S-a întâmplat în 5 septembrie 1931

0
115

S-a întâmplat în 5 septembrie 1931: S-a născut actorul Constantin Codrescu. Importantă activitate teatrală şi multiple apariţii la televizune cu precădere până în 1989. Constantin Codrescu s-a născut în 5 septembrie 1931 la Huși.

     A absolvit „Institutul de Teatru” din București în 1951. Între 1968 – 1976 a fost asistentul profesorului Ion Cojar la „IATC”. Până în 1989 a avut o importantă activitate teatrală și multiple apariții la televizune, fiind și colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani.
      Un rol principal de referință este cel al lui Ghiță, din „Moara cu Noroc” regizat de Victor Iliu. Între 1976 – 1989 a fost profesor la „Institutul de Teatru” din Târgu-Mureș și a contribuit la înființarea secției române a acestui teatru. Devine, apoi, director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe, unde de asemenea a fost un pionier al teatrului românesc.
      Din 1996 devine profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. A jucat în nenumărate piese de teatru și filme, dar viața sa a fost un serial captivant, care a început cu botezul la 5 ani și acuzația că a fost criminal la 7 ani. Ajuns la venerabila vârstă de 87 de ani, maestrul Codrescu mărturisește: „Am încercat să rămân OM în mijlocul unei lumi străine mie”.
      Constantin Codrescu face parte din cultura acestei ţări. De la „Răscoala”, „Pentru patrie”, „Masca de argint”, „Capcana mercenarilor”, „Roşcovanul” şi „Lumini şi umbre”, ca să dăm doar câteva exemple, la înființarea secției române la Institutul de teatru de la Târgu Mureş, unde a fost profesor până în 1989, director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe, Constantin Codrescu este un nume pe care sufletele noastre de români trebuie să-l păstreze la loc de cinste. Actorul se numără printre cei care aduc lumina şi o pun în cuvinte, căci a găsit răgazul unui volum despre sine, „Pribeag prin viaţa mea”, reeditat de Editura Betta în 2009.
Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/constantin-codrescu-3702/

http://mnlr.ro/interviurile-mnlr-constantin-codrescu

http://www.cinemarx.ro/persoane/Constantin-Codrescu-79514.html?biografie

https://adevarul.ro/entertainment/film/destinul-tragic-actorului-constantin-codrescu-propria-mama-i-a-otravit-sotia-Ii-oferea-valeriei-mancare-presara-prafuri-ciudate-1_590b83035ab6550cb8cc74d5/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here