S-a întâmplat în 7 aprilie 1939

0
64

S-a întâmplat în 7 aprilie 1939: S-a născut regizorul, producătorul şi scenaristul american de film Francis Ford Coppola; unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenți regizori şi producători de filme. Francis Ford Coppola s-a născut în Detroit, Michigan, dar a crescut în Queens, New York.

          Fiul unui compozitor premiat cu Oscar, Carmine Coppola, a contractat poliomielită de copil şi a fost nevoit să-şi petreacă o parte semnificativă din tinereţea sa în pat. Deşi unii copii ar fi putut-o lua razna, Coppola a găsit modalităţi să se amuze făcând spectacole cu păpuşi şi creând filme de scurt metraj cu camera de filmat de 8 mm a tatălui său.

         El a explorat mai târziu dragostea sa înnăscută pentru dramă la Universitatea Hofstra, unde a fost ales preşedinte al grupul de teatru şi a clubului de comedie muzicală a şcolii. Coppola a absolvit cu un B.A. în 1959, şi a câştigat trei premii D.H. Lawrence pentru producţia și regizarea pieselor de teatru. Coppola a primit şi prestigiosul premiu Beckerman pentru contribuţiile sale la divizia de teatru şi arte a şcolii.

        Francis Ford Coppola si-a continuat studiile la UCLA, unde s-a înscris la programul renumit de film a şcolii. În acea perioadă l-a cunoscut pe Roger Corman. Legendarul regizor de filme i-a arătat lui Coppola calea de urmat şi astfel Coppola a avut parte de reuşita care i-a deschis drumul în 1963, când a regizat Dementia 13, un film de groază pe care el l-a filmat în 10 zile. Filmul a devenit un clasic pentru fanii genului şi el și-a recuperat uşor bugetul modest folosit.

         Francis Ford Coppola a început să lucreze pe cont prorpiu în 1966, odată cu lansarea filmului You’re a Big Boy Now, o comedie romantică pe care el a scris-o şi regizat-o pentru a-şi finalize studiile şi a obţine diploma de Master of Fine Arts. Filmul a fost destul de apreciat şi la scurt timp a fost angajat să regizeze Finian’s Rainbow, un muzical în care joacă Petula Clark şi Fred Astaire.

         Coppola a încheiat un deceniu de scris şi regizat cu Rain People, o drama în care pot fi văzuţi James Caan şi Robert Duvall.De asemenea, a creat propria companie de producţie numită American Zoetrope în 1969, împreună cu George Lucas.

        Francis Ford Coppola a început cu adevărat să fie pe cont propriu în anii 1970, când a creat mai multe filme, unele fiind cele mai bune ale sale. El a început deceniul cu un mare succes, în 1971, prin câştigarea unui premiu Oscar pentru scenariul filmului a cărei acţiune se petrecea în timpul celui de-al doilea război mondial „Patton” în care joacă George C. Scott.

        El a dovedit valoarea sa ca regizor anul următor, cu lansarea capodoperei „The Godfather” în care pot fi văzuţi Marlon Brando şi Al Pacino. Filmul a câştigat trei premii Oscar şi i-a adus lui Coppola cel de-al doilea premiu Oscar pentru Cel mai bun scenariu. De asemenea, a câştigat 268 milioane de dolari, devenind unul dintre cele mai profitabile filme din toate timpurile.

        Francis Ford Coppola a continuat să-si consolideze reputaţia ca unul dintre cei mai mari regizori ai Americii, cu unul dintre cele mai promiţătoare parcursuri de-a lungul anilor 1970. El a lansat The Conversation si The Godfather: Part II, ambele în 1974. Al doilea film din seria The Godfather s-a dovedit a fi un succes imens, câştigand şase premii Oscar, dintre care trei statuete pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu.

        Coppola a terminat un deceniu înfloritor în 1979 odată cu lansarea proiectului său care era legat de războiul din Vietnam, Apocalypse Now. Filmul a câştigat doua premii Oscar pentru Cea mai bună imagine şi Cel mai bun sunet şi a determinat crearea documentarului remarcabil despre realizarea filmului, Hearts of Darkness.

         1990 a fost un an cu un start pozitiv pentru Francis Ford Coppola şi a lansat The Godfather: Part III. Deşi filmul a fost văzut de mulţi ca fiind veriga cea mai slabă din trilogia The Godfather, tot a reuşit să adune şapte nominalizări la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun regizor şi Cea mai bună imagine. Coppola avea să regizeze doar 3 filme în acest deceniu şi anume, Bram Stoker’s Dracula, în 1992, comedia Jack în 1996 şi drama The Rainmaker în 1997. Dintre cele trei filme, Jack este considerat ca fiind cel mai slab film al său.

         Francis Ford Coppola s-a întors în cinematografie în anul 2007 cu Youth Without Youth, o poveste de dragoste a cărei acţiune se pretrece în Europa, înainte de cel de-al doilea război mondial.

          Regizorul Francis Ford Coppola a realizat un film în România, intitulat „Tinereţe fără tinereţe”, acesta fiind turnat după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade, fiind parţial filmat în România, unde regizorul a şi stat aproape un an, cu întreruperi.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/francis-ford-coppola-2016/

http://biografii.famouswhy.ro/francis_ford_coppola/

https://www.notablebiographies.com/Co-Da/Coppola-Francis-Ford.html

https://www.biography.com/people/francis-ford-coppola-9257168

https://www.thefamouspeople.com/profiles/francis-ford-coppola-3796.php

http://www.istoriafilmului.ro/articole/francis-ford-coppola

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here