S-a întâmplat în 5 noiembrie 1836

0
40

S-a întâmplat în 5 noiembrie 1836: S-a născut Constantin Esarcu, naturalist, medic şi diplomat; s-a dedicat operelor culturale de interes naţional: a fondat Societatea Filarmonică şi a iniţiat subscripţia publică pentru construirea „Ateneului Român” din Bucureşti (1865); membru corespondent al Academiei Române din 1884.

        În mai 1870 este numit director în Departamentul Cultelor. În perioada 1871-1873 a făcut parte din comitetul de conducere al Teatrului Naţional. La 25 februarie 1873 lansează propunerea de constituire a edificiului Ateneului Român şi iniţiază, alături de Vasile A. Urechia şi Nicolae Kretzulescu (Cretzulescu) campania „Daţi un leu pentru Ateneu” (s-au pus în vânzare 500.000 de bilete loterie în valoare de 1 leu).
       În luna noiembrie 1873 este numit Agent diplomatic la Roma. În această calitate a făcut publice numeroase documente, din arhivele oraşelor Veneţia, Milano, Florenţa sau Roma, referitoare la istoria românilor.A fost membru al Partidului Liberal-Conservator.A reprezentat în calitate de senator politica acestui partid în Parlamentul României.
      A deţinut functia de ministru al Afacerilor Straine (21 februarie – 26 noiembrie 1891).După o nouă perioadă (noiembrie 1891 – februarie 1893) petrecută la Roma, în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar, intră in randurile dizidenţei „drapeliste”.A lăsat moştenire întreaga sa avere Ateneului Român
      În România, în anul 1860, era fondată, la Iaşi, o societate cu numele „Ateneul Român”, pe modelele aşezămintelor similare de la Torino, Madrid şi Paris, printre membrii fondatori aflându-se personalităţi marcante ale timpului precum Petre Suciu, V.A. Urechia, Ştefan Micle sau Mihail Kogălniceanu. Societatea a avut la bază ideea organizării conferinţelor publice „pentru popor”, după ideea lui Constantin Esarcu – 1836 – 1898, naturalist, medic, pedagog la Universitatea Bucureşti, diplomat și om politic, membru corespondent (din 1884) al Academiei Române. La data de 15 septembrie 1860 a apărut publicaţia societăţii, purtând acelaşi nume – „Ateneul Român”.
      În anul 1864 însă, activitatea societăţii din Iaşi a încetat, după ce V.A. Urechia (profesor de istoria şi literatura română la Universitatea din Bucureşti) este numit director general al Ministerului Instrucţiunii, la Bucureşti.Numite, la început, cursuri publice, acestea au apărut la iniţiativa lui Esarcu care studiase în Franţa unde obţinuse titlul de doctor în medicină şi licenţiat în ştiinţe naturale.Astfel, începeau la Bucureşti primele cursuri gratuite, care erau organizate lângă grădina Cişmigiu pe locul caselor lui Costache Ghika – Tingirică, într-o sală mare, mobilată sumar, având drept loc pentru public băncile parcului.
      Prima conferinţă a fost ţinută de C. Esarcu, în seara de 28 ianuarie 1865 în faţa unui public de aproximativ 500 de persoane, majoritatea auditoriului fiind format din femei. Tema conferinţei a fost „Regnul Animal”, acesteia urmându-i 32 de prelegeri, susţinute între 28 ianuarie şi 22 aprilie 1865, câte trei pe saptămână, avându-i la drept conferenţiari pe printre alţii pe Marsillac, Gr. Racoviţă, V. Urechia, Hasdeu, Em. Bacaloglu, sau I. Fălcoianu.Conform iniţiatorului „cel mai înalt scop al ştiinţelor naturale era acela de a răspândi în spirite mai multă lumină, în inimi mai multă moralitate, demnitate şi independenţă de caracter”.

Surse:

http://biografii.famouswhy.ro/constantin_esarcu/

https://romanialibera.ro/cultura/constantin-esarcu-si-palatul-ateneului-roman-la-130-de-ani-769269

http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-constantin-esarcu-fondatorul-ateneului-roman-101912408.html

http://www.istorie-pe-scurt.ro/istoria-ateneului-roman-dati-un-leu-pentru-ateneu/constantin-esarcu/

http://www.rador.ro/2018/01/28/documentar-ateneul-roman-originile-si-istoria-unui-templu-de-inalta-tinuta-artistica-2/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.