S-a întâmplat în 6 noiembrie…

0
70

S-a întâmplat în 6 noiembrie…

– „Ziua internaţională pentru prevenirea exploatării mediului în timp de război sau conflict armat”; La 5 noiembrie 2001, Adunarea Generală declara ziua de 6 noiembrie a fiecărui an drept Zi Internaţională pentru prevenirea exploatării mediului în timp de război sau conflict armat (rezoluţia 56/4).Prin această decizie s-au luat în considerare consecinţele conflictelor armate asupra mediului, acestea afectând ecosistemele şi resursele naturale la mult timp după terminare, depăşind frontierele naţionale şi având efecte negative asupra mai multor generaţii.De asemenea, s-a reamintit Declaraţia ONU a Mileniului, care pune accent pe necesitatea de a proteja mediul înconjurător comun. Marcarea acestei zile urmăreşte sensibilizarea opiniei publice şi a factorilor de decizie asupra consecinţelor acţiunilor armate asupra mediului.
– 1494: S-a născut Suleiman (Soliman) Magnificul, sultan al Imperiului Otoman. Soliman I (n. 6 noiembrie 1494 – d. 5/6 septembrie 1566) a fost al zecelea sultan al Imperiului otoman, ce a domnit între anii 1520-1566, fiind unul dintre cei care au domnit o perioadă lungă de timp. A fost cunoscut sub numele de Soliman Magnificul şi Legislatorul, datorită implicării sale în finalizarea sistemului de legi al Imperiului Otoman. Soliman a fost cel mai puternic şi cunoscut conducător din Europa secolului al XVI-lea.El coordona politica şi economia Imperiului, dar era, în acelaşi timp, şi conducătorul armatei. Fiind în fruntea acesteia el cucereşte pe rând Belgrad-ul, Rhodos-ul, şi, după victoria de la Mohacs din 1526, reuşeşte să pună stăpânire pe o mare parte din teritoriul Regtului Ungar.
– 1528: Conchistadorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca devine primul european care a ajuns pe teritoriul actualului Texas.
-1692: S-a nascut scriitorul francez Louis Racine (piesele „Andromaca”, „Ifigenia în Aulida”) (m. 29.01.1763).
– 1795: A murit compozitorul ceh Jiri Antonin Benda (botezat la 30.VI.1722).
– 1796: A murit Ecaterina a II-a a Rusiei (n. 1729) şi urcarea pe tron a fiului ei, Pavel I al Rusiei. Ecaterina a II-a, cunoscută şi ca Ecaterina cea Mare (n.21 aprilie1729, Stettin (Szczecin), Polonia — d. Sankt-Petersburg, Rusia) născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, a fost împărăteasă a Rusiei de la 9 iulie 1762 (stil nou) după asasinarea sotului ei, Petru al III-lea al Rusiei, până la moartea ei la 17 noiembrie 1796 (stil nou).
– 1814: S-a născut Adolphe [Antoine-Joseph] Sax, interpret şi constructor belgian de instrumente de suflat (inventatorul saxofonului) (m. 1894).
– 1822: A murit chimistul francez Claude Louis Berthollet; a elaborat, împreună cu Antoine Lavoisier, o nomenclatură chimică raţională; a descoperit proprietăţile decolorante ale clorului şi aplicaţiile acestuia ca agent de albire (n. 1748).
– 1825: S-a născut arhitectul francez Charles Garnier, cel mai important reprezentant al stilului Second Empire; printre lucrările sale se numără Opera din Paris, Franta şi Opera din Monte Carlo, Principatul Monaco (m. 1898)Palais Garnier este un reper al intrării nordice a Bulevardului Operei (Avenue de l’Opéra) din Paris, Franţa.Este privit ca una din piesele de valoare arhitecturală deosebită ale vremii sale. Construită în stilul neo-baroc, este al treisprezecelea teatru care găzduieşte Opera din Paris, de la fondarea sa de către Ludovic al XIV-lea în 1669.Este denumită de multe ori Opera din Paris, însă de la construirea Operei Bastille în 1989 este desemnată drept Opéra Garnier.Palatul Garnier a fost construit la ordinul lui Napoleon al III-lea, ca parte a unui plan de mare anvergură de modernizare urbanistică, realizat de către Baronul Haussmann. Proiectul a avut parte de o competiţie, câştigată de Charles Garnier (1825-1898), un arhitect de 35 ani, pe atunci necunoscut.
-1833: S-a născut scriitorul norvegian Jonas Lie, ajuns celebru datorită romanului „Prevăzătorul, sau Tablouri din Nordland” .Jonas Lauritz Idemil Lie (d. 5 iulie, 1908) a fost un scriitor norvegian, considerat a fi unul dintre cei 4 mari scriitori norvegieni din secolul al XIX-lea, alături de Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen şi Alexander Kielland.A scris o proză de atmosferă romantică, consacrată peisajului natal, cultivării fantasticului şi mitului autohton.
– 1835: S-a născut Cesare Lombroso, medic şi antropolog italian; este teoreticianul cel mai reprezentativ în ceea ce priveşte orientarea biologică în teoriile cauzalităţii în criminologie (a făcut din ideea tipului fizic criminal o cauză a crimei) (m. 1909).
– 1851: S-a născut Charles Dow, jurnalist si economist american, cel care a folosit pentru prima data indicii bursieri; „Indicele Dow” (d. 04.12.1902).
– 1857, 6/18: Se încheie, la Galaţi, un aranjament între guvernul Moldovei şi Comisiunea Europeană a Dunării pentru serviciul liniei telegrafice Galaţi-Sulina (ratificat la 19/31.III.1858).
– 1860: S-a născut Ignacy (Jan) Paderewski, pianist, compozitor şi om politic polonez; prim-ministru şi ministru de externe al Poloniei (ianuarie-decembrie 1919); a semnat Tratatul de la Versailles-1919 (m. 1941).
– 1861: S-a născut James Naismith, medic si pedagog canadian, inventatorul baschetului. James A. Naismith (d.28 noiembrie 1939), pedagog, medic, preot prezbiterian şi antrenor canadian, a fost inventatorul jocului de baschet, primul care a introdus casca de protecţie în fotbalul american şi primul antrenor care a creat şi condus o echipă de baschet formată din 5 (cinci) jucători.Născut în cartierul Ramsay (Ramsay township) în apropiere de Almonte, Ontario, Canada, Naismith a fost fiul cel mai mare al unei familii de imigranţi scoţieni, care sosiseră în zonă în 1851 pentru a lucra în industria minieră.
– 1865: S-a născut medicul militar britanic William Eishman; pasionat de bacteriologie, a descoperit vaccinul contra febrei tifoide (m. 1926).
– 1880: S-a născut romancierul austriac Robert Musil, unul dintre creatorii romanului modern.Aflat sub influenţa filosofiei lui Friedrich Nietzsche, Musil descrie o realitate contradictorie, devenită pentru individ aproape incomprehensibilă („Omul fără însuşiri”) (m. 15.04.1942) Este plasat printre cei mai importanţi romancieri ai secolului XX, alături de Marcel Proust (În căutarea timpului pierdut) şi James Joyce (Ulise).
 – 1882, 6/19: S-a născut Aurel Vlaicu, inginer şi pilot, creator al primelor aeroplane româneşti, pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale; membru post-mortem al Academiei Române (1948) (m.31.VIII/13.IX.1913; s-a prăbuşit cu un monoplan proiectat şi construit de el, „Vlaicu II”, lângă Câmpina, în timp ce încerca să treacă Munţii Carpaţi).
– 1893: A murit compozitorul rus Piotr Ceaikovski. A compus simfonii,concerte instrumentale,opere,muzică de cameră şi piese pentru pian (balet: „Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită”; opere: „Evgheni Oneghin”, „Mazepa”, „Dama de pică” etc) (n.07.05.1840).
-1905:S-a născut poetul Simion Stolnicu, situat de critica literară în descendenţa liricii lui Ion Barbu (m. 1966).
– 1905: S-a născut preotul Valerian Zaharia, episcop al Oradei între 1951 şi 1969, an când a fost forţat de comunişti să se pensioneze; după multe peregrinări prin ţară şi domiciliu forţat a trăit, din 1979, într-una din casele parohiale ale bisericii Podeanu din Bucureşti (m. 1996).
– 1905: La Pittsburgh a fost deschis primul cinematograf permanent din SUA, numit „Nickel Odeon”, deoarece intrarea se făcea pe baza unei monede de nichel de 5 cenţi; zilnic, de la 8 la 24, se prezentau spectacole de 20 de minute. Într–un singur an vor apărea peste o mie de asemenea săli.
– 1914: S-a născut scriitorul Alexandru Mitru (numele la naştere: Alexandru Pârâianu), autor de literatură pentru copii şi tineret (m. 1989) („Legendele Olimpului”, „Săgeata căpitanului Ion”, „Poveşti cu tâlc”) (d. nov. 1989).
– 1917: A izbucnit Revolutia Bolşevică din Rusia.Evenimentul istoric cunoscut sub denumirile de Revoluţia din Octombrie sau de Revoluţia Bolşevică, a fost lovitura de stat prin care bolşevicii au preluat puterea cu forţa de la guvernul lui Kerenski, şi care a inaugurat a doua fază a Revoluţiei Ruse din 1917.Lovitura de stat a fost organizată de bolşevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin şi e considerată prima revoluţie comunistă din secolul al XX-lea, revoluţie bazată pe ideile lui Karl Marx. Cele mai importante activităţi revoluţionare au fost cele de sub controlul Comitetului Militar Revoluţionar al Sovietului din Petrograd.Iniţial, evenimentul era numit Revolta din octombrie sau Revolta de pe 25, aşa cum apare în prima ediţie a operelor complete ale lui Lenin.Proeminenţa evenimentului a fost scoasă în evidenţă mai târziu. Numele oficial al evenimentului în Uniunea Sovietică, începând cu a zecea aniversare din 1927, a fost Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie. Azi, denumirea de Revoluţia din Octombrie este folosită în mod curent, deşi istoriografia rusă modernă contestă caracterul de revoluţie populară a loviturii de stat, iar expresia Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie este folosită de partidele comuniste şi troţkiste, bunăoară de comuniştii ruşi.
– 1920: S-a născut basul italian Nicola Rossi-Lemeni (m. 12.03.1991).
– 1921:  În SUA, este lansat filmul Şeicul, cu Rudolph Valentino.
– 1923: Brevet de invenţie acordat americanului Jacob Schick pentru primul aparat electric de ras.
 – 1926: S-a născut, la Paris, actorul Michel Bouquet.
 -1932: S-a născut fizicianul belgian François Englert, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 2013, împreună cu britanicul Peter Higgs, pentru lucrările legate de „descoperirea teoretică a unui mecanism care a contribuit la înţelegerea originii masei particulelor subatomice şi care au fost confirmate recent”; bosonul lui Higgs este considerat de fizicieni drept piatra unghiulară a structurii fundamentale a materiei, particula elementară care dă masă celorlalte, potrivit teoriei denumite „Modelul standard”.
– 1935: A încetat din viaţă Henry Fairfield Osborn, paleontolog şi biolog american.A fost preşedinte al Muzeului de Istorie Naturală din New York.Are contribuţii la cunoaşterea mamiferelor fosile.A elaborat o teorie metafizică a evoluţiei, denumită teoria aristogenezei.
– 1936: S-a născut Emil Loteanu, regizor de film, scenarist şi poet din R. Moldova (m. 2003).
– 1937: S-a născut chimistul Ioan-Alexandru Silberg; importante contribuţii în chimia heterociclurilor, în primul rând a fenotiazinei, compus care stă la baza celor mai importante medicamente cu acţiune asupra sistemului nervos central; membru corespondent al Academiei Române din 1996 (m. 2006).
– 1938: S-a născut Dumitru Rusu, pictor roman.
 -1940: S-a născut Mihai Zamfir, critic literar şi prozator.
– 1944: S-a născut Î.P.S. Ioan Robu, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti; membru de onoare al Academiei Române.
– 1947: Adunarea Deputaţilor votează o moţiune de neîncredere în activitatea grupării politice liberale conduse de Gheorghe Tătărăscu, reprezentanţii liberali fiind înlăturaţi din guvernul Groza (practic, din acel moment, activitatea Partidului Naţional Liberal încetează, până în ianuarie 1990).
– 1947: S-a născut criticul literar Alex. Ştefănescu.
-1949: S-a născut Olga Delia Mateescu, actriţă, prozatoare, dramaturg (filmografie: „Miezul fierbinte al pâinii”, „ Colierul de turcoaze”) (n. Bistriţa).
– 1952: S-a născut scriitorul american Michael Cunningham; a devenit cunoscut mai ales după ce, în anul 1998, a semnat romanul „Orele”, laureat al Premiului Pulitzer.
– 1956: Dwight D. Eisenhower a fost reales preşedinte al Statelor Unite.
-1957: A murit Ştefan Paşca, lingvist şi filolog; studii de onomastică şi de literatură română veche; colaborator sau coordonator al unor lucrări de sinteză ale Academiei („Dicţionarul limbii române”, „Atlasul lingvistic român”); membru corespondent al Academiei Române (n. 1901).
– 1959: A murit scriitorul argentinian Juan Carlos Dávalos (n. 1887).
– 1964: S-a născut poetul Iustin Panţa, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori sibieni; după 1990 a participat la fondarea revistei „Euphorion”, a cărei direcţie a şi asigurat-o în ultimii ani (m. 2001, într-un accident rutier).
– 1965: A murit Edgar Varèse, compozitor american de origine franceză; precursor al muzicii electronice (n. 1883).
– 1965: S-a născut actriţa franceză Valérie Benguigui (m. 2013).
– 1968: A murit dirijorul francez Charles Münch (n. 1891).
– 1970: S-a născut actorul de film american Ethan Hawke; în ultimii ani a susţinut-o pe mama sa în realizarea unor programe umanitare în România.
– 1984: Ronald Reagan a fost reales preşedinte al Statelor Unite.
-1988: A murit Theodor V. Ionescu, fizician şi inventator; membru titular al Academiei Române din 1963. Theodor V. Ionescu (n. 8 februarie 1899, Dorohoi, judeţul Botoşani – d. Bucureşti) a fost un fizician şi inventator român, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea din Bucureşti, membru al Academiei Române. A avut contribuţii în fizica plasmei, fizica ionosferei, cuplaje de ioni cu electroni în plasme dense, maseri, amplificare cu magnetroni, efectul Zeeman, efecte legate de fuziunea nucleară, mecanisme cuantice ale emisiei în plasme fierbinţi.
– 1993: A murit istoricul literar Alexandru Piru. Alexandru Piru (n. 1917, în jud. Bacău – d. Bucureşti) a fost un critic şi istoric literar român, profesor de literatură la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.A fost unul dintre asistenţii lui George Călinescu, alături de Dinu Pillat şi Adrian Marino, pînă la „radierea” (îndepărtarea) acestuia din Facultate; a îngrijit re-editarea monumentalei Istorii a literaturii române de la origini şi pînă în prezent, semnând prefaţa ediţiei a doua, publicată în 1982 de Editura Minerva.A scris de asemenea o istorie a literaturii române, influenţată ca manieră de abordare de cea a lui G. Călinescu, Istoria literaturii române de la origini până la 1830 (publicată în 1977), Istoria literaturii române (publicată postum în 1994) şi nu în ultimul rând foarte utila Istorie a literaturii române vechi, considerată a fi a doua ca valoare după cea interbelică a lui Nicolae Cartojan. Alexandru Piru este şi autorul unei retrospective a deceniului literar cinci, intitulată Panorama deceniului literar românesc 1940-1950 (apărută în 1968).În anul 2006 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
– 1997: A murit Sever Frenţiu, pictor, gravor, decorator, scenograf; fost Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române a Masoneriei (din 1996). Sever Frenţiu (n. 15 noiembrie 1931, Săcuieni, judeţul Bihor – d. Arad)Studii: Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj, promoţia 1955, clasa profesorilor Catul Bogdan şi Aurel Ciupe.În calitate de scenograf, a colaborat la: Teatrul de Marionete din Arad (1957- 1961), la Teatrul de Stat din Arad (1961-1970), la Teatrul „Jokay Szinház” din Debreţin (1967-1968), la Studioul cinematografic „Buftea” (1973, 1976, 1978), la Teatrul „Ion Creangă”, Bucureşti (1978), la Aarhus-Teater, în Danemarca (1978), la Norske Teater, în Oslo (1979), la Rix Teater, Oslo (1981), la Marionettes de Geneve (1986), la Teatrul francez “Edmonton”, Canada (1986), la Teatrul „Bulandra” (1989), la Teatrul Mic, Bucureşti (1992), la Hordaland Teater din Oslo (1995), la Teatrul Evreiesc din Bucureşti (1997).A executat vitralii pentru Primăria din Arad şi pentru „Sala Corvinilor” din Palatul Cotroceni. În 1962, este distins cu Premiul de scenografie pentru piesa „Antigona şi ceilalţi”. Lucrările sale se află în colecţii din Canada, SUA, Japonia, Anglia, Belgia, Franţa, Germania, Norvegia, Danemarca, Italia, Ungaria şi România.Este iniţiat în Francmasonerie în 1992.În 1993, participă la ceremonia de reaprindere a luminilor Marii Loji Naţionale a României. În 1994 devine Maestru Venerabil al Lojii Nomine, iar în anul 1995 este ales Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România. În 1996, realizează împreună cu Vladimir Boantă unirea masonică din România.
– 1997: A murit Sir Isaiah Berlin, istoric şi scriitor britanic, cunoscut pentru lucrările sale de filosofie politică (n. 1909, în Lituania, într-o familie de evrei).
– 2000: Primele imagini de pe staţia spaţială internaţională.
– 2003, 6/7: A murit Iosif Naghiu, dramaturg şi poet (n. 1932).
– 2003: Sonda spaţială americană Voyager, lansată în 1977, ajunge la limita Sistemului Solar.
– 2005: A murit Petre Sălcudeanu, prozator, scenarist, publicist; după 1990 a ocupat o serie de funcţii publice. Petre Sălcudeanu (n.8 septembrie) a fost un scriitor, scenarist şi om politic român. Sălcudeanu a ocupat funcţia de ministru al Culturii din România în 1993 (28 august – 5 noiembrie) şi a fost un membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Facultatea de Critică şi Literatură din Moscova şi Facultatea de Filozofie din Bucureşti.Romanul Biblioteca din Alexandria i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor şi al Academiei Române. Este creatorul personajului de ficţiune Bunicul, ce figureaza ca protagonist al unei serii de romane poliţiste pe teme criminalistice:
       Un biet bunic şi o biată crimă
       Moartea manechinului
       Detectiv la paisprezece ani
       Bunicul şi păcatele lumii
       Bunicul şi porunca să nu ucizi
       Bunicul şi doi delicvenţi minori
       Un bunic şi o biată aventură
       Bunicul şi o lacrimă de fată
Deşi scrisese romane cu activişti de partid, în epoca Realismului socialist [Cântecul muncitoresc (1950), Strada Lux (1962), Săptămâna neterminată (1965)], Petre Sălcudeanu a publicat cărţi de succes la public şi critici atît în perioada comunismului [Ucenicie printre gloanţe (1974), Biblioteca din Alexandria (1980), Cina cea de taină (1984), Judecata de apoi (1987), Ochiul şi marea (1989)], cât şi după 1989, demonstrând talent literar veritabil.
– 2012: A murit Preafericitul Părinte Maxim (născut Marin Naidenov Minkov), patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, mitropolit al Sofiei (4 iulie 1971 – 6 noiembrie 2012) (n. 1914).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.