S-a întâmplat în 6 iulie 1413

0
74

S-a întâmplat în 6 iulie 1413: Prima menţiune documentară a Episcopiei Rădăuţilor. Episcopia Rădăuților a fost o eparhie din epoca medievală, sufragană a Mitropoliei Moldovei. A fost înființată la 1402 de Alexandru cel Bun. Reședința eparhiei era biserica Bogdana din Rădăuți.

   Reședința episcopală se afla în biserica Sfântul Nicolae, prima construcție religioasă de piatră din Moldova păstrată în forma ei originală. A fost ctitorită în jurul anilor 1360 de voievodul Bogdan I (1359-1365), drept mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru izbânda în luptele pentru constituirea statului liber și independent Moldova.

       În biserică sunt înmormântați domnitorii Moldovei și membrii familiilor domnitoare până în timpul lui Alexandru cel Bun. Locașul, sfințit în 1364, avea să fie necropola domnitorilor moldoveni Bogdan I, Lațcu, Ștefan I, Roman I, Bogdan, fratele lui Alexandru cel Bun, și Bogdan, fiul lui Alexandru cel Bun.

        În pronaosul bisericii se află trei morminte: cel al Doamnei Stana, soția lui Bogdan al III-lea și mama lui Ștefăniță Voda, și mormântul Anastasiei, fiica lui Lațcu. Înaintea ușii pronaosului se găsește piatra de mormânt a episcopului Ioanichie, mort la 1504.

        În anul 1781, după anexarea Bucovinei, împăratul Iosif al II-lea a obținut de la Patriarhia de Constantinopol permisiunea de a muta sediul episcopal de la Rădăuți la Cernăuți, ocazie cu care episcopia a fost scoasă de sub jurisdicția arhiepiscopului-mitropolit de Iași și a dobândit statutul de episcopie exemptă.

           La 23 ianuarie 1873 împăratul Franz Joseph I a ridicat Episcopia de Cernăuți la rangul de arhiepiscopie, iar episcopul de Cernăuți a devenit arhiepiscop-mitropolit. Primul mitropolit a fost Teofil Bendela. Arhiepiscopia, reînființată în 1990, după 40 de ani de la desființare, este succesoarea vechii episcopii a Rădăuților, înființată în secolul al XV-lea, ulterior transformată în Mitropolia Bucovinei (după încorporarea Bucovinei la Imperiul Austriac în 1774), mitropolie ce a activat până în 1948. Odată cu instaurarea regimului comunist Episcopia Rădăuților a fost scoasă de sub jurisdicția Mitropoliei de Cernăuți și trecută sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei.
        De la mijlocul anului 2008, în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților funcționează cinci protopopiate, după ce protopopiatul Suceava care avea 150 de parohii a fost împărțit în două părți egale ca număr de parohii, înființându-se în acest fel și protopopiatul Suceava 2. În anul 1989 erau 260 de parohii cu 300 de preoți și opt mănăstiri în tot județul Suceava, cu alte cuvinte în toată Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. La mijlocul anului 2008, numărul parohiilor crescuse la 400 iar cel al preoților și al așezămintelor monahale la 550 și, respectiv, la 38.

Surse:

http://www.arhiepiscopiasucevei.ro

Willibald Plöchl, Die Wiener orthodoxen Griechen, Wien 1983

http://www.bibnat.ro/dyn-doc/publicatii/pagini%20din%20istoria%20monahismului%20ortodox.pdf

http://www.moldovenii.md/md/news/view/section/11/id/372/from/ecology

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here