S-a întâmplat în 6 februarie 1908

0
54

S-a întâmplat în 6 februarie 1908: S-a născut Geo Bogza, scriitor şi ziarist; considerat părinte al reportajului românesc modern, a creat o formulă unică de reportaj, reportajul poematic; membru al Academiei Române; frate cu scriitorul Radu Tudoran (m. 1993). Geo Bogza fost un scriitor, jurnalist, poet român, teoretician al avangardei. Se naște la la Blejoi, lângă Ploiești, fiu al lui Alexandru Bogza și al Elenei.Școala primară o face la Ploiești între anii 1915-1919 la școala primară nr.5. Între anii 1921-1925 este elev la școala din Galați, Constanța. În anul 1926 se stabilește la Buştenari, județul Prahova, iar în anul 1928, Geo Bogza editează, ca director, revista „Urmuz”. Între anii 1929-1933 colaborează la „Vremea”, „Cuvântul liber”, „Lumea românească”, „Azi”. În anul 1948, Geo Bogza este ales membru corespondent al Academiei Române. Debutul literar se produce în anul 1929, cu volumul Jurnal de sex.

      În anul 1966, începe colaborarea săptămânală la revista „Contemporanul”.În anul 1978 este distins cu Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor. A fost poet, reporter, creator al reportajului literar românesc, autor al câtorva din textele ei definitorii (Exasperarea creatoare, Reabilitarea visului), poet de mare întindere, de la „ciorchinul de negi” al Jurnalului de sex la recea și solemna puritate a lui Orion, ziarist de curajoasă și consecvența atitudine democratică, patriotică, umanistă (Anii împotrivirii (1953), Pagini contemporane, Paznic de far), reporter al unor lumi, priveliști, meridiane devenite componente ale unui univers particular, specific scriitorului, cântăreț de amplitudine al neamului din Carpați (Cartea Oltului). A mai scris cărțile: „Oameni și cărbuni în Valea Jiului”, „Porțile mareției”, „Trei călătorii în inima țării”, „Țara de piatră”, „Orion” etc.
     Geo Bogza s-a manifestat de la începuturile sale literare ca un aderent fervent al avangardismului un scriitor ce şi-a asumat propria creaţie din perspectiva trăirii intense, autentice a vieţii, dar şi prin prisma transcrierii unor experienţe inedite, necontrafăcute. Scriitorul a editat revista „Urmuz” în 1928 şi a colaborat la publicaţii ale epocii precum „Bilete de papagal” sau „Unu”.Poetul Geo Bogza a trăit şi a scris întotdeauna cu conştiinţa că şansa lui e aceea de a-şi asuma cu luciditate propriul destin.Autorul crede, în spirit avangardist, că menirea artistului nu e de a „povesti” viaţa, de a reda fluxul existenţei, ci de a o trăi, scrisul devenind astfel o modalitate de acţiune şi de trăire.Spirit nonconformist, ce a refuzat dintotdeauna încremenirea în tipare şi care, totodată, şi-a asumat autenticitatea ca terapeutică a scrisului şi a existenţei, Geo Bogza se revelează deopotrivă ca un scriitor şi ca o conştiinţă a vremii lui.Moare la 14 septembrie 1993, în București, la un an după fratele său, scriitorul Radu Tudoran. Poetul Geo Bogza a trăit şi a scris întotdeauna cu conştiinţa că şansa lui e aceea de a-şi asuma cu luciditate propriul destin. Autorul crede, în spirit avangardist, că menirea artistului nu e de a „povesti” viaţa, de a reda fluxul existenţei, ci de a o trăi, scrisul devenind astfel o modalitate de acţiune şi de trăire.

Surse:

http://mnlr.ro/geo-bogza-110-ani-de-la-nastere/

http://www.autorii.com/scriitori/geo-bogza/

http://www.poezie.ro/index.php/author/0003437/Geo_Bogza

https://www.artline.ro/Geo-Bogza-36991-1-n.html

https://jurnalul.antena3.ro/editorial/un-precursor-al-cnn-ului-geo-bogza-42399.html

https://www.tititudorancea.com/z/biografie_geo_bogza.htm

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.