S-a întâmplat în 5 noiembrie 2010

0
308

S-a întâmplat în 5 noiembrie 2010: A murit Adrian Păunescu, poet, jurnalist şi om politic; a iniţiat şi a condus, în perioada când a fost redactor-şef al revistei „Flacăra” (1973 – 1985), „Cenaclul Flacăra”, adevărat fenomen de masă, cu care a susţinut, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, 1615 manifestări de muzică, poezie şi dialog; membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

   Poetul Adrian Păunescu a definit o generaţie, cu cenaclul Flacăra şi cu versurile sale, după căderea comunismului a fost acuzat că i-a scris poeme laudative lui Nicolae Ceauşescu; dar, cu toate acestea, el a rămas un nume în viaţa publică şi politică românească.Adrian Păunescu – născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist şi om politic. Păunescu şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în judeţul Dolj, şi a absolvit Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, ulterior studiind filologia la Universitatea din Bucureşti.
      Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.A debutat ca poet în 1960, iar din 1973 a condus revista Flacăra, din fruntea căreia a fost destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985, însă Adrian Păunescu devenise cunoscut şi pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiind poemul „Analfabeţii”, publicat în 1980, în Flacăra.
       Între anii 1970 şi 1980, Păunescu a devenit o figură importantă în presa românească.Cenaclul Flacăra, pe care l-a înfiinţat, şi revistele pe care le-a coordonat au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România.De multe ori, însă, colegii de breaslă au făcut referiri la poeziile sale, în care îl lăuda pe Nicolae Ceauşescu.
     După căderea comunismului, nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei Flacăra, astfel că, în toamna anului 1990, a fondat revista Totuşi iubirea.În calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul românesc, o scurtă perioadă, în 1999, şi a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participând, în calitate de invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale şi politice la Tele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.
       Relaţia lui Păunescu cu regimul Ceauşescu este, în general, considerată ambiguă, mergând de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe.Aceasta explică şi varietatea poziţiilor pro şi contra Păunescu de după 1989.Păunescu a fost secretar al UTC la Uniunea Scriitorilor, membru al PCR.După decembrie 1989 a fost marginalizat, dar a fost readus în atenţia opiniei publice prin postul naţional de televiziune, în cadrul unei emisiuni realizate în 1992 de Mihai Tatulici.Din august 1992 a devenit membru al PSM, iar din ianuarie 1995, prim-vicepreşedinte al partidului. La 27 septembrie 1992 a fost ales senator de Dolj, pe listele PSM. La alegerile din 3 noiembrie 1996, partidul său nu a obţinut numărul de voturi necesar intrării în Parlament. La 8 februarie 1997 demisionează din toate funcţiile deţinute în partid, în semn de protest faţă de inactivitatea conducerii partidului şi de lipsa de reacţie la iniţiativa realizării unei stângi unite. Demisia a fost respinsă de Consiliul Naţional al PSM.La alegerile parlamentare din 2000 este ales senator pe listele PDSR – Dolj, în 2004 câştigă un nou mandat, pe listele PSD, în circumscripţia electorală Hunedoara şi deţine funcţia de preşedinte al Comisiei pentru cultură.
        Printre cărţile publicate se numără „Cartea Cărţilor de Poezie” (1999, integrala poeziilor apărute în volume şi un capitol de versuri inedite, cu un amplu capitol biobibliografic de Andrei Păunescu), „Meserie mizerabilă, sufletul” (2000, poezii), „Măştile însângerate (2001, proze)”, „Nemuritor la zidul morţii” (2001, poezii), „Până la capăt” (2002, poezii, trei ediţii), „Liber să sufăr” (2003, poezii, trei ediţii) şi „Din doi în doi (2003, poezii)”, precum şi numeroase alte volume lansate înainte de 1989, printre care „Ultrasentimente” (1965, poezii, debut editorial), „Mieii primi” (1966, poezii), literatură pentru copii, cu ilustraţii de Constanţa Buzea), „Repetabila povară” (1974, poezii), „Pământul deocamdată” (1976, poezii, două ediţii), „Manifest pentru sănătatea pământului” (1980, poezii), „Iubiţi-vă pe tunuri” (1981, poezii), „De la Bârca la Viena şi înapoi” (1981, reportaj, jurnal, cu ilustraţii de Andrei Păunescu), „Rezervaţia de zimbri” (1982, poezii, cu ilustraţii de Ioana Păunescu), „Totuşi iubirea” (1983, antologie de poezii), „Manifest pentru mileniul trei – volumul 1” (1984, antologie de poezii), „Manifest pentru mileniul trei – volumul 2” (1986, antologie de poezii, care conţine un capitol de poeme inedite şi unul de referinţe critice), „Locuri comune” (1986, poezii), „Viaţa mea e un roman” (1987, poezii), „Sunt un om liber” (1989, poezii). Această carte a fost retrasă de pe piaţă, în septembrie 1989, îndată ce a apărut, şi a revenit în librării în martie 1990.
       Totodată, Păunescu a compus imnurile echipelor de fotbal Rapid Bucureşti şi Universitatea Craiova: „Sîntem peste tot acasă” şi, respectiv, „Oltenia eterna Terranova”. „În vremea lui Ceauşescu, mi se făceau reproşuri grave că nu sunt corect şi disciplinat conform cu linia partidului. După moartea lui Ceauşescu am suportat ani şi ani reproşul că l-am lăudat, în anumite ocazii politice. După 20 de ani de la asasinarea lui, Ceauşescu îşi recâştigă un loc de merit în istoria naţională.Destui oameni îl regretă în gura mare.Asupra acestei chestiuni, eu nu mă pot pronunţa în termeni atât de categorici.Eu chiar cred că sistemul trebuia să cadă”, scria acesta într-un articol publicat în Jurnalul Naţional.

Surse:

https://www.ro.biography.name/scriitori/8-romania/8-adrian-paunescu-1943-2010

http://www.corectnews.com/arts/books/adrian-paunescu-cel-mai-apreciat-scriitor-o-scurta-biografie

http://www.autorii.com/scriitori/adrian-paunescu/index.php

http://www.ziare.com/adrian-paunescu/craiova/la-68-de-ani-de-la-nasterea-poetului-portretul-lui-adrian-paunescu-dezvelit-la-galeria-arta-2357015

https://www.gandul.info/stiri/biografia-lui-adrian-paunescu-lider-al-cenaclului-flacara-si-politician-prezent-in-dezbaterea-publica-7694205

https://www.zf.ro/eveniment/adrian-paunescu-biografie-7693637

http://biografii.famouswhy.ro/adrian_paunescu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here