S-a întâmplat în 5 februarie 1861 : S-a înfiinţat, la Sighet, Asociaţia Naţională pentru Cultura Poporului Român din Maramureş, cu o contribuţie însemnată în emanciparea culturală şi naţională a românilor, în păstrarea, conservarea şi transmiterea elementelor de identitate cultural-naţională locală.
La 3 septembrie 1860, se constituie o comisie de iniţiativă care hotărăşte întocmirea statutelor viitoarei asociaţii, căreia-i revenea misiunea infiinţării Preparandiei Române.
La 5 februarie 1861 este ales comitetul de conducere alcătuit din comitele suprem Iosif Man – preşedinte, Mihail Pavel – vicepreşedinte, Petru Mihalyi – secretar, având printre membri personalităţi de marcă ale vieţii politice şi spirituale maramureşene, dintre care în timp s-a evidenţiat şi dr. Ioan Mihalyi de Apşa.
Lupta pentru libertate națională s-a dus și în Maramureș prin cultivarea limbii române, a extinderii și dezvoltării învățământului românesc prin școlile confesionale greco-catolice, românii maramureșeni organizându-și viața națională proprie.
În acest sens, elita locală a militat pentru înființarea unei societăți care să asigure suportul material în vederea înființării și susținerii unei preparandii și a unui internat, în același timp, un așezământ de afirmare a culturii române. Pornind la drum în 1861, la începutul etapei liberal-constituționale austriece din perioada 1860-1867, Asociațiunea pentru Cultura Poporului Român din Maramureș se numără printre cele mai vrednice societăți cultural-naționale românești zonale, care au luat ființă în împrejurări favorabile pentru emanciparea pe diverse planuri a popoarelor asuprite din monarhia habsburgică.
Aceasta a avut o importanță deosebită în dezvoltarea conștiinței naționale și ridicarea culturală a populației maramureșene.
A desfășurat o activitate meritorie: a susținut, organizat și condus activitatea Preparandiei (1862-1869) și a internatului înființat la Sighet.
Pentru tinerii români care frecventau școlile ungurești din Sighet, a acordat burse elevilor merituoși. Aceștia şi-au adus un important aport la orientarea și la progresul vieții culturale, sociale și naționale românești maramureșene. În anul 1867, pentru completarea și diversificarea activității Asociațiunii s-au pus bazele Societății de lectură „Dragoșiana”. Societatea s-a constituit într-un focar de apărare a limbii și de afirmare spirituală.
Tot sub auspiciile Asociațiunii și-a desfășurat activitatea și Reuniunea Docenților Români Greco-catolici din Maramureș. Reuniunea a fost o organizație profesională cu largi implicații în viața spirituală a epocii și a locului.
Reuniunea a înscris merite deosebite pe linia întocmirii de manuale școlare. A cules și valorificat creația populară, a promovat interesul pentru arta populară. A răspândit cultura și a trezit interesul pentru lectură în rândul locuitorilor de la sate. Zestrea culturală a Asociațiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureș a fost completată și modernizată de despărțămintele maramureșene ale Astrei. Aceste despărţăminte au fost Vișeu-Iza (1911) și Sighet (1914).
Surse:
http://www.primaria-sighet.ro/pagina/istoricul-localita-ii
https://www.uoradea.ro/display7452
http://muzeulmaramuresului.ro/despre-muzeu/
150 de ani de la infiintarea Asociatiunii pentru cultura poporului roman din Maramures
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai