S-a întâmplat în 6 august 1791

0
68

S-a întâmplat în 6 august 1791: Inaugurarea Porţii Brandenburg, celebru monument din Berlin; între anii 1961 şi 1989, accesul cetăţenilor din cele două Germanii (de Est şi de Vest) la acest monument era interzis, în apropiere aflându-se Zidul Berlinului; Poarta a fost redeschisă la 22.XII.1989, în timpul reunificării Berlinului de Est cu Berlinul de Vest.

    Poarta Brandenburg este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Berlinului. Poziţionată între Parizer Platz şi Platz der 18 Martie, a fost construită la comanda lui Wilhelm al II-lea, ca un simbol al împăcării. Autorul proiectului a fost arhitectul Karl Gotthard von Longhans (lucrările s-au derulat în perioada 1788-1791), care a utilizat elemente ale arhitecturii clasice.
       Consfinţind renumele Berlinului de „Spreeathen” (Atena de pe Râul Spree), poarta a fost realizată după Propylaea, calea de acces la Acropolis, în Atena.Este compusă din 12 coloane dorice, care susţin Quadriga condusă de zeiţa Victoria (sculptura lui Johann Gottfried Schadow). Poarta Brandenburg a rămas neschimbată ca arhitectură şi a jucat un rol deosebit în istoria modernă a Germaniei.
      După bătălia de la Jena-Auerstedt, Napoleon, învingător al Prusiei, a de-montat Quadriga şi a dus-o la Paris.Statuia a fost redată Berlinului în 1914 de generalul Ernst von Pfuel, iar creanga de măslin din mâna zeiţei a fost înlocuită cu o cruce a biruinţei.Naziştii au folosit Poarta Brandenburg drept simbol. În 1945, la sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial şi al cumplitelor bombardamente asupra Berlinului, Poarta era neatinsă, protejată de ordine stricte ale comandamentului aliat. Divizarea Germaniei şi împărţirea tragică a Berlinului în Est şi Vest (zidul construit în 1962 avea Poarta drept element central) au închis şi ultima cale de acces între cele două zone de ocupaţie.
      Un an mai târziu, J.F. Kennedy făcea o vizită istorică la Berlin, iar ocupanţii sovietici acopereau poarta cu mari afişe ce obturau privirea către partea de est a oraşului. În 1987, Ronald Reagan a vorbit berlinezilor la Poarta Brandenburg, adresându-se  în acelaşi timp şi lui Mihail Gorbaciov, căruia îi solicită să deschidă Poarta şi să distrugă zidul, punând capăt războiului rece. La 22 decembrie 1989, Poarta a fost redeschisă, când cancelarul Helmut Kohl a mers în întâmpinarea prim-mi-nistrului est-german, Hans Modrow.
      Poarta Brandenburg este, cu siguranţă, cel mai important simbol european modern al păcii, intrarea triumfătoare a zeiţei în oraş semnificând sfârşitul conflictelor. Este, de asemenea, un simbol al divizării şi reunificării, un monument pe sub care au defilat torţele naziste ce au târât Germania în cea mai neagră perioadă a istoriei, dar prin care au trecut, plângând de bucurie, oameni despărţiţi prin decizii arbitrare vreme de mai bine de 50 de ani.

Surse:

https://www.berlin.de/en/attractions-and-sights/3560266-3104052-brandenburg-gate.en.html

https://www.history.com/news/brandenburg-gate-a-brief-history

http://www.descoperalocuri.ro/atractii-turistice/poarta-brandenburg-un-simbol-al-triumfului-berlin.html

https://www.infotour.ro/ghid-turistic/altele/poarta-brandenburg-din-berlin-2077

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here