S-a întâmplat în 5 iulie 1943

0
172

S-a întâmplat în 5 iulie 1943: Începutul Bătăliei de la Kursk (5-23 iulie). Bătălia de la Kursk (Operaţia Citadela, 4 iulie1943 – 20 iulie/23 august 1943), a fost ultima acţiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontului de răsărit al celui de-al doilea război mondial. Beneficiind de cele mai bune informaţii asupra intenţiilor lui Hitler, sovieticii au proiectat, realizat şi disimulat cu grijă mai multe inele de lucrări defensive şi câmpuri minate şi au concentrat şi camuflat cu grijă numeroase rezerve cu scopul declanşării unui contraatac strategic.

          Bătălia de la Kursk, care include şi mai mica bătălie de la Prohorovka, este considerată cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile şi a inclus cea mai costisitoare zi de lupte aeriene din întreaga istorie. Germanii consideră drept bătălia de la Kursk numai Operaţia Zitadelle, în timp ce sovieticii consideră că Zitadelle este numai faza defensivă a bătăliei, urmată de faza ofensivă formată din Operaţiunile Kutuzov şi Polkovodeţ Rumianţev.
        Deşi germanii concepuseră iniţial o lovitură ofensivă, apărarea bine organizată a sovieticilor nu numai că a stopat cu succes acţiunea germană, dar le-a permis să contraatace, după încheierea cu succes a fazei defensive, în două operaţiuni consecutive: Operaţia Kutuzov şi Operaţia Polkovodeţ Rumianţev.
         După încheierea luptelor din arcul de la Kursk, sovieticii au câştigat definitiv iniţiativa strategică de-a lungul întregii perioade care a mai rămas până la încheierea războiului. Din acest punct de vedere, bătălia de la Kursk poate fi considerată faza a 2-a a punctului de cotitură al războiului, în care prima fază este considerată victoria sovietică de la Stalingrad.
        Atacurile sovietice care au urmat eliminării forţelor germane de la Kursk au dus la eliberarea Orilo-ului şi Belgorod-ului pe 5 august şi a Kievului pe 23 august, împingându-i înapoi pe germani pe un front larg, primul succes sovietic de amploare din timpul unei ofensive de vară.Această bătălie se numără printe subiectele de studiu din toate academiile militare moderne.

Surse:

https://ro.historylapse.org/batalia-de-la-kursk

https://www.defenseromania.ro/batalia-de-la-kursk-cea-mai-mare-confruntare-de-tancuri-din-istorie_592085.html

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/batalia-de-la-kursk-cea-mai-mare-infruntare-de-blindate-din-istorie

https://www.descopera.ro/tancuri/15015116-kursk-cea-mai-mare-confruntare-cu-tancuri-din-istorie-cum-i-au-invins-sovieticii-pe-nemti-foto

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here