S-a întâmplat în 5 septembrie 2004

0
375

S-a întâmplat în 5 septembrie 2004: A murit Grigore Gheba, matematician român, autor a zeci de culegeri de probleme de matematică pentru elevi.

       Grigore Gheba (n. 15 august 1912, Poienița, Dumitrești, Vrancea– d. București) a fost general și profesor de matematică român. A scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare. Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948; a fost o culegere de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie.

      A urmat liceul la Râmnicu-Sărat. Apoi a făcut școala de ofițeri la Bacău, obținând gradul de sublocotenent. În 1936 s-a căsătorit cu Lilica Popescu. La începutul războiului a luptat pe front într-o unitate de artilerie împotriva rușilor, în Transnistria. În 1942 a căzut prizonier și a trecut prin 3 lagăre de prizonieri.

       A fost prizonier în lagărele din Siberia, în timpul celui de-al doilea război mondial. Grigore Gheba s-a înscris apoi în Divizia Tudor Vladimirescu și a luptat împotriva nemților. A fost rănit de două ori și a primit 8 decorații.

       Grigore Gheba a participat la luptele de la Cotul Donului, o tragică operație militară din istoria armatei române, unde au murit peste 150.000 de soldați. A scăpat cu viață, dar a fost capturat de ruși și ținut prizonier un an.

        După război, a fost numit prefect al județului Râmnicu-Sărat în 1947. Din cauza conflictelor cu autoritățile comuniste,Grigore Gheba  refuzând constant să devină membru al Partidului Comunist Român, a demisionat din funcția de prefect și s-a dedicat matematicii.

       După experiența administrativă nereușită, a urmat Facultatea de Matematică de la Universitatea București. Prima sa culegere de matematică a apărut în 1958, iar ultima în 2004, când împlinise deja 91 de ani. Faima lui Gheba a atins maximul prin anii 1975.În 1957, la doi ani după moartea primei soții, s-a recăsătorit cu Lucreția.

        Considerat cel mai important autor de culegeri de matematică din România, Gheba a fost un om al cărui destin a fost presărat cu numeroase dezamăgiri. În 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile, din cauză că devenise prea celebru în propria-i țară, lucru care i-a deranjat pe șefii partidului comunist. La 6 septembrie 2004, dimineața, a făcut un atac de cord. A murit fără să-și termine noile culegeri pe care se pregătea să le publice.

      Strănepotul său, Dan Andrei Geba, este de asemenea un matematician valoros.

Surse:

https://www.romai.ro/documente_poze/Anunturi-informatii/Gheba.pdf

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-i-a-schimbat-ana-pauker-destinul-ilustrului-matematician-grigore-gheba

https://ziarullumina.ro/societate/timp-liber/viata-generalului-matematician-grigore-gheba-125803.html

https://www.art-emis.ro/personalitati/capetele-luminate-ale-romanilor-grigore-gheba

https://adevarul.ro/educatie/scoala/portret-grigore-gheba-matematicianul-ne-a-chinuit-anii-scoala-1_5629d547f5eaafab2cf2d2ab/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here