S-a întâmplat în 5 septembrie…

0
97

S-a întâmplat în 5 septembrie…

– 1187: S-a născut Regele Ludovic al VIII-lea al Franţei (d. 1226). Ludovic al VIII-lea al Franţei (Louis VIII de France) (d. 8 noiembrie 1226), a fost rege în perioada 1223-1226.S-a născut la Paris, ca fiu al regelui Filip al II-lea şi al Isabellei de Hainaut. Era supranumit Ludovic „Inimă de Leu”.
– 1450: Lupta din pădurea de lângă Crasna (in apropiere de Vaslui). Bogdan al II-lea, domnul Moldovei, infrânge oastea nobililor poloni din Halici şi Podolia, care încercau să-l reînscauneze pe Alexandrel, refugiat în Polonia după înfrângerea de la Tămășeni.
– 1568: S-a născut Tommaso Campanella, filosof şi scriitor italian (m. 1639).
– 1638: S-a născut Regele Ludovic al XIV-lea al Frantei (Regele Soare) (d. 1715). In timpul domniei sale absolutismul monarhic a atins, în Franţa, apogeul (îi este atribuită celebra expresie „statul sunt eu”); a promovat o politică externă de anexiuni; războaiele şi luxul curţii regale au ruinat ţara; a încurajat artele, literatura şi ştiinţa (m.1.IX.1715).
-1660: S-a născut scriitorul englez Daniel Defoe (m.1731). Primul mare romancier realist englez (Robinson Crusoe, 1719 şi altele). Întemeietor al ziaristicii moderne în Anglia.  Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuţios, preocupat de morala individuală şi socială.
– 1698: Ţarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, pentru a-si determina poporul să renunte la obiceiurile orientale. Bărbaţii trebuiau să plătească 100 de ruble pe an, pentru a obţine acest drept. Numai preoţii şi ţăranii sunt scutiţi de această taxa.
– 1704: S-a născut pictorul francez Maurice Quentin de la Tour. Maurice Quentin de La Tour (d.17 februarie 1788) a fost un  portretist francez stilul rococo care la început a pictat  pasteluri. Printre faimoasele personalităţi cărora le-a pictat portretele se numără Voltaire, Rousseau, Louis XV şi Madame de Pompadour.
– 1733: S-a născut Christoph Martin Wieland, scriitor iluminist german (m. 1813).
– 1735: S-a născut compozitorul şi organistul german Johann Christian Bach. Johann Christian Bach (d. 1 ianuarie 1782) a fost un compozitor si pianist german din perioada clasică. A fost al unsprezecelea şi cel mai tânăr fiu al lui Johann Sebastian Bach. O mare parte a vieţii a trăit la Londra. Creaţia sa (opere, simfonii, sonate), care se caracterizează prin simplitate şi spontaneitate, l-a influentat pe Mozart.
-1745, 5/16: S-a născut Mihail I. Kutuzov, feldmareşal rus, participant la războaiele ruso-turce; comandant suprem al armatei ruse în războiul împotriva lui Napoleon I (1812) (m. 1813).
– 1774: S-a născut pictorul suedez Caspar David Friedrich. .A vazut lumina zilei  în Greifswald, un mic oraş din Pomerania de pe coasta Mării Baltice, locuit mai ales de marinari şi pescari. Oraşul Greisfwald aparţinea în acel timp de Suedia şi viitorul pictor a păstrat toată viaţa sa cetăţenia suedeză. În 1781, când nu împlinise încă şapte ani, îi moare mama. Începând de atunci, de cei şapte fii şi două fiice ale familiei Friedrich se va ocupa o guvernantă, căreia i se adaugă un profesor de latină. În 1787, tânărul Caspar trăieşte o mare dramă. Pe când se juca pe marea îngheţată a Balticii, gheaţa cedează sub el. Fratele său, Christoffer, îi sare în ajutor, îl salvează, dar se îneacă el sub gheaţa mării. Pictorul nu va vorbi niciodată despre această întâmplare tragică. Până în anul 1791, îi mai mor doi fraţi şi o soră. Singurătatea se simte în întraga sa viitoare operă artistică.În 1790, după încercări în domeniul literaturii, Caspar începe să studieze desenul. Frecventează timp de patru ani cursurile profesorului Johann Quistrop, arhitect, pictor şi gravor deopotrivă. Quistrop îl îndeamnă să ia ca model pentru desenele sale reproducerile după operele marilor maeştri, şi îi pune la dispoziţie propria sa colecţie de tablouri şi gravuri. În acelaşi timp îl sfătuieşte să deseneze după natură. Natura va fi principala sursă de inspiraţie a primelor sale lucrări.În 1794, Friedrich pleacă la Copenhaga, unde lucrează cei mai buni maeştri ai acelor timpuri. Acolo stă patru ani şi dobândeşte cunoştinţe temeinice prin studierea perspectivei şi compoziţiei. În mai 1798 se stabileşte la Dresda, unde frecventează cea mai importantă Academie de Artă din Germania, fondată în 1769..În această perioadă începe să picteze în culori, la început acuarele, mai târziu în ulei. În 1801, Friedrich descoperă insula Rugen din Marea Baltică. Este fermecat de câmpiile pitoreşti, de stâncile majestoase de pe ţărmul mării şi de pădurile de stejari, imagini pe care le fixează în nenumărate schiţe. În vara anului 1803, artistul se stabileşte la Loschwitz, lângă Dresda. În atmosfera mai sumbră a meleagurilor Germaniei pictorul îşi regăseşte dorinţele şi dispoziţia sufletească. Caspar David Friedrich moare la Dresda, la 7 mai 1840.
– 1791: S-a născut Giacomo Meyerbeer, compozitor, pianist şi dirijor german (m. 1864). Creaţia sa este prin excelenţă romantică. A rămas în istoria muzicii ca un maestru al mijloacelor de expresie muzicală: recitativul şi declamaţia, mai ales în operele sale Hughenoţii şi Africana. A mai compus cantate, lucrări simfonice, marşuri, muzică bisericească.
– 1803: A murit Pierre Choderlos de Laclos, scriitor francez. Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos (n. 17 octombrie 1741) a fost un romancier francez, cunoscut mai ales pentru romanul epistolar Legăturile primejdioase („Liaisons dangereuses”). Apărut în patru volume în 1782, romanul, sub titlul complet Les Liaisons dangereuses ou lettres recueillies dans une société et publiées pour l’instruction de quelques autres (Legăturile primejdioase sau scrisori adunate într-o societate si publicate întru instruirea altor câteva), ilustrează psihologia erotică a societătii artificiale și rafinate a marii aristocrații franceze (a vieţii „împotriva naturii”) din perioada anterioară Revoluţiei franceze.
– 1817: S-a născut scriitorul rus Aleksei Konstantinovici Tolstoi (m. 1875).
– 1842: S-a născut Ilarion Puşcariu, teolog, pedagog şi istoric; vicar al Arhiepiscopiei Sibiului (1889-1922, hirotonit arhiereu în 1921); vicepreşedinte al ASTREI (1889-1901); a publicat lucrări de istorie laică şi bisericească, de pedagogie; a colaborat la o serie de publicaţii româneşti din Transilvania; membru de onoare al Academiei Române din 1916 (m. 1922).
– 1851: S-a născut Gheorghe Şonţu, maior, erou al Războiului de Independenţă (1877-1878), căzut pe câmpul de luptă, în timpul asaltului pentru cucerirea Redutei Griviţa 2 (m. 30.08/11.09.1877).
– 1854: S-a născut Emanoil Riegler, medic şi farmacolog român. Emanoil Riegler (n.Grozeşti, Bacău – d. 30 august 1929, Iaşi) a fost un medic, farmacolog, membru corespondent al Academiei Române. A fost elev al Seminarului „Sfântul Gheorghe” din Roman şi a urmat studiile medicale la Universitatea din Viena.Emanoil Riegler a fost ales membru corespondent al Academiei Române în martie 1904. În perioada 1904 – 1905 el a fost preşedintele Societătii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, societate ce publică Revista Medico-Chirurgicală, prima revistă medicală românească. Emanoil Riegler a fost medic internist şi profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi. Preocupat de dezvoltarea asistenţei medicale, el a fost organizatorul serviciului de asistenţă de urgenţă (Salvarea) în Iaşi şi a înfiinţat Serviciul de clinică terapeutică. Drept omagiu, amfiteatrul Clinicii a III-a Medicală din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi îi poartă numele.
– 1857: A murit Auguste Comte, filosof, matematician, sociolog francez.Isidore Marie Auguste François Xavier Comte (n. 19 ianuarie 1798, Montpellier –d. Paris), a fost un sociolog şi filosof francez.Absolvent al Școlii Politehnice, în anii 1817 – 1824 a fost secretar al lui Saint-Simon şi a fost profund influenţat de acesta. Saint-Simon a întrebuinţat pentru prima oară termenul de filozofie pozitivistă. Totuşi lui Comte îi revine meritul de a fi elaborat un sistem coerent, cu o logicăşi o bază ştiinţifică superioară faţă de Saint-Simon.Auguste Comte a urmărit crearea unei filosofii pozitiviste, corespunzătoare ultimului stadiu la care omenirea trebuia să aspire în viziunea sa, după ce a trecut prin faza teologică şi acea metafizică, care erau considerate drept faze necesare în dezvoltarea omenirii de la copilărie spre maturitatea din cea de a treia fază, a spiritului pozitiv.
– 1857: S-a născut Smara (pseudonimul Smarandei Gheorghiu); activitatea sa diversă – ca scriitoare, publicistă, membră a mai multor societăţi culturale – stă sub semnul rolului său important de militantă activă în mişcarea feministă a epocii; este prima reprezentantă a României care conferenţiază în Occident, participând la congrese internaţionale: Congresul orientaliştilor (1889), Congresul Uniunii Femeilor pentru Pace (1900), Congresul latin (1902), Congresul educaţiei în familie (1913) (m. 1944).
– 1857, 5/17: S-a născut inginerul rus Konstantin Ţiolkovski; studii de aerodinamică şi astronautică; unul dintre fondatorii astronauticii (m. 1935).
– 1858: S-a născut Alexandru Vlahuţă, scriitor şi publicist; membru post-mortem al Academiei Române (1948) (d. 19 noiembrie 1919, Bucureşti).
– 1862: S-a înfiinţat, la Arad, „Asociaţia naţională pentru cultura şi conservarea poporului român”.
– 1879: S-a născut Nicolae T. Deleanu, fitofiziolog şi biochimist; a fost primul cercetător, pe plan mondial, care a semnalat procesul de homeostazie (menţinerea în anumite limite a constantelor fiziologice) a ionilor în organismele vegetale (d.29.05.1959).
– 1882: Prima „Sărbătoare a muncii” la New York.
– 1887: S-a născut, la Bârlad, jud. Vaslui, Constantin Vasiliu-Răşcanu (m.1980), general român. S-a remarcat în luptele de la Sevastopol şi în Kuban, precum şi în operaţiunile militare împotriva trupelor germane de pe Valea Prahovei, în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost ministru de război (1945-1946) în guvernul dr. Petru Groza, contribuind la promovarea procesului de politizare a armatei.
– 1892: S-a născut Szigeti Jozsef, violonist maghiar, stabilit iniţial în Franţa (1938) şi apoi în SUA (1951) (m. 1973).
– 1902: S-a născut Darryl F. Zanuk, producător de filme american. A fost director al studioului „Warner Brother” (1928-1933), apoi întemeietor al studiourilor „20th Century”, la conducerea cărora rămâne până în 1956, când devine producător independent. A fost cel mai longeviv dintre magnaţii de la Hollywood. (d.22.12.1979).
– 1895: S-a născut, la Dej, jud. Cluj, Victor Cheresteşiu (m.1971), istoric român. Membru al Societăţii Române de Ştiinţe Istorice. A efectuat cercetări asupra istoriei moderne a Transilvaniei, domeniul predilect fiind revoluţia de la 1848-1849. Asupra ei a elaborat mai multe studii şi o amplă lucrare cu caracter monografic: Din istoria Transilvaniei, 2 vol., 1961.
– 1902: A murit Rudolf Virchow (din cauza unei complicaţii survenite în urma fracturii femurului, după ce a căzut din tramvai), geniul teoriei celulare; medic şi anatomist german, fondatorul patologiei celulare (n. 13.10.1821 în or. Schivelbein, aflat astăzi pe teritoriul Poloniei) Rudolf Ludwig Karl Virchow (n. 13 octombrie 1821, Schivelbein, Pomerania, azi: Swidwin/Polonia – d.Berlin) a fost un medic şi renumit patolog german, fondator al patologiei celulare. Virchow s-a străduit să reunească medicina clinică cu fiziologia şi cu anatomia patologică, fiind considerat unul din cei mai importanţi creatori ai medicinii moderne. Celebrul său dicton Omnis cellula e cellula („Orice celulă provine din altă celulă”) a modificat radical gândirea medicală în direcţia unui nou concept, şi anume considerarea apariţiei bolilor drept consecinţă a turburărilor în structura şi funcţiunea celulelor organismului. Alte contribuţii esenţiale ale lui Virchow la dezvoltarea medicinii sunt descoperirea şi izolarea nosologică a leucemiei, precum şi studiile sale asupra naturii trombozei, inflamaţiei venoase şi emboliilor, principiile stabilite de el fiind şi astăzi valabile.
– 1905: S-a născut (la Budapesta, în familia unui industriaş evreu) romancierul şi jurnalistul britanic Arthur Koestler (m. 1983, s-a sinucis).
– 1905: A fost semnat Tratatul de la Portsmonth (Marea Britanie), care a dus la încheierea ostilităţilor militare dintre Rusia şi Japonia.
-1906: A murit Ludwig Boltzmann, fizician si matematician austriac. Ludwig Eduard Boltzmann (n. 20 februarie 1844) a fost un fizician şi matematician austriac, membru al Academiei de Stiinţe din Viena, faimos pentru inventarea mecanicii statistice, ca metodă generală de studiere a gazelor. A generalizat legile teoriei cinetice a gazelor cu ajutorul metodelor statistice şi a fundamentat pe cale cinetico-moleculară principiul al doilea al termodinamicii. Boltzmann a fost unul dintre adepţii concepţiei atomiste ştiinţifice, situându-se ferm pe poziţii materialiste în interpretarea fenomenelor fizice.
– 1908: S-a născut Josué de Castro, medic, sociolog şi economist brazilian; autorul celebrei lucrări „Geografia foamei” (1946), una dintr-o lungă serie de lucrări abordând probleme grave atât pentru ţara sa, cât şi pentru alte zone ale globului – sărăcia şi malnutriţia; preşedinte al FAO (1952-1956); ambasador al Braziliei la Naţiunile Unite, la Geneva (1962-1964); după lovitura de stat militară din martie 1964 se va stabili la Paris, unde va înfiinţa (1965) Centrul Internaţional pentru Dezvoltare (CID), al cărui preşedinte va fi până la sfârşitul vieţii (m. 1973).
– 1908, 5/18: S-a născut Viktor Ambarţumian, astronom şi astrofizician armean; a descoperit asociaţiile de stele, structura şi evoluţia acestora (m.12.VIII.1996).
– 1912: S-a născut John Cage, compozitor şi pianist american; inventatorul „pianului preparat” (între ale cărui corzi sunt plasate obiecte din diferite materiale, care modifică sunetele); a introdus în muzică noţiunea de indeterminare, ideile hazardului şi creativităţii interpretului (m. 1992).
– 1918: Începe odioasa teroare roşie. După asasinarea lui Uriţki şi după tentativa de asasinat asupra lui Lenin, Sovnarkomul emite dispoziţia „despre teroarea roşie”. Una dintre cele mai crunte consecinţe fiind împuşcarea la Petrograd a 512 reprezentanţi ai elitei ruseşti. VCK (CEKA, instanţa superioară a securităţii ruseşti) deportează, doar pe parcursul anului 1918, 31.000 persoane şi execută alte 6000 de personae.
– 1918: În această zi s-a născut Rin-Tin-Tin, câine-lup, primul animal vedetă de cinema. În Primul Război Mondial, în Franţa, un soldat american, a salvat de sub dărâmături un căţeluş şi l-a luat cu el. Câinele-lup a apărut în vreo 30 de filme ale studioului „Warner Brothers”. Rin-Tin-Tin a avut chiar un talk-show personal şi a primit chiar şi o stea pe Aleea Onoarei din Hollywood.
– 1920: S-a născut Jean Tordeur, scriitor, filolog şi publicist belgian; după 1958 a participat intens la construcţia europeană (ca secretar adjunct al Uniunii Capitalelor Comunităţilor Europene); membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1992) (m. 2010).
– 1920: Apare Legea privind reglementarea conflictelor colective de muncă (Legea Trancu-Iaşi), prin care se limita dreptul la grevă, instituindu-se obligativitatea arbitrajului între salariaţi şi patroni în faţa unei comisii ad-hoc; salariaţii din întreprinderile statului şi din unităţile de interes public (transport, gaze naturale, electricitate, apă, panificaţie, spitale etc.) nu puteau declara greva decât în anumite condiţii; adoptarea acestei legi a provocat manifestaţii şi întruniri de protest în Capitală şi în multe alte oraşe din ţară.
– 1921: S-a născut Adrian Marino, istoric, teoretician literar şi eseist (m. 2005). A publicat monografii literare (Viaţa lui Alexandru Macedonski, 1965; Opera lui Alexandru Macedonski, 1967). Are studii de hermeneutică şi critica ideilor literare (Dicţionar de idei literare, 1973; Biografia ideii de literatură), cu valoare de pionierat în plan european. A fost prezent cu contribuţii teoretice în literatura comparată. Între anii 1949 şi 1963, a fost deţinut politic.Adrian Marino a fost laureat al premiului Herder.
– 1925: S-a născut psihologul suedez David Magnusson; specialist în studiul personalităţii; contribuţii în psihometrie, precum şi în metodologia cercetării dezvoltării individului; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1992).
– 1926: S-a născut compozitoarea Carmen Petra-Basacopol. Carmen Petra Basacopol (n. Sibiu) este o compozitoare si profesoară de muzică română. Studiile muzicale le-a urmat la conservatorul din Bucureşti cu Paul Constantinescu și Tudor Ciortea. A absolvit Facultatea de filozofie şi compoziţie la Universitatea Natională de Muzică din București. A participat la Concursurile internaționale de vară la Darmstadt si si-a completat studiile la Paris, obtinând doctoratul în muzicologie la Sorbona. Este laureată a premiilor UCMR, a Premiului Academiei Române. Din 1962 predă armonie, contrapunct şi forme la Universitatea de Muzica Bucureşti. Între cele 80 de opusuri semnate de Petra Basacopol, muzica de cameră ocupă un loc privilegiat. A obţinut Diploma de Onoare la Concursul Internaţional de Compozie la Mannheim, Premiul Uniunii Compozitorilor.
– 1929:S-a născut Catinca Ralea, traducătoare din literaturile engleză, americană şi franceză; realizatoare de emisiuni radio-tv.; din 1953 a lucrat la Secţia engleză a Redacţiei emisiunilor pentru străinătate a Radiodifuziunii Române (crainic, redactor, apoi şef al secţiei); fiica filosofului şi esteticianului Mihail Ralea (m. 1981).
– 1926: S-a născut pictorul Diodor Dure (m. 2003).
– 1931: S-a născut actorul Constantin Codrescu.
– 1938: A încetat din viaţă Gheorghe D. Mărdărescu (n.1866), general şi om politic român.
– 1940: Regele Carol al II-lea cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative ale puterii. Cu o zi în urmă, la 4 septembrie, după demisia guvernului Gigurtu, generalul Ion Antonescu fusese numit preşedinte al Consiliului de Miniştri.
– 1940: Guvernul Marii Britanii declară că nu recunoaşte arbitrajul germano-italian de la Viena din 30.VIII.1940, prin care partea de nord a Transilvaniei a fost cedată Ungariei horthyste.
– 1940: S-a născut actriţa americană de film Racquel Welch.
– 1940: Vasile Ionescu este numit director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, funcţie pe care o va deţine până la 15 februarie 1945, cu întrerupere pe durata guvernării legionare. Personalitatea lui Vasile Ionescu (1898-1978), militar şi jurist de profesie, este legată nemijlocit de istoria Radioului românesc (angajat ca avocat în 1931, va urca treptat în ierarhia administrativă a instituţiei; rol important în anihilarea încercării legionarilor de a prelua cu forţa controlul Radioului după asasinarea premierului Armand Călinescu – septembrie 1939).
– 1944: Armata a IV-a Română opreste ofensiva germano-ungară din centrul Transilvaniei.
– 1946: S-a născut (în Zanzibar) cântăreţul Freddie Mercury (pe numele adevărat Farrokh Bulsara), stabilit în Anglia, component al formaţiei “Queen” (m. 1991).
– 1948: A fost înfiinţată echipa de fotbal Universitatea Craiova (s-a numit iniţial Clubul Sportiv Universitar Craiova şi a aparţinut Asociaţiei Naţionale a Studenţilor din România), prima echipă din România care a disputat o semifinală de cupă europeană (Cupa UEFA, ediţia 1982-1983). Clubul de fotbal Universitatea Craiova a fost dezafiliat de la FRF la 20.VII.2011, fiind exclus din toate competiţiile.
– 1950: S-a născut caricaturista americană Cathy Guisewite, cunoscută autoare de benzi desenate.
– 1953: A murit Constantin Levaditi, microbiolog, virusolog si imunolog roman, considerat unul din fondatorii virusologiei pe plan mondial şi un promotor al chimioterapiei; a murit la Paris. Membru de onoare al Academiei Române (1926), membru titular al Academiei Franceze de Medicină (1928). A efectuat cercetări originale în domeniul sifilisului, poliomielitei, encefalitei etc.
– 1959: A murit Gheorghe Danga, compozitor şi dirijor român (n. 1905). Dirijor al Societăţii corale „Zori de zi” din Capitală (1923-1934), al corului „Lyra” din Câmpina (1934-1941), corului Radiodifuziunii Române (1949-1959). A scris muzică pentru cor, laică şi religioasă.
– 1960: Generalul de Gaulle anunţă într-o conferinţă de presă că refuză integrarea şi reforma NATO, fără acceptarea Franţei la conducerea organizaţiei; după 9 zile va fi făcut public planul francez de conducere în trei a NATO.
– 1960: S-a născut actorul Claudiu Istodor.
– 1972: J.O. de la Munchen: Opt terorişti arabi, reprezentând grupul militant  „Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului şi i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operaţiunii de salvare au murit ostaticii, 5 terorişti şi un politist.
– 1973: A murit cântăreţul de operă Petre Ştefănescu-Goangă (n. 1902).
– 1980: Inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elvetia; cel mai lung tunel rutier din lume (16,22 km), la vremea respectivă, si se întinde de la Goschenen la Airolo.
– 1982L Inaugurarea barajului Itaipu, care include cea mai mare hidrocentrală din lume, pe Parana, între Brazilia şi Paraguay. Centrala are 18 generatoare de 700MW fiecare. Primul generator a început să funcţioneze în mai 1984, iar ultimul generator a început să funcţioneze în 9 aprilie 1991. Deşi nu este cea mai mare centrala din lume , produce cea mai mare cantitate de electricitate. În primele luni ale anului 2005 au fost puse în funcţiune încă 2 generatoare.Asigură 26% din necesarul de energie al Braziliei şi 78% din cel al Paraguayului Itaipu a fost declarată una din cele 7 minuni ale lumii moderne de către Societatea Americană a Inginerilor.
– 1986: A murit prozatorul Nicuţă Tănase (n. 1924).
– 1995: A murit Eduard Pamfil, profesor, academician, intemeietorul scolii romanesti de psihiatrie Edouard Pamfil (scris şi Eduard Pamfil, decedat la 5 septembrie 1995 a fost medic psihatru care a trăit şi a lucrat la Timişoara. Tatăl lui a fost de origine greacă iar mama de origine franceză. Între anii 1950 până in 1978 – cu o întrerupere între 1955-1961 – a fost şef al disciplinei de psihatrie al Facultăţii de Medicină a Universităţii Timişoara. A fost fondatorul disciplinei de psihatrie al facultăţii, care s-a înfiinţat odata cu venirea lui la Timişoara în 1950. După moartea lui Edouard Pamfil, Clinica de Psihiatrie  „Edouard Pamfil” din Timişoara a primit numele acestuia. Între 1955 şi 1961 a fost repartizat în Moldova ca urmare a criticii sale la adresa psihatriei sovietice staliniste.În perioada interbelică, Edouard Pamfil a fost student al cunoscutului psihiatru şi psihanalist Henri Ey la Paris, unde a studiat şi chitară clasică. Chitara o cânta cu virtuozitate. Festivalul internaţional de chitară Eduard Pamfil care are loc anual în decembrie a primit numele acestuia. Eduard Pamfil a fost o personalitate de cultură universală, considerat un  „adevărat umanist, un om mare” (Stefan Bertalan) „un ultim renascentist al secolului” (Ilie Stepan). Opera lui cuprinde şi lucrări de artă grafică. Cercul de bionică organizat şi găzduit de el la Timişoara în anii 1970, unde s-au discutat curente şi tendinţe noi în diferite discipline ştiinţifice şi culturale, a avut o influenţă susţinută asupra intelectualilor care au participat, printre ei artişti şi literaţi.
– 1996: A murit Leonard Katzman, cel care a produs şi scris scenariul pentru aproape 350 de episoade ale serialului de televiziune  „Dallas”.
– 1997: A murit Maica Tereza (pe numele ei laic Agnes Ganxhe Bojaxhiu); devenită la 19 ani călugăriţă, şi-a dedicat întreaga viaţă celor nevoiaşi, iar în 1949 a întemeiat Ordinul romano-catolic  „Misionarele Carităţii”, cu sediul la Calcutta (India); Premiul Nobel pentru pace pe 1979 (n.27.VIII.1910, în Albania).
– 1997: A murit Radu Boureanu, scriitor, publicist şi traducător (n. 1906).
– 1997: A murit Sir Georg Solti, dirijor englez de origine maghiară (n. 1912).
– 2000: A fost efectuată, pentru prima dată în România, o operaţie de transplant de rinichi de la copil la adult, la Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni .
– 2004: A murit Grigore Gheba, matematician român, autor a peste 40 de culegeri de probleme de matematică pentru elevi (romanul “Între viaţă şi moarte”) (n.15.08.1912).
– 2004: S-a desfășurat, la București, prima ediție a „Festivalului Artelor”, festival muzical de toamnă, organizat de Artexim; festivalul se va organiza din doi în doi ani, în alternanță cu Festivalul Internațional de Muzică „George Enescu”.

– 2009: A murit Jöel Holmes (numele real: Jöel Covrigaru), cântăreţ, compozitor şi poet francez de origine română; stabilit cu părinţii în Franţa în 1934 (n. 1928).

– 2011: A murit tenorul italian Salvatore Licitra (n. 1958).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here