S-a întâmplat în 5 iulie 2010

0
43

S-a întâmplat în 5 iulie 2010: A murit Geavit Musa, fizician român de origine tătară; contribuţii importante în fizica plasmei şi aplicaţiilor acesteia în tehnică, în procese fizice implicând vid ultra înalt, în conversia energiei termice în energie electrică, precum şi în studiul proprietăţilor optice a unei game extinse de sisteme; membru corespondent al Academiei Române din 2009.

         Geavit Musa (n. 23 decembrie 1931, Palazu Mare, judeţul Constanţa) a fost un fizician român, ales ca membru corespondent al Academiei Române (aprilie 2009). A absolvit cursurile gimnaziale şi Liceul Mircea cel Bătrân din Constanţa. Din anul 1955 este absolvent al Facultăţii de Fizică – Universitatea Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Fizică-Matematică a Universităţii din Bucureşti, unde l-a avut profesor pe acad. Eugen Bădărău.  În anul 1969 devine doctor în fizică nucleară cu o lucrare despre tehnica vidului ultraînalt.A lucrat la Institutul de Fizică Atomică (IFA) din Bucureşti de la avbsolvirea facultăţii şi până în 2000, îndeplinind pentru o scurtă perioadă (19 aprilie 1997 – 19 martie 1998) funcţia de director general.
       În 1969 întreprinde cercetări fundamentale şi aplicative de fizica plasmei şi ţine cursuri în învăţământul superior, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei-Universitatea Bucureşti. Este Director General al Institutului de Fizică Atomică (IFA) în perioada 19.04.1997 –19.03.1998. Acesta a desfăşurat o activitate de cercetare susţinută în domeniul fizicii plasmei şi aplicaţiilor acesteia în tehnică. În aprilie 2009, profesorul universitar doctor în fizică nucleară Musa Geavit a fost numit membru corespondent al Academiei Romane.
        Rezultatele cercetărilor efectuate au fost concretizate în 416 lucrări, din care 137 apărute în reviste internaţionale, cotate ISI, a derulat un program complex de cercetare aplicativă, în 18 produse omologate, în elaborarea a peste 20 de tehnologii specifice şi concretizat în 27 de brevete aprobate de OSIM şi realizate în ţară. Celelalte fiind publicate în volume ale unor conferinţe internaţionale sau în reviste din ţară. Rezultatele ştiinţifice obţinute se bucură de o largă recunoaştere internaţională. Acestea au fost citate de 800 de ori în literatura de specialitate.

    Prof. univ. dr. Musa Geavit şi-a dedicat ultimii 16 ani de viaţă generaţiilor de studenţi ai Universităţii Ovidiusdin Constanţa, aceştia au avut şansa unică de a-i audia cursurile de înaltă ţinută ştiinţifică şi de a participa la lucrările experimentale în laboratorul de Fizica Plasmei creat de el.

    Profesorul dr. Musa Geavit, om al etniei tătare, în ciuda vicisitudinilor vieţii personale şi-a construit cu migală şi perseverenţă, cu efort prelungit, cariera profesională de rezonanţă naţională şi de largă recunoaştere internaţională. Prof. univ. dr. Nuredin Ibram, fost coleg de la Universitate constănţeană, afirma despre distinsul om de ştiinţă următoarele: „Profesorul Musa Geavit este, a fost şi rămâne un învingător, a fost şi rămâne un model al etnicului tătar muncitor, harnic, perseverent, onest, dotat cu mult har, cu inteligenţă, cu răbdare şi credinţă. Întâlnirea ca licean, chiar la Constanţa, cu eminentul fizician Horia Hulubei, unde distinsul savant a susţinut o conferinţă despre energia atomică l-a marcat, i-a direcţionat cariera tânărului tătar Musa Geavit, care a pornit în aventura cunoaşterii şi a distinsului său de om de ştiinţă. La facultate a avut privilegiul de a studia cu o pleiadă de profesori, personalităţi de nivel naţional şi mondial, care i-au transmis nu doar cunoştiinţe ci şi pasiunea cercetării, a căutării şi înţelegerii „fizicale” a naturii. Cu mare deschidere spre colaborarea şi cooperarea ştiinţifică internaţională, Prof. univ. dr. Musa Geavit a efectuat stagii de lucru în SUA (Universitatea Texas Dallas), în Germania, în Japonia. Printre partenerii instituţionali amintim aici, Universitatea GHS Essen, Departamentul de Fizică şi Dr. H.Ehrich Institut für Spektrochemie and Angewandte Spektroskopie din Dortmund, ambele din Germania, Nagoya University (Japonia), sau acordul de cooperare sprijinit de Fundaţia Humboldt între colective de cercetare din Birmingham, Trento, Essen, Eskişehir, Constanţa şi Bucureşti.Musa Geavit este exponent al culturii şi spiritualităţii noastre tătare, justifică existenţial şi valoric comunitatea tătară.”

Surse:

https://acad.ro/commem/pag_memoriam2010.htm

http://www.romaniaregional.ro/2017/07/12/musa-geavit-1931-2010-fizician-de-valoare-pentru-stiinta/

https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/a-murit-profesorul-universitar-doctor-musa-geavit-57808-291912.html

http://interetnica.ro/memoriam-musa-geavit-singurul-tatar-membru-corespondent-al-academiei-romane/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here