S-a întâmplat în 5 mai 1919

0
68

S-a întâmplat în 5 mai 1919: A fost creată Liga Societăţilor de Cruce Roşie (cu sediul la Geneva), ca organ de legătură permanentă între societăţile naţionale de Cruce Roşie (în octombrie 1983 Liga a fost redenumită Liga Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, ca din noiembrie 1991 să devină Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie). În anul 1859 omul de afaceri elveţian Henry Dunant (1828-1910) a organizat primul serviciu de asistenţă medicală pe un câmp de luptă (în urma bătăliei de la Solferino, din 24.VI.1859), pentru ca în octombrie 1863 să fondeze Mişcarea de Cruce Roşie.

     Odată cu declanșarea Primului Război Mondial, CICR s-a confruntat cu provocări uriașe, provocări care puteau fi rezolvate numai cu ajutorul societăților naționale de Cruce Roșie.Asistenții Crucii Roșii din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite și Japonia, au venit în sprijinul medicilor forțelor armate ale statelor europene implicate în război. La data de 15 octombrie 1914, imediat după declanșarea războiului, CICR a creat Agenția Pentru Prizonierii de Război (APR), care a avut aproximativ 1.200 de voluntari la sfârșitul lui 1914. La sfârșitul războiului, Agenția a transferat aproximativ 20 de milioane de scrisori și mesaje, 1,9 milioane de pachete și aproape 18 milioane de franci elvețieni, reprezentând donații către agențiile APR din toate statele afectate.

          Mai mult, datorită intervenției Agenției, aproape 200.000 de prizonieri au fost schimbați între părțile implicate în război, eliberați din captivitate și trimiși în țările de origine. Organizația a reușit, de asemenea să identifice 2 milioane de prizonieri de război, care au fost ajutați să-și contacteze familiile. Pe durata întregului război, CICR a monitorizat părțile implicate în luptă, pentru ca acestea să respecte prevederile Convenției de la Geneva din 1907. Când armele chimice au fost folosite pentru prima dată în istorie, CICR a protestat vehement împotriva acestui nou tip de armă. Chiar dacă nu a primit un mandat, CICR a încercat să amelioreze suferințele populației civile. În teritoriile care au fost denumite oficial „teritorii ocupate”, CICR a asistat populația civilă, în baza Convenției de la Haga din 1907. În baza acestei convenții, CICR a acționat și în privința prizonierilor de război.

            În 1919, reprezentanți ai societăților de Cruce Roșie din Marea Britanie, Franța, Italia, Japonia și Statele Unite s-au reunit în capitala Franței ­pentru a fonda Liga Societăților de Cruce Roșie. Liga a creat apoi orga­nizațiile de tineret ale Crucii Roșii în cadrul socie­tăților naționale. Astăzi, Federația cuprinde peste 190 de societăți naționale, cele șapte principii ale misiunii sale fiind adoptate în mod oficial deja ­­în cadrul celei de-a 20-a Conferințe Interna­ționale a Crucii Roșii, ținută la Viena în 1965: Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate, Universalitate.

         Federația Internațională este cea mai mare organizație umanitară din lume care oferă asistență pentru cele mai vulnerabile persoane prin mobilizarea puterii umanității.În mai 1919, reprezentanții Societăților de Cruce Roșie din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia și Japonia s-au întrunit pentru a înființa în mod oficial Liga Societăților de Cruce Roșie, care a fost predecesoarea Federației Internaționale. Obiectivul său era de a „consolida și a uni, în domeniul sănătății, Societățile de Cruce Roșie existente și de a promova crearea unor noi Societăți”.

        În prezent, Federația are 186 de Societăți membre, peste 105 milioane de voluntari și peste 300 000 angajați care oferă ajutor pentru aproximativ 233 de milioane de beneficiari. Prin Secretariatul de la Geneva și cele 60 de delegații, Federația Internațională susține activitățile Societăților Naționale din întreaga lume.

        Adunarea Generală este autoritatea supremă de decizie a Federației, care cuprinde toate Societățile membre. Se întrunește o dată la doi ani pentru a determina politica generală a Federației, pentru a stabili planurile și bugetele, pentru a admite noi membri și pentru a lua în discuție alte probleme importante.

       Consiliul Executiv este ales de către Adunarea Generală. Este alcătuit din Președintele Federației; patru vicepreședinți; vicepreședintele din oficiu; 20 de Societăți Naționale membre și președintele Comisiei de Finanțe. De regulă, se întrunește de două ori pe an pentru a decide asupra tuturor problemelor care îi sunt atribuite prin Constituție sau prin hotărârea Adunării Generale.

Surse:

https://crucearosie.ro/cine-suntem/originea-si-istoria-miscarii-de-cruce-rosie-si-semiluna-rosie/

https://crucearosie.ro/cine-suntem/istoria-crucii-rosii-romane/istoria-crucii-rosii-romane-1919-1938/

http://arhivelenationale.ro/site/download/inventare/Societatea-Nationala-de-Cruce-Rosie-din-Romania.-Serviciul-Emigranti.-1939-1941-1941-1977.-Inv.-3376.pdf

http://redcross.md/ro/cine-suntem/miscarea-internationala/federaia-internaionala

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here