S-a întâmplat în 5 martie 1827

0
71

S-a întâmplat în 5 martie 1827 . A murit Pierre Simon Laplace, astronom, matematician. Pierre-Simon, Marchiz de Laplace (n. 23 martie 1749, Beaumont-en-Auge – d. Paris), matematician, astronom şi fizician francez, celebru prin ipoteza sa cosmogonică Kant-Laplace, conform căreia sistemul solar s-a născut dintr-o nebuloasă în mişcare. A formulat ecuaţia Laplace şi a pus la punct transformata Laplace, care apare în multe ramuri ale fizicii matematice, domeniu în dezvoltarea căruia a jucat un rol esenţial.

           Operatorul Laplace, utilizat pe scară largă în ecuaţiile cu derivate parţiale, este, de asemenea, numit după el.Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă din toate timpurile, denumit uneori „Newton al Franţei”.

         Cunoscut ca unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă din toate timpurile, denumit uneori „Newton al Franţei”, Laplace a fost conte al Primului Imperiu Francez (din 1806) şi marchiz din 1817, după restauraţia Bourbonilor. Era fiul unui mic fermier, Pierre Laplace, mama sa numindu-se Marie-Anne Sochon.Pierre Laplace se ocupa, de asemenea, cu comercializarea cidrului şi ajunsese „sindic” al orăşelului Beaumont-en-Auge.

           După ce a urmat cursurile primare ale şcolii din localitatea sa natală, Pierre-Simon Laplace a fost trimis să-şi continue studiile la o mănăstire benedictină, tatăl său intenţionând să-l facă să intre în clerul catolic. În acest scop, la vârsta de şaisprezece ani, a fost trimis la Universitatea din Caen, pentru a studia teologia.

          După ce a absolvit cursurile Universităţii din Caen, Laplace a avut şansa să îl cunoască personal pe D’Alembert, care l-a încurajat să persevereze în studierea matematicilor şi i-a dat o scrisoare de recomandare, graţie căreia a obţinut un post de profesor de matematică la Şcoala Militară din Paris, înfiinţată în 1750 de către regele Ludovic al XV-lea, post care îi permitea să-şi continue studiile personale în timpul liber.

            Încrezător în capacităţile sale, Laplace se dedică cercetării şi timp de şaptesprezece ani, între 1771 şi 1787, realizează cea mai mare parte din contribuţiile sale în astronomie.

            Publică, de asemenea, numeroase articole şi memorii ştiinţifice referitoare la calculul integral, ecuaţii diferenţiale şi ecuaţii cu derivate parţiale.Printre alţii, Laplace l-a impresionat foarte mult pe Marchizul de Condorcet. După ce acesta a devenit secretarul permanent al Academiei Franceze de Ştiinţe, Laplace a fost ales membru asociat al acestei academii, la vârsta de 24 de ani (31 martie 1773).

            În 1785 a devenit membru titular al Academiei Franceze de Ştiinţe, la catedra de mecanică. Laplace s-a căsătorit cu Marie-Charlotte de Courty de Romanges; cuplul a avut doi copii: o fată, Sophie, şi un băiat, Charles-Émile (născut în 1789).

          Multe documente originale legate de viaţa lui Laplace s-au pierdut, astfel încât golurile biografice au fost uneori completate de mituri.Unele documente au ars în incendiul care a cuprins castelul unuia dintre urmaşii săi, iar altele au căzut pradă flăcărilor în timpul bombardării oraşului Caen de către Aliaţi în timpul celui de-al doilea război mondial.

         Spre deosebire de prietenul său Antoine Lavoisier, Laplace nu a avut de suferit din cauza Revoluţiei franceze. În timpul acesteia, el a contribuit la introducerea sistemului metric şi la organizarea prestigioaselor instituţii de învăţământ „École polytechnique” şi „École normale supérieure”. În 1795 a fost ales ca membru al nou-creatului Institut Francez (l’Institut de France), la catedra de matematică, institut al cărui preşedinte devine în 1812.

            În 1816 Laplace a fost ales membru titular al Academiei Franceze.În 1821, odată cu fondarea „Societăţii Geografice” (Société de Géographie), devine şi primul preşedinte al acesteia. Laplace a fost, de asemenea, membru al principalelor academii ştiinţifice din Europa acelor timpuri.

          În 1806, Napoleon l-a investit cu titlul de conte al Primului Imperiu Francez.După restauraţia Bourbonilor a devenit marchiz (din 1817). Pierre-Simon Laplace a murit pe 5 martie 1827, în locuinţa sa de la Arcueil, din apropierea Parisului, cu doar câteva zile înainte de a împlini vârsta de 78 de ani.

        Spre deosebire de alţi matematicieni, Laplace nu considera că matematica ar avea un statut special faţă de alte ştiinţe, ci o vedea doar ca pe un instrument util pentru cercetarea ştiinţifică şi pentru rezolvarea problemelor practice. De exemplu, Laplace considera analiza matematică ca un instrument pentru abordarea problemelor din fizică, fiind în acelaşi timp extrem de talentat pentru a inventa conceptele necesare atingerii acestor obiective.

Surse:

http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/history/Biographies/Laplace.html

http://old.lefo.ro/carmensylva/curriculum/webfizica/istoriafizicii/pierre_simon_laplace.htm

Pierre-Simon Laplace

https://www.britannica.com/biography/Pierre-Simon-marquis-de-Laplace

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.