S-a întâmplat în 5 iulie 1687

0
58

S-a întâmplat în 5 iulie 1687: Este publicată lucrarea lui Isaac Newton, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Philosophiae Naturalis Principia Mathematica („Principiile matematice ale filozofiei naturale”), adesea numită doar Principia ori Principia Mathematica, este lucrarea în trei volume a lui Isaac Newton publicată în 5 iulie 1687. Conţine formularea legilor de mişcare a corpurilor (cunoscute frecvent şi ca Legile lui Newton) ce constituie fundamentul mecanicii clasice, precum şi Legea atracţiei universale.

       Tot în Principia, Newton explică atât matematic cât şi fizic legile mişcărilor planetare, cunoscute sub numele de Legile lui Kepler, pentru că au fost deduse empiric de către Johannes Kepler pe baza observaţiilor astronomice personale ale acestuia.În formularea teoriilor sale fizice, Newton a dezvoltat un întreg câmp al matematicii cunoscut sub numele de calcul diferenţial şi integral, pe care, în realitate, fizicianul englez Isaac Newton şi matematicianul german Gottfried Wilhelm Leibnitz (1646 – 1716) l-au inventat practic simultan şi independent unul de altul, Newton din perspectiva fizicii, iar Leibnitz din cea a matematicii.
        Ca atare, din cauza noutăţii absolute a calculului diferenţial şi integral, Newton a preferat să scrie Principia folosind puţine elemente din limbajul matematic al acestuia. În schimb, Newton a adus argumente de tip geometric în sprijinul celor mai multe din punctele teoriei sale dezvoltate în Principia Mathematica. Tot în Principia, Newton a folosit expresia devenită apoi celebră, Hypotheses non fingo, adică Nu pretind a avea nici o ipoteză.
         A treia ediție a fost publicată pe 26 martie 1726 sub îngrijirea lui Henry Pemberton, despre care Newton avusese numai cuvinte elogioase.  Caracterizarea lui Pemberton, făcută de Newton însuși în prefața acestei ediții, Henry Pemberton, M.D., a man of the greatest skill in these matters … ( Henry Pemberton, un om extrem de cunoscător al acestor chestiuni …) l-a mulțumit profund pe Pemberton, care a declarat mai târziu că vorbele lui Newton au valorat pentru el mai mult decât cele 200 de guinee (care, oricum, reprezenta o sumă considerabilă la timpul respectiv) cu care acesta îl recompensase generos pentru munca de editare și supervizare

Surse:

https://plato.stanford.edu/entries/newton-principia/

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/manuscrisele-lui-newton-disponibile-online

https://www.bl.uk/collection-items/newtons-principia-mathematica

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444508713500863

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here