S-a întâmplat în 6 martie 1866 . S-a născut Dumitru Georgescu-Kiriac, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie din România (m. 1928).
Studiază mai întâi la Conservatorul din Bucureşti (1880-1885), apoi la Conservatorul de la Paris, unde îi are ca profesori pe E. Pessard (armonie), Theodore Dubois (contrapunct), Charles-Marie Widor (compoziţie) şi, în sfârşit, la Schola cantorum din Paris (1892-1897), cu Vincent d’Indy (compoziţie).
A fost licenţiat al Facultăţii de drept din Bucureşti. Activitatea sa de dirijor de cor începe la Capela română din Paris (1894-1899). După reîntoarcerea în ţară, Dumitru Georgescu-Kiriac, pune bazele Societăţiile corale „Carmen” (1901-1928), al cărei dirijor va fi timp de aproape trei decenii, în acelaşi timp dirijând corul bisericii Sf. Spiridon-Nou şi ansamblu coral la Conservatorul bucureştean (1900-1928).
A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români (1920), activând în favoarea înfiinţării arhivei de folclor a societăţii. Orientarea muzicii corale şi vocale a lui D.G. Kiriac este legată de valorificarea folclorului şi a trăsăturilor modale ale acestuia. Autorul adoptă cu precădere genul miniaturii corale, multe dintre coruri recurgând chiar la melodia folclorică autentică.
Prelucrările sale se disting prin rafinamentul melodic şi prin păstrarea formulelor modale, care le conferă originalitatea filonul cântărilor bizantine, drumul valorificării vechilor melodii psaltice, epurate de ornamentică:
Am umblat pădurile
Codrule, codruţule
Morarul
Hai, hai murgule, hai
Cântările Liturghiei pentru copii şi popor, 1926
Liturghia psaltică, 1902
Îngerul a strigat, 1902
Axionul Învierii, 1902
Festivalul de Muzică Corală „D.G. Kiriac” a fost inițiat la 30-31 mai 1970, de către Casa Creației Populare a Județului Argeș, cu sprijinul Casei Centrale a Creației Populare și al Ministerului Culturii, spre a onora memoria dirijorului Dumitru Georgescu Kiriac. În fiecare an, conform regulamentului, Festivalul are loc la Pitești (muzica corală universală la Teatrul „Al. Davila” din Pitești) și la Mănăstirea Curtea de Argeș (secțiunea de muzică sacră).
Începând cu 1992, la inițiativa Societății Culturale „Ars Nova”, festivalul a căpătat caracter internațional, fiind onorat de prezența unor coruri din: Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Iugoslavia, Israel, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, Spania, S.U.A., Ucraina și Ungaria. De când festivalul are caracter internațional, l-au onorat cu prezența peste 150 de coruri din străinătate și din țară.
Surse:
Adamescu, Gheorghe; Candrea, Aurel I. – Dicţionarul enciclopedic ilustrat “Cartea Românească”, Editura “Cartea Românească”, Bucureşti
6 martie 1866 – S-a născut dirijorul, compozitorul și folcloristul Dumitru Georgescu – Kiriac
http://www.scritub.com/timp-liber/muzica/Dimitrie-Georgescu-Kiriac-ctit74628.php
http://imagoromaniae.ro/imagini/dumitru-georgescu-kiriac.html
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai