S-a întâmplat în 6 iunie 1436

0
44

S-a întâmplat în 6 iunie 1436: S-a născut Regiomontanus, astronom şi matematician german. Regiomontanus (n. satul Unfinden de lângă Königsberg, Bavaria – 6 iulie 1476 Roma; nume real: Johannes Müller von Königsberg) a fost un matematician, astronom şi astrolog german. L-a avut ca profesor pe Georg von Peuerbach. În 1533 a publicat tratatul său de trigonometrie plană şi sferică, „Detriangulis omnimodis”, iar ulterior „Rezumatul”, un comentariu la „Almageste” (început de Peurbach), lucrări care au exercitat o influenţă deosebită asupra urmaşilor.

      A fost astronom la curtea lui Matei Corvin, în Ungaria. Poate părea ciudat astăzi dar Regiomontanus a stabilit ca meridianul reper, necesar pentru a calcula longitudinea, să treacă prin cetatea orădeană. Din acest punct, hărţile pentru navigaţie şi planigloburile realizate în acea perioadă prezentau meridianul care separă cele două emisfere geografice, trecând prin vestul peninsulei Balcanice.

       Toate observaţiile astronomice necesare întocmirii acestor tabele, dar şi cele care le-au urmat, au fost realizate la primul observator astronomic european. Acesta a fost construit de acelaşi episcop neobosit, Ioan Vitez de Zdrena. Desigur că a fost ajutat. Sprijinul financiar a fost acordat de regele Matei Corvin, instrumentele astronomice au fost dăruite de Georg von Peuerbach, iar activităţile din primii ani au fost conduse de însuşi Regiomontanus. Aşadar, primul observator astronomic european a fost pe pământ românesc, în inima cetăţii Varadinum (Oradea).

       Timp de încă aproximativ 200 de ani, până în anul 1667, meridianul zero a rămas stabilit prin Cetatea Oradea.După aceea, s-a mutat la Paris, Franţa şi mult mai târziu, în 1851, la Greenwich, Anglia. Aşadar, având aceste auspicii istorice extraordinar de favorabile, e important să ne amintim că acum foarte mult timp, ce-i drept, un oraş românesc a fost în avangarda astronomiei europene. Cu contribuţia direct a lui Regiomontanus.

        În 1471 s-a mutat la Nürnberg unde a construit primul observator din Germania şi probabil primul din Europa. A observat cometa din 1472, denumită ulterior cometa Halley, despre care a scris un opuscul special. Tot aici a publicat o serie de efemeride pentru perioada 1475 – 1504.

       Este de remarcat că aceste efemeride i-au venit în ajutor lui Cristofor Columb, care în 1504 a reuşit să-i convingă pe băştinaşii din Jamaica să-i dea alimente pentru echipajul său prezicând eclipsa de Lună de la 29 februarie din acel an. Fără tabelele sale de calcul a poziţiei stelelor, Cristofor Columb şi Amerigo Vespucci n-ar fi putut întreprinde călătoriile lor maritime.

     În 1475 Regiomontanus a fost chemat la Roma de către Papa Sixtus al IV-lea. Acesta l-a numit episcop de Regensburg și i-a încredințat plănuita reformă a calendarului iulian. La o lună după ce a împlinit 40 de ani a murit pe când se afla încă la Roma. Cauza morții este necunoscută, se bănuiește că fie s-a îmbolnăvit de ciumă, fie a fost asasinat (prin otrăvire).

Surse:

Thomas de Galiana, Michel Rival:Dicționar de inventatori și invenții, Editura Tehnică, București, 2001

https://www.britannica.com/biography/Regiomontanus

http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Regiomontanus.html

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Regiomontanus

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here