S-a întâmplat în 6 februarie 1793

0
42
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 6 februarie 1793: A murit dramaturgul italian Carlo Goldoni; a reînnoit teatrul italian, eliminând din commedia dell’arte miraculosul, improvizaţia şi măştile. Carlo Goldoni (n. 25 februarie 1707) este un cunoscut dramaturg şi libretist italian din Veneţia. Printre operele lui şi cele ale lui Luigi Pirandello se enumeră unele dintre cele mai cunoscute opere italiene.Supranumit de Voltaire un „Molière al Italiei”, Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul veneţian şi în franceză.Goldoni a reformat comedia, înlăturând miraculosul, declamaţia, măştile tradiţionale şi punând accentul pe personaje, pe explorarea caracterelor acestora şi a psihologicului.

  Teatrul său se remarcă prin forţa evocărilor, dinamism, vervă satirică, umor şi optimism robust.La 9 ani a scris primul eseu, la 14 ani fugea de la şcoala si se alătura unei trupe de teatru ambulant. A absolvit apoi colegiul iezuit din Pavia, a studiat limba franceză. In timpul studiilor la Colegiul Ghislieri, a scris o poezie satiră numita Colossus, la adresa doamnelor din Pavia si a fost exmatriculat, s-a înscris la Universitatea din Pavia pentru a studia dreptul.In 1730 scria Gondolierul Veneţian. A practicat avocatura la Veneţia in perioada 1731-1733 şi la Pisa in perioada 1744-1748, a avut câteva funcţii diplomatice, preocuparea sa de baza insa a fost scrierea de piese pentru Teatrul San Samuele din Veneţia.A scris in 1732 tragedia Amalasunta, jucata la Milano, in 1736 pleca la Genova si se căsătorea cu Nicoletta Conio.A scris in aceasta perioada librete pentru opera.
       In 1737 devenea director al Teatrului Sf. Ioan Gură de Aur, in prezent Teatrul Malibran,in 1739 devenea consul al Republicii Genova la Veneţia. A scris piesa de succes Arlechin, slugă la doi stăpâni, in 1738 scria prima comedie, L’Umo di mondo.Din 1748 a început sa scrie pentru Teatrul Sant’Angelo, condus de actorul Girolamo Medebac si in acelaşi an se se juca Văduva Veselă la acest teatru, din 1753 până in 1762, a scris pentru Teatrul San Luca, in prezent Teatrul Carlo Goldoni, comediile La locandiera (1753), Le baruffe chiozzote (1762), În 1762, Goldoni aplecat la Paris, s-a implicat in politică. A predat limba italiană prinţeselor din palatul Versailles, fiicele regelui Ludovic al XV-lea, la in 1783 începea sa scrie Mémoires, lucrare autobiografică finalizată in 1787.A rescris ulterior toate piesele sale concepute in limba franceză, pentru publicul veneţian: Il ventaglio (1764), Il burbero di buon cuore (1893).A scris peste 200 de lucrări, piese de teatru, librete pentru operă, versuri. Carlo Goldoni a murit la 6 februarie 1793, in Paris, Franţa.

Surse:

http://www.italialibri.net/autori/goldonic.html

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_studii_Costin-Tuchila-si-Pusa-Roth-despre-Goldoni.html

https://www.britannica.com/biography/Carlo-Goldoni

http://www.teatral.ro/artist/carlo-goldoni

http://biografii.famouswhy.ro/carlo_goldoni/

https://biografieonline.it/biografia-carlo-goldoni

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here