S-a întâmplat în 6 februarie 1889

0
106

           S-a întâmplat în 6 februarie 1889 : S-a născut Krikor H. Zambaccian, colecţionar şi critic de artă român de etnie armeană.  Krikor H. Zambaccian (n.  Constanţa; d. 18 septembrie 1962, Bucureşti) a fost un colecţionar şi critic de artă român, de etnie armean. A fost membru corespondent al Academiei Române. A scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, precum şi volumele de eseuri „Pagini de artă”, „Însemnările unui amator de artă” etc.

           Sprijinitor al multor artişti de seamă, Zambaccian a adunat o valoroasă şi bogată colecţie de tablouri, care se regăseşte în Muzeul Zambaccian.

              Mai mult decat atât, Krikor Zambaccian a inventat conceptul de consignaţie de artă dupa cel de-al Doilea Război Mondial, deschizând primul magazin de acest tip pe Calea Victoriei, în Bucureşti, denumit Romarta (Arta Românească).

           A studiat la Bucureşti apoi s-a înscris la Institutul Superior de Comerţ de la Anvers. Cu această ocazie intră în contact cu pictura flamandă prezentă în muzeele de artă locale. Îndrăgostit de artă, dar fără să fie el însuşi un artist, Zambaccian se dedică studiului artelor şi colecţionării. În călătoriile sale prin Europa achiziţionează opere de artă de valoare, care vor constitui baza colecţiei sale viitoare. Reîntors în ţară, intră în contact cu lumea artiştilor români, se apropie de pictori precum Ciucurencu, Iser, Ressu, Tonitza, Pallady, etc.

          A scris monografiile unor pictori români precum şi volume de eseuri de critică de artă.

           A sprijinit mai mulţi artişti români în devenire. Colecţia sa impresionantă de obiecte de artă a donat-o statului român în 1947, colecţie care se regăseşte şi azi în Muzeul Zambaccian. În 1948 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 18 septembrie 1962.

          Muzeul Zambaccian este un muzeu de artă din Bucureşti, aflat în apropiere de Piaţa Dorobanţilor, pe strada Muzeul Zambaccian, nr. 21A. Este situat în fosta casă a lui Krikor Zambaccian. Muzeul a fost fondat în 1947, piesele expuse aparţinând impresionantei colecţii de artă donate de Krikor Zambaccian statului român, împreună cu clădirea.

            Muzeul a fost închis de către regimul lui Nicolae Ceauşescu în 1977, când exponatele au fost mutate în altă locaţie, şi redeschis în 1992, în sediul iniţial.

         În prezent, este o filială a Muzeului Naţional de Artă al României. Operele de artă expuse cuprind lucrări de pictură, sculptură, grafică şi mobilier. Printre aceatea se numără o colecţie de lucrări ale artiştilor români, inclusiv un portret al lui Zambaccian, pictat de Corneliu Baba, precum şi lucrări ale mai multor impresionişti francezi. „Am dăruit poporului colectia mea de artă, deoarece și talentele pe care le-am întrunit sunt ale poporului, ele fac mândria lui, altfel as fi trădat si poporul si pe artistii cărora le-am cules rodul.” spunea Krikor Zambaccian.

        Casa lui Zambaccian, proiectată de arhitectul C.D. Galin, fusese special concepută nu numai ca spaţiu de locuit, ci și ca spațiu expozițional pentru opere de artă.

       Casa era deschisă o zi pe săptămână pentru publicul amator de artă încă de la terminarea construcției, în 1942. Donaţia s-a făcut în trei etape succesive: 1947, 1957 şi 1962. Actul de donație stipula ca sediu casa lui Zambaccian, unde se afla deja colecţia. Muzeul a fost inaugurat la 1 martie 1947. Construcţia a fost extinsă în 1957, pentru a mări spaţiul de expunere. După cutremurul din 1977, deși nu se produsese nici o deteriorare detectabilă a clădirii muzeului, guvernul comunist a folosit pretextul pentru a încălca prevederile actului de donație și a muta colecția de artă de la Muzeul Zambaccian la Muzeul Colecţiilor de Artă, nou înfiinţat, format din colecţiile unor mici muzee și din colecții particulare expropriate.

          Colectia Zambaccian a putut fi vizitată ca o secţiune în cadrul Muzeului Colecţiilor de Artă până după Revoluţia română din 1989. A fost returnată locației istorice în anul 1992, iar muzeul a fost redeschis.

           În anul 2008 muzeul Zambaccian a fost închis pentru renovare. Cu acest prilej clădirea a fost consolidată şi s-a mărit spațiul de expunere. A fost restaurată o mare parte din lucrări, iar redeschiderea a avut loc într-o nouă formulă expozitională, extinsă. Piesele din colecţie includ lucrări ale pictorilor români (Ion Andreescu, Corneliu Baba, Henri Catargi, Alexandru Ciucurencu, Horia Damian, Nicolae Dărăscu, Lucian Grigorescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Alexandru Moser Padina, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Vasile Popescu, Camil Ressu, Nicolae Tonitza) şi ale pictorilor francezi (Pierre Bonnard, Paul Cézanne, Camille Corot, Eugène Delacroix, André Derain, Raoul Dufy, Marquet Albert, Henri Matisse, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir şi Maurice Utrillo), precum şi piese ale altor doi pictori care au lucrat în Franţa: spaniolul Pablo Picasso şi englezul Alfred Sisley. Muzeul găzduieşte opere ale sculptorilor Constantin Brâncuşi, Cornel Medrea, Miliţa Petraşcu, Dimitrie Paciurea şi Frederic Storck.

Surse:

Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964

Rusu, Dorina N., Membrii Academiei Române, 1866-1999, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1999

http://aecau.ro/userfiles/files/ebooks/174/3.pdf

http://www.mnar.arts.ro/muzeul-k-h-zambaccian  

https://wiki.eanswers.net/ro/Krikor_H._Zambaccian

https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/krikor-h-zambaccian-nascut-in-constanta-acum-127-de-ani-viata-si-opera-unei-legende-ce-avere-a-donat-statului-581588.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here