S-a întâmplat în 5 septembrie 1946

0
401

S-a întâmplat în 5 septembrie 1946: S-a născut (în Zanzibar) cântăreţul Freddie Mercury (pe numele adevărat Farrokh Bulsara), stabilit în Anglia, component al formaţiei „Queen”.

      Freddie Mercury (născut Farrokh Bulsara, Gujarati, 5 septembrie 1946; d. 24 noiembrie 1991) a fost un muzician, compozitor şi textier britanic, cunoscut ca lider al formaţiei britanice de muzică rock Queen. Mercury a fost recunoscut pentru calităţile vocale remarcabile de tenor şi pentru prestaţiile live. În calitate de compozitor, a compus multe hituri internaţionale, printre care Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are the Champions şi Little Thing Called Love. Mercury a murit în urma unor complicaţii ale sistemului imunitar cauzate de infectarea cu virusul care cauzează SIDA.
       Deşi formaţia Queen nu a fost foarte apreciată de criticii de muzică rock, ca dovadă indirectă fiind nominalizarea sa foarte târzie în Rock and Roll Hall of Fame (doar în anul 2001), formaţia a fost şi continuă să fie extrem de iubită şi apreciată în întreaga lume. „Marca” Queen a reuşit să vândă până în prezent aproape o jumătate de miliard de albume.
      Formaţia a petrecut mai multe săptămâni în UK Album Chart decât oricine altcineva în istoria muzicii, mai mult decât chiar The Beatles. Două dintre cântecele lui Freddie — We Are the Champions şi Bohemian Rhapsody — au fost recunoscute drept cele mai bune cântece din toate timpurile de asociaţii importante precum Sony Ericsson şi Guinness World Records. În 2006, Time Asia l-a clasificat pe Mercury drept unul din cele mai importante personalităţi ale ultimilor 60 de ani.
      După mai multe estimări, vânzările mondiale ale trupei sunt de aproximativ jumătate de miliard de copii. Două dintre melodiile lui Mercury, „We Are the Champions” și „Bohemian Rhapsody”, au fost votate ca fiind cele mai bune melodii din toate timpurile în diverse sondaje importante susținute de Sony Ericsson și Guinness World Records.Primul a fost pentru a determina melodia preferată la nivel mondial, iar al doilea sondaj pentru cea mai populară melodie în Regatul Unit.
      Cauza creșterii popularității formației Queen după moartea lui Mercury este necunoscută. În Statele Unite, unde popularitatea celor de la Queen scăzuse în anii 1980, din motive prezentate, vânzările albumelor au crescut fabulos în 1992, în următorul an de la moartea lui Mercury.În 1992, un critic a spus că faptul că formația Queen și-a pierdut un membru și astfel a devenit „fost star” a crescut popularitatea grupului în SUA. În aceeași perioadă, a fost lansat filmul Wayne’s World, care includea melodia „Bohemian Rhapsody”, în timp ce toate albumele Queen erau refăcute pentru CD-uri în Statele Unite.
      Moartea lui Freddie Mercury a reprezentat un moment important în istoria SIDA. În primăvara anului 1992, membrii rămași în viață din formația Queen au fondat The Mercury Phoenix Trust și au organizat Concertul tribut Freddie Mercury pentru prevenirea SIDA. Concertul, care a avut loc pe Wembley Stadium în fața a 72.000 de oameni, a inclus nume mari din lumea muzicii, precum: Robert Plant, Extreme, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N’ Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard și Liza Minnelli. Concertul a fost transmis în 76 de țări și a înregistrat o audiență de peste 1 miliard de telespectatori.

Surse:

http://www.freddiemercury.com

https://life.ro/viata-lui-freddie-mercury/

https://www.ziarulmetropolis.ro/freddie-mercury-ultimele-zile-pe-pamant/

https://www.hotnews.ro/stiri-recomandare_de_lectura-22833530-freddie-mercury-biografie-intima-scrisa-omul-care-cunoscut-cel-mai-bine.htm

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/freddie-mercury-istoria-unei-legende-rock-care-a-murit-prea-repede

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here