S-a întâmplat în 7 august 1970

0
124

S-a întâmplat în 7 august 1970: La Iaşi s-a inaugurat Casa Dosoftei, care adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iaşi. Casa Dosoftei, numită şi Casa cu arcade, este o clădire veche din municipiul Iaşi, construită în secolul al XVIII-lea. Este situată în centrul oraşului, pe str. Anastasie Panu nr.69, în preajma vechii Curţi Domneşti, între Palatul Culturii şi Biserica Sf. Neculai Domnesc.În prezent, ea găzduieşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iaşi, înfiinţată în 1970.

    Casa are trei fațade, cu ferestre arcuite și dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu coloane înalte și cu foișoare țărănești. Este o veche construcție din piatră masivă în imediata apropiere a Bisericii Sf. Nicolae Domnesc. Casa poartă numele Mitropolitului Dosoftei (1624-1693), renumit cărturar din Moldova. În faţa casei este amplasată o statuie a acestuia. Mitropolitul Dosoftei și-a dedicat viața traducerii cărtilor de cult în limba română, contribuind astfel la formarea limbii române literare. El este cel care a tradus „Psalmii” în limba română.
      Cercetătorii istorici au emis opinii diferite cu privire la perioada în care a fost construită această clădire și a destinației sale inițiale. După analizarea caracteristicilor sale arhitectonice, Orest Tafrali a susținut, în articolul Curțile domnești din Iași (publicat în Arta și Arheologia, fasc. 7-8 (1931-1832), p. 83), că această clădire ar data din vremea lui Alexandru Lăpușneanu (1552-1561, 1564-1568) și că ar fi fost reședința mitropolitului, după strămutarea capitalei Moldovei la Iași. Alți cercetători, printre care Nestor Vornicescu și Petru Comarnescu, au considerat că aici ar fi fost locuința mitropolitului cărturar Dosoftei Barilă (1671-1674, 1675-1686) sau că aici ar fi funcționat, între anii 1679 și 1686, prima tiparniță din Moldova, înființată de același mitropolit, unde au fost tipărite Dumnezeiasca Liturghie (1679, 1683), Psaltirea de-nțeles (1680), Molitălvnic de-nțeles (1683), Parimiile preste an (1683) și Viața și petriaceria sfinților (4 vol., 1682-1686).
       Săpăturile arheologice efectuate în anii 1966-1968 în interiorul casei și pe latura sa estică au infirmat aceste ipoteze. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pe locul aceste clădiri a existat un cimitir. Istoricii Dan Bădărău și Ioan Caproșu au presupus că această casă a fost construită în secolul al XVIII-lea, după refacerea zidului de incintă al Bisericii „Sf. Nicolae Domnesc” la 1677 de către Antonie Ruset (1675-1678) și după abandonarea cimitirului. După aceiași cercetători, clădirea a fost înălțată de un negustor, de aceea nu există referiri în cronicile vremii.Casa a făcut parte iniţial din zidul nordic de incintă al Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc. Zidul de incintă se mai păstrează astăzi doar în parte, pe latura sud-estică a bisericii, precum şi în peretele acestei case. Aici a fost sediul celei de-a doua tiparniţe din Iaşi, după cea de la Trei Ierarhi, aici tipărindu-se, pentru prima oară în limba română în Moldova.
       Începând cu anul 1970 casa găzduiește sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Române din Iași. Interiorul este împărţit în patru camere etajate, câte două pe fiecare nivel. Exponatele din muzeu sunt aranjate în aşa fel încât se urmăreşte dezvoltarea literaturii române vechi la Iaşi. Aici se găsesc exponate unicat, carte veche, obiecte de cult, manuscrise vechi, o copie a Letopiseţului Ţării Moldovei de Grigore Ureche precum şi o machetă de tiparniţă din timpul Mitropolitului Dosoftei.
       Materialele expuse relevă începutul literaturii în limba slavonă, epoca artei caligrafice şi miniaturale, începuturile tiparului la Iaşi („Cartea Românească de Învăţătura” sau „Cazanie”, „Biblia de la Bucureşti”) şi activitatea mitropolitului Dosoftei („Psaltirea pe versuri tocmită”), începutul scrisului în limba română, „Scrisoarea lui Neacşu” şi „Apostolul”, cel mai vechi exponat românesc datat (1559). Casa tiparniţă a mitropolitului Dosoftei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004, având codul de clasificare IS-II-m-A-03963. Pe această listă este trecut 1677 ca an al construirii acestui edificiu.
Surse:

Livia Letca. Iaşi:istorie sau poveste? Iaşi: Institutul European. 2007

https://culturainiasi.ro/casa-dosoftei/

http://savizitam.ro/ro/regiuni/europa/romania/iasi/casa-dosoftei.html

https://iassium.ro/blog_news/obiective-turistice/casa-dosoftei-unul-dintre-misterele-iasului/

http://www.icc.ro/ro/muzeul-sf-ierarh-dosoftei-mitropolitul-–-casa-dosoftei-6676

https://matricea.ro/istorie-iasi-casa-dosoftei-psaltirea-in-versuri-primul-editor-roman-de-carte/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here