S-a întâmplat în 6 februarie 1911

0
101

S-a întâmplat în 6 februarie 1911 . S-a născut Ronald Reagan, om politic american republican, al 40-lea preşedinte al SUA (1981-1989). În tinereţe a fost actor de film (1937-1964).

Ca preşedinte, a propus, în anul 1983, un program de apărare strategică, însoţit de o politică tenace faţă de ţările Tratatului de la Varşovia, determinând, în final, destrămarea URSS şi prăbuşirea comunismului în Europa (m. 2004).

Încurajează Iniţiativa de apărare strategică SDI (Strategic Defense Initiative), cunoscută (datorită concentrării asupra apărării spaţiale împotriva rachetelor intercontinentale sovietice) sub expresia de „Războiul stelelor”, în confruntarea cu Uniunea Sovietică, pe care o defineşte drept „Imperiul Răului” (Empire of Evil – Godless, Communists, Liars and Spies).

În 1984, Reagan obţine al doilea mandat prezidenţial. Urmează ani caracterizaţi de înăsprire a „Războiului rece”, în care timp are mai multe întrevederi cu preşedintele sovietic, Mihail Gorbaciov. Întrevederile sunt la Geneva, Reykjavik, Moscova şi Washington. Ajunge ajungând – până la urmă – la acordul istoric de eliminare a rachetelor cu rază medie de acţiune din Europa. Prin politica sa intransigentă în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada Războiului rece, a avut o contribuţie hotărâtoare la prăbuşirea imperiului comunist din răsăritul Europei.

Surse pentru articolul ”S-a întâmplat în 6 februarie 1911”:

https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/ronald-reagan/

https://www.reaganfoundation.org/

https://www.history.com/this-day-in-history/ronald-reagan-born

Alte articole găsiţi relaționate cu S-a întâmplat în 6 februarie 1911 aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here