tatăl său către Academia de Arte. Imediat a fost remarcat de Dante Giacosa, designerul lui Fiat 500, care l-a adus la Fiat.Italianul a mai trecut pe la Bertone, Ghia, până a-şi porni propria afacere, Ital Styling, precursorul Italdesign Giugiaro.Iniţial s-a făcut remarcat prin desenarea unor modele precum Ferrari 250 Berlinetta, Maserati Ghibli, dar apoi în anii ’70 a introdus liniile drepte şi suprafeţele plane, desenând prin această tehnică prima generaţie VW Golf sau BMW M1. Lista automobilelor desenate de Giugiaro este impresionantă, dar dintre cele foarte cunoscute amintim, Alfa Romeo Alfasud, Brera, Alfa 159, Audi 80, Fiat Croma, Panda, Grande Punto, Maserati Spider, Renault 19, Renault 21, Seat Cordoba, Seat Ibiza sau Volkswagen Passat MkI.De asemenea, Giugiaro a desenat şi camere foto pentru Nikon şi anumite prototipuri computere pentru Apple.Toate acestea i-au adus distincţia de „Designerul Secolului XX”.
– 1938: S-a stins din viaţă, la Moscova, Konstantin Sergheevici Stanislavski (n.1863), regizor, actor, teoretician rus în domeniul dramaturgiei.A pus în scenă, între 1922-1938, câteva dintre marile lucrări ale teatrului muzical universal.A valorificat şi a pus în scenă dramaturgia lui Gorki şi Cehov (Azilul de noapte; Unchiul Vanea; Pescăruşul etc.). Ca teoretician a publicat volumele: Viaţa mea în artă şi Munca actorului cu sine însuşi.
– 1940: A fost încheiat acordul dintre Churchill şi De Gaulle privind organizarea Forţelor Franceze Libere.
– 1941: A murit Rabindranath Tagore, scriitor şi filosof indian; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1913 (n. 1861).
– 1944: A murit medicul francez Emile Charles Achard; cercetări privind bolile datorate schimburilor nutritive viciate; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1932 (n. 1860).
– 1946: S-a născut John Cromwell Mather, fizician american John Cromwell Mather (n. 7 august 1946, Roanoke, Virginia, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2006, împreună cu George F. Smoot, pentru descoperirea formei de corp negru şi anizotropiei radiaţiei cosmice de fundal.
– 1957: A murit actorul american de film Oliver Hardy; împreună cu Stan Laurel au format un cuplu celebru în lumea cinematografului („Stan şi Bran”) (n. 1892).
– 1960: S-a născut David Duchovny, actor american, protagonist al serialului „X – Files” produs de Chris Carter David Duchovny (n. New York) este un actor american, cunoscut mai ales pentru rolul Agentului Fox Mulder din serialul SF de mare succes Dosarele X. A realizat şi regia anumitor producţii şi a scris şi scenarii.În 1993 a început filmările la serialul Dosarele X, iar de atunci a devenit celebru pentru acest rol, Agentul Mulder şi partenera sa, Gillian Anderson (Dana Scully) fiind iubiţi în toată lumea pentru rolurile lor. Filmul Californication i-a adus de asemenea celebritatea, fiind chiar nominalizat pentru cel mai bun actor la Golden Globe.
– 1961: A murit inginerul Tudor A. Tănăsescu; lui i se datorează, printre altele, dezvoltarea radiodifuziunii, precum şi începuturile industriei româneşti de electronică; membru corespondent al Academiei Române din 1952 (n. 1901).
– 1961: S-a născut Octavian Morariu, fost rugbist de performanţă, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
– 1966: S-a născut Jimmy Donal Wales (numit şi Jimbo Wales), informatician şi om de afaceri american; specializat în domeniul companiilor Internet, este fondatorul, împreună cu Larry Sanger, al enciclopediei libere Wikipedia; preşedintele Fundaţiei Wikimedia.Jimmy Wales, numit şi Jimbo Wales, şi-a făcut studiile superioare la Universitatea din Auburn şi este licenţiat (graduate) al Universităţii din Alabama. Este un admirator al filosofiei obiectiviste a lui Ayn Rand. Pe la mijlocul anilor ’90 a elaborat proiectul Bomis, o întreprindere de servicii publice pe „World Wide Web” (www). Din 1999 până în 2001, a condus proiectul Enciclopediei Nupedia, proiect care s-a încheiat în 2003, multe din articole fiind preluate de Wikipedia, a cărei ediţie în limba engleză şi-a început activitatea la 15 ianuarie 2001. Wikipedia este o enciclopedie generală, disponibilă pe Internet în mai multe limbi, având conţinut deschis tuturor, atât pentru utilizare cât şi pentru dezvoltare. Este dezvoltată prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane şi administrată de fundaţia non-profit Wikimedia. Face parte din fenomenul numit Web 2.0. Prefixul din denumirea Wikipedia se referă la metoda „wiki” de a edita pagini de web în colaborare, o metodă simplă şi rapidă care permite participarea unui mare număr de persoane la redactarea aceluiaşi material. În limba hawaiiană wiki wiki, scris şi wiki-wiki, înseamnă „iute-iute”. Proiectul a început în limba engleză la 15 ianuarie 2001. Ediţia în limba engleză, cea mai dezvoltată dintre versiuni, a depăşit în anul 2007 pragul de 2 milioane de articole, iar numărul de articole în toate limbile a depăşit 9 milioane. Ediţia în limba română are în prezent aproximativ 200000 de articole. Ulterior noi proiecte au început să construiască Wikipedia în alte limbi, în prezent existând peste 200 de proiecte, dintre care circa 100 sunt active.Wikipedia foloseşte software liber, fiind inspirată de ideile lui Richard Stallman, fondator al Free Software Foundation, probabil primul care a propus existenţa unei enciclopedii complet libere.
– 1970: La Iaşi s-a inaugurat „Casa Dosoftei”, care adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iaşi. Casa Dosoftei, numită şi Casa cu arcade, este o clădire veche din municipiul Iaşi, construită în secolul al XVIII-lea. Este situată în centrul oraşului, pe str. Anastasie Panu nr.69, în preajma vechii Curţi Domneşti, între Palatul Culturii şi Biserica „Sf. Neculai Domnesc”.
– 1975: S-a născut Charlize Theron actriţă americană originară din Africa de Sud, câştigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă în 2004, pentru rolul Aileen Wuornos din filmul „Monster”.
-1980: S-a stins din viaţă, la Bucureşti, dirijorul român Radu Botez (n.1909). Se numără printre fondatorii Ansamblului Armatei din Capitală, al cărui dirijor a fost până în 1950. Când, în 1956, s-a pus problema înfiinţării teatrului liric la Iaşi, el a răspuns chemării de a fi printre ctitorii Operei Române din oraşul natal. Timp de două decenii (1956-1975) a oficiat aici ca prim dirijor. În 1967 a fost distins cu titlul Artist Emerit.
– 1985: A fost adoptat Tratatul de denuclearizare a Pacificului de Sud, „Tratatul de la Rarotonga” (insulă aparţinând Noii Zeelande) (a intrat în vigoare la 11.XII.1986).
– 1990: Apare Legea privind reorganizarea unităţilor de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, primul act normativ care a demarat reforma economică în România postcomunistă.
– 1993: A murit Vasile Spoială, prozator, traducător (de limbă germană) şi publicist (n. 1935).
– 1995: A murit scriitoarea engleză Brigid Brophy (n. 1929).
-1998: Au avut loc atentatele teroriste cu bombe asupra ambasadelor americane din Nairobi (Kenya) şi Dar-es-Salaam (Tanzania), soldate cu 224 de morţi şi 5.500 de răniţi.
– 2002: A murit Petru Vintilă, scriitor, ziarist şi pictor naiv (n. 1922).
– 2004: A murit americanul Paul (Red) Adair, specialist de renume mondial în stingerea incendiilor la instalaţiile petroliere, devenit o adevărată legendă (n. 1915).
– 2009: A murit interpreta de muzică folk Tatiana Stepa (n. 1963).
– 2010: A murit actorul francez de film Bruno Cremer (n. 1929).
– 2011: A murit australianca Nancy Wake, unul dintre cei mai apreciaţi agenţi secreţi ai Aliaţilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial; era supranumită de Gestapo „Şoarecele alb”, datorită abilităţii sale de a scăpa de fiecare dată de militarii nazişti; a fost decorată de Franţa cu cea mai înaltă distincţie militară pentru rolul avut în Rezistenţa franceză; pentru meritele sale a mai fost decorată de Statele Unite, de Marea Britanie şi de Australia (n. 1912).
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai