S-a întâmplat în 6 martie…

0
95

S-a întâmplat în 6 martie…

– 1447: Nicolae al V-lea devine Papă. Papa Nicolae al V-lea a fost Papă al Romei în perioada 6 martie 1447 – 24 martie 1455. Papa Nicolae al V-lea s-a născut pe data de 13 noembrie 1397 cu numele de Tommaso Parentucelli. Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Căderea Constantinopolului.

– 1475: S-a născut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect şi poet italian; Michelangelo este unul dintre artiştii care întruchipează idealul de universalitate al Renaşterii (m. 1564). Michelangelo Buonarroti (n. Caprese, Provincia Arezzo – d.18 februarie 1564, Roma), alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renaşterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură şi arhitectură. A scris şi poezii, în special în genul sonetului şi madrigalului. Sculptura a reprezentat totdeauna marea pasiune a lui Michelangelo.

– 1521: Fernando Magellan ajunge la Guam.

– 1619: S-a născut scriitorul francez Cyrano de Bergerac. Hector Savinien de Cyrano de Bergerac (d. 28 iulie 1655) a fost un dramaturg şi eseist francez.Prin utopiile sale filozofice, a fost un precursor al iluminismului.În domeniul literar, ca influenţe, a împrumutat ironia lui Molière şi conceptele utopice ale unof filozofi ca Thomas Morus şi Tommaso Campanella.Viaţa sa aventuroasă, precum şi figura originală l-au inspirat pe Edmond Rostand în scrierea comediei eroice Cyrano de Bergerac (1897).

– 1806: S-a născut poeta engleză Elizabeth Browning (m. 1861).

-1835: S-a născut Ştefan Fălcoianu, general (şef al Statului Major în Războiul de independenţă/1877-1878), matematician şi istoric; membru al Societăţii Academice Române, vicepreşedinte al Academiei Române în mai multe rânduri între anii 1886 şi 1899 (m. 1905).

– 1853: Premiera operei „La Traviata” de Giuseppe Verdi, la „Teatro la Fenice” din Veneţia (libretul – Francesco Maria Piave). Opera în trei acte şi patru scene este bazată pe romanul „Dama cu camelii”, de Alexander Dumas, publicat în 1848. Giuseppe Verdi a văzut versiunea scenică la teatrul Vaudeville, în timpul şederii sale la Paris în 1851-1852, şi a cerut colaboratorului său Francesco Maria Piave să scrie un scenariu. Piave a schimbat drastic povestea. În timp ce Dumas discută problemele sociale actuale în romanul său, Verdi şi Piave aleg o abordare psihologică, şi se concentrează pe povestea de dragoste dintre trei personaje. Premiera a fost un eşec, însuşi Verdi notând după spectacol: „Premiera din seara trecută a fost un eșec. E vina mea sau a soliștilor? Timpul va decide.” Verdi a revizuit opera, şi a avut mare succes în data de 6 mai 1854, la teatrul San Benedetto din Veneţia.

– 1866: S-a născut Dumitru Georgescu-Kiriac, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie din România (m. 1928).

– 1869: Dimitri Mendeleev prezintă prima varianta a tabelului periodic al elementelor Societăţii Ruse de Chimie.

– 1870: S-a născut Oscar Straus, compozitor şi dirijor austriac (m. 1954).

– 1883: Legea pentru aderarea României la Convenţia Internaţională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

– 1892: A murit pictorul Mişu Popp; a pictat numeroase biserici din Braşov şi Bucureşti; participant la Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania (n. 1827).

– 1897: A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, erau libere doar duminica dimineaţa şi alte 14 sărbători pe an, dar condiţionat pentru întreprinderile industriale, întrucât Camera de Comerţ avea latitudinea să hotărască întreprinderile la care trebuia să se lucreze continuu (6/18).

– 1905: S-a născut cantautorul american Bob Wills (James Robert Wills), considerat creatorul curentului muzical „western swing” (m. 1975).

– 1906: S-a născut actorul de film american Lou Costello; împreună cu Bud Abbott (1890-1974) au format un faimos cuplu de comedie care i-a consacrat pe amândoi (m. 1959).

– 1919: Ungariei i s-a înmânat hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris (Nota Vyx), privind retragerea trupelor din Transilvania pe o nouă linie de demarcaţie (Satu Mare-Oradea-Arad) până la încheierea păcii, prin care urmau să se hotărască noile graniţe politice (6/19).

– 1920: S-a născut actorul Ernest Maftei.

– 1920: S-a născut Ion Apostol Popescu, poet, folclorist şi critic literar; cele mai importante sunt studiile sale de folclor, orientate în trei direcţii: artă populară, folclor literar şi influenţa literaturii şi artei populare asupa creatorilor culţi (m. 1984).

– 1926: S-a născut regizorul Andrzej Wajda, una dintre cele mai proeminente figuri ale filmului polonez.

– 1928: S-a născut scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1982.Gabriel García Márquez (n. Aracataca, Columbia) este un redactor şi scriitor columbian, care a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru nuvelă şi scurte istorii, unde fantasticul şi realul sunt combinate într-o lume liniştită de bogată imaginaţie, reflectând viaţa şi conflictele unui continent.Este cunoscut de către prieteni drept Gabo. Cel mai cunoscut roman al său este: Cien años de soledad (Un veac de singurătate). Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic.

– 1929: A murit David Dunbar Buick (17 septembrie 1854 – 6 martie 1929) a fost un american de origine scoţiană, cel mai bine cunoscut pentru fondarea Buick Motor Company.

– 1930: A avut loc, la cinematograful Capitol din Bucureşti, premiera filmului documentar Viaţa unui oraş, reintitulat ulterior Viaţa începe mâine, realizat de regizorul Jean Mihail; filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului.

– 1930: S-a născut dirijorul american de origine franceză Lorin Maazel.

– 1933: S-a născut actriţa Margareta Pogonat.A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1959. Desfăşoară o bogată activitate teatrală (Teatrul de stat din Botoşani, Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul de stat din Ploieşti, Teatrul Nottara ) şi cinematografică (debut în 1957 în „Pasărea furtunii”, r.Dinu Negreanu). Primeşte Premiul ACIN de interpretare în 1972(„Drum în penumbră” , r. Lucian Bratu) şi 1973 („Zestrea”, r.Letiţia Popa şi „Dragostea începe vineri”, r.Virgil Calotescu).Activitate didactică după 1990 la două facultăţi particulare – Spiru Haret şi Universitatea Ecologică, la care predă Actoria.

– 1933: S-a născut Dan Puican, regizor de teatru şi de emisiuni de divertisment; a lucrat, din anul 1963, la Teatrul Naţional Radiofonic (a fost distins cu premiul UNITER pentru cele mai bune spectacole radiofonice la Galele din anii 1994, 1998 şi 1999).

– 1937: S-a născut Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut .Valentina Tereşkova (n. regiunea Iaroslavl) este o femeie cosmonaut din Rusia care a devenit prima femeie ce a zburat în spaţiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6.A fost paraşutistă, făcând primul salt în 1959, când avea 22 ani. În 1963 a fost aleasă pentru zborul cosmic dintr-un grup de 5 femei, celelalte fiind Tatiana Kuzneţova, Irina Solovieva, Jana Erkina şi Valentina Ponomariova.

-1937: S-a născut (la Bassra, Irak) compozitorul şi dirijorul francez Paul Méfano.

– 1939: A murit Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al României.

– 1941: A avut loc (la „Opera Română” din Bucureşti) premiera operei “Alexandru Lăpuşneanu” de Alexandru Zirra; libretul, după nuvela omonimă a lui Costache Negruzzi, aparţine tot compozitorului.

– 1945: Instaurarea regimului pro-comunist prin constituirea guvernului dr. Petru Groza; sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele-cheie erau deţinute de comunişti.

– 1945: S-a născut jurnalistul de radio Paul Grigoriu; realizator şi prezentator a numeroase emisiuni la Radiodifuziunea Română (unde a lucrat din 1969).

– 1946: S-a născut David Gilmour, chitaristul şi vocalistul formaţiei britanice Pink Floyd. David Gilmour s-a născut în Cambridge, Anglia şi este chitaristul şi vocalistul formaţiei Pink Floyd. În 1996 este inclus în Rock and Roll Hall of Fame, ca membru al formaţiei Pink Floyd.Revista Rolling Stone îl clasează pe locul 82 în clasamentul celor mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor. Chiar şi aşa, solo-ul său de chitară din piesa Comfortably Numb este adesea citat de cei din industria muzicală drept cel mai bun din istorie.

– 1948: A fost creată Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI – IMO) – instituţie specializată a ONU.. Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) – cu sediul la Londra, este o agenţie specializată a ONU care contribuie la ameliorarea procedeelor de transport maritim internaţional şi a normelor de securitate pe mare, precum şi la reducerea poluării mediului maritim de către navele maritime.România a devenit membru al acestei Organizaţii prin Decretul Consiliului de Stat nr.114/1965 cu privire la aderarea Republicii Populare România la Convenţia privind crearea Organizaţiei Maritime Consultative Interguvernamentale încheiată la Geneva, la 6 martie 1948.

Principala Convenţie adoptată de Organizaţia Maritimă Internaţională este Convenţia internaţională din 1974 pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare (SOLAS), încheiată la Londra la 1 noiembrie 1974 care, printre altele, prevede: „Fiecare guvern contractant se angajează să ia toate măsurile necesare pentru a asigura supravegherea coastelor şi salvarea navelor aflate în pericol aproape de coastă. Aceste măsuri trebuie să includă instalarea, utilizarea şi întreţinerea unor echipamente de siguranţa maritimă considerate necesare şi realizabile, ţinând cont şi de intensitatea traficului maritim şi de pericole de navigaţie şi trebuie să furnizeze, pe cât posibil, mijloace adecvate pentru reperarea şi salvarea persoanelor aflate în pericol”.

– 1957: A murit Constantin Rădulescu-Motru, filosof, psiholog, pedagog român. Constantin Rădulescu-Motru (n. 15 februarie, 1868, Butoieşti, judeţul Mehedinţi –d. Bucureşti), a fost un filosof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician şi preşedinte al Academiei Române între 1938 – 1941, personalitate marcantă a României primei jumătăţi a secolului XX.

– 1957: A murit filosoful şi psihologul Constantin Rădulescu-Motru; în 1910 a întemeiat Societatea de Studii Filosofice, devenită, ulterior, Societatea Română de Filosofie; membru titular al Academiei Române din 1923, vicepreşedinte (1935-1938; 1941-1944) şi preşedinte al acestui for (1938-1941) (n. 1868).

– 1958: S-a născut George Natsis, compozitor şi dirijor, membru al Big Band-ului Radio.

– 1963: A murit Ion Mihalache, politician român (n. 1882) .Ion Mihalache (n. 3 martie 1882, Topoloveni — d. Râmnicu Sărat, în închisoarea cu regim de exterminare fizică a deţinuţilor politici) a fost învăţător, om politic, ministru în mai multe guverne, fondator şi preşedinte al Partidului Țărănesc, vicepreşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc.

În Primul Război Mondial, Ion Mihalache s-a distins în luptele pentru apărarea patriei în regimentele muscelene, la trecătorile de pe Valea Dâmboviţei, pe fronturile de la Oituz şi Mărăşeşti, fiind decorat cu ordinul militar de război „Mihai Viteazul”. A organizat şi militat pentru izbânda referendumului prin care populaţia din Basarabiaa hotărât în 1918 revenirea la patria mamă.În 1941, a solicitat mobilizarea sa şi a îmbrăcat din nou haina militară pentru câteva zile, luptând de partea armatei române până la Nistru pentru eliberarea Basarabiei, dar a fost eliberat din ordinul personal lui Ion Antonescu.

– 1967: A murit Kodály Zoltán, compozitor, muzicolog şi pedagog ungar (n. 1882).

– 1973: A murit Pearl S. Buck, scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel (n. 1892). Pearl Sydenstricker Buck (n. 26 iunie 1892, Hillsboro, Virginia de Vest – d. 6 martie 1973, Danby, Vermont), scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 1938.

– 1986: A murit Alexandru Rally, poet şi traducător (a realizat numeroase traduceri din poezia franceză); a elaborat şi o importantă bibliografie franco-română („Les oeuvres français des auteurs roumains” şi „Les oeuvres français relatives à la Roumanie”), operă neterminată, scrisă în colaborare cu soţia sa, Getta Elena Rally (n. 1897).

– 1989: A murit istoricul Vasile Netea; specialist în istoria modernă a României, a scris cărţi în care a argumentat ideea de unitate a poporului român, insistând asupra legăturii dintre provinciile locuite de români.Vasile Netea (a publicat şi sub pseudonimul Victor Lucreţiu) (n. 1 februarie 1912, Deda, Mureş – d. Bucureşti) a fost un scriitor, istoric român, cercetător al istoriei Transilvaniei. A publicat 40 de cărţi, în mare parte din ele abordând subiectul său preferat, Ardealul, dedicându-i acestuia toată puterea sa de muncă.Vasile Netea a avut o activitate culturală prodigiaosă, pe lângă cele 40 de cărţi publicate a publicat mai multe sute de articole.

– 1989: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic anunţă abolirea doctrinei Brejnev, afirmând că viitorul fiecărei ţări est-europene se află în propriile ei mâini.

– 1991: A murit medicul Ionel S. Pavel; fondator şi director (1948-1967) al Centrului de Asistenţă a Diabeticilor din Bucureşti; unul dintre iniţiatorii studiilor sistematice de hepatologie şi diabetologie clinică în România; membru al Academiei Române (n. 1897).

– 1992: Virusul „Michelangelo” a început să afecteze calculatoarele.

– 1993: A fost semnată, la Istanbul, Convenţia privind cooperarea în domeniile culturii, învăţământului, ştiinţei şi informaţiilor în zona Mării Negre.

– 1994: A murit regizorul georgian de film Tenghiz Abuladze (n. 1924).

– 1994: A murit actriţa greacă de film Melina Mercouri, devenită proeminent om politic socialist (n. 1923).

– 1997: Tabloul lui Pablo Picasso, Cap de femeie, este furat de la galeria londoneză şi recuperat o săptămână mai târziu.

– 2005: A murit Hans Albrecht Bethe, fizician american. Hans Albrecht Bethe (n. 2 iulie 1906) a fost un fizician american de origine germană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1967 pentru elaborarea teoriei nucleosintezei stelare.În timpul celui de-al doilea război mondial, a condus Divizia Teoretică a laboratorului secret Los Alamos contribuind la dezvoltarea primelor bombe atomice. Acolo, a jucat un rol-cheie la calcularea masei critice a bombelor, şi a lucrat şi la elaborarea teoriei metodei cu implozie folosită atât în Testul Trinity cât şi în bomba Fat Man folosită la Nagasaki.

În anii 1950, Bethe a jucat un rol important în dezvoltarea bombei cu hidrogen, deşi se angajase în proiect în speranţa de a demonstra că nu este fezabil. Bethe a militat ulterior împreună cu Albert Einstein în Comitetul de Urgenţă al Oamenilor de Știinţă din Domeniul Atomic împotriva testelor nucleare şi împotriva cursei de înarmare nucleară.

A influenţat Casa Albă să semneze actul de interzicere a testelor nucleare în atmosferă în 1963 şi Tratatul anti-rachete balistice (SALT I) în 1972. Cercetarea sa ştiinţifică nu a încetat nici măcar în ultimii ani ai vieţii sale. Este unul din puţinii oameni de ştiinţă care a scris câte cel puţin o lucrare majoră în fiecare deceniu al carierei sale, care a durat peste şaizeci de ani.Freeman Dyson l-a numit pe Bethe „rezolvitorul suprem de probleme al secolului al XX-lea”.

– 2012: A murit compozitorul, scriitorul şi pictorul american Robert B. Sherman; a compus, împreună cu fratele său, Richard; multe dintre melodiile semnate de ei au fost incluse pe coloanele sonore ale unor filme clasice produse de studiourile Walt Disney, precum „Mary Poppins” şi „Cartea Junglei” (n. 1925).

– 2013: A murit chitaristul britanic de blues şi rock Alvin Lee (numele la naştere: Graham Anthony Barnes), liderul legendarului grup rock al anilor 60 – 70 „Ten Years After” (n. 1944).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here