S-a întâmplat în 7 aprilie – „Ziua mondială a sănătăţii”

0
176

S-a întâmplat în 7 aprilie – „Ziua mondială a sănătăţii”. În anul 1948 s-a desfăşurat, sub egida ONU, prima reuniune internaţională la nivel global consacrată sănătăţii, momentul de constituire a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

         Cu acest prilej, s-a decis ca ziua de  7 aprilie să fie sărbătorită, în fiecare an, drept „Ziua Mondială a Sănătăţii”. Pentru prima dată acest moment a fost marcat în 1950, România aflându-se printre primele ţări care au pus în practică recomandarea ONU.

        În anul precedent, 2018, pentru sărbătorirea acestei zile, OMS a ales ca temă „Accesul universal la servicii de sănătate” (Universal Health Coverage), furnizarea de servicii medicale tuturor, oriunde, fără riscul de îndatorare. În contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, toate Statele Membre ONU au convenit să încerce atingerea obiectivului de acces universal la servicii de sănătate până în anul 2030.

         Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.

         Statisticile prezentate de OMS arată că cel puţin jumătate din populaţia lumii nu este, în prezent, în măsură să obţină servicii de sănătate esenţiale. Aproape 100 de milioane de oameni sunt împinşi la sărăcie extremă, obligaţi să supravieţuiască cu doar 1,90 dolari sau mai puţin pe zi, deoarece trebuie să plătească pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare.

           De asemenea, peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populaţia lumii) cheltuie cel puţin 10% din bugetele gospodăriilor lor pentru cheltuieli de sănătate pentru ei înşişi, un copil bolnav sau alt membru al familiei.Ele implică aşa-numitele „cheltuieli catastrofale” pentru îngrijirea sănătăţii, care reprezintă o problemă globală.

           Ţările care investesc în „acoperirea universală a sănătăţii” fac o investiţie solidă în capitalul lor uman. În ultimele decenii, „acoperirea universală a sănătăţii” a reprezentat o strategie cheie pentru progres către alte obiective legate de sănătate şi de dezvoltare. „Accesul la îngrijirea esenţială a calităţii şi protecţia financiară nu numai că sporeşte sănătatea oamenilor şi speranţa de viaţă, ci protejează ţările de epidemii, reduce sărăcia şi riscul foametei, creează locuri de muncă, stimulează creşterea economică şi sporeşte egalitatea de gen”, se menţionează pe site-ul OMS.

Surse:

https://www.insp.gov.ro/index.php/2-uncategorised/50-ziua-mondiala-a-sanatatii

https://www.amosnews.ro/ziua-mondiala-sanatatii-2018-04-05

http://www.aspjbacau.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=474:7-aprilie-ziua-mondial-a-sntii&catid=35:comunicate-presa&Itemid=188

https://www.who.int

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/04/07/ziua-mondiala-a-sanatatii–86574

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here