S-a întâmplat în 5 decembrie 1901

0
77

S-a întâmplat în 5 decembrie 1901: S-a născut Walt Disney, producător, realizator şi autor american de filme de animaţie; creator al parcurilor de distracţii „Disneyland” (California) şi „Disneyworld” (Florida).Walter Elias Disney (d. 15 decembrie, 1966) a fost un regizor, producător, animator, scenarist şi antreprenor american, câştigător de 22 de ori al premiilor Oscar.

  Numele său este unul comun în orice casă americană şi este foarte bine cunoscut chiar şi în rândul copiilor.Walt Disney este cunoscut mai ales ca şi producător de film, precum şi ca un inovator al animaţiei şi al parcurilor tematice. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar şi la sapte premii Emmy, deţinând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar.Disney şi echipa sa au creat unele din cele mai bune filme din lume (Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici, Cenuşăreasa, 101 Dalmaţieni, Bambi, Doamna şi vagabondul, Alice în Ţara Minunilor, Peter Pan, Frumoasa din pădurea adormită, Mary Poppins, Pinocchio) şi unele din cele mai cunoscute personaje, inclusiv cel pe care majoritatea îl consideră alter-ego-ul său, Mickey Mouse.
       Mickey Mouse este unul dintre cele mai îndrăgite personaje create de către regizorul şi desenatorul american Walt Disney. Debutând în anul 1928 cu filmul de animaţie Plane Crazy, acest şoricel îmbrăcat în pantaloni roşii a devenit unul dintre simbolurile cinematografiei şi culturii americane.Este de asemenea si protagonistul in primul desen animat cu sunet sincronizat cu animaţia „Steamboat Willie”, care a avut premiera în noiembrie 1928.În 1932, Disney a primit un premiu special din partea Academiei de Film pentru crearea lui Mickey Mouse, ale cărui seriale au devenit color în 1935.
        Au început să apară apoi şi alte personaje celebre ale lui Disney, printre care Donald Duck, Pluto şi Goofy .Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici (Snow White and the Seven Dwarfs) este un film de animaţie lansat în 1937, produs de Walt Disney, şi regizat de David Dodd Hand. Este bazat pe povestirea omonimă a Fraţilor Grimm. Este primul film din seria de filme animate Disney şi filmul de animaţie clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile.Bambi este un film de animaţie lansat în 1942 produs de Walt Disney, şi regizat de David Dodd Hand. Este bazat pe povestirea Bambi, A Life in the Woods scrisă de Felix Salten. Cenuşăreasa este  alt film produs de Walt Disney Pictures şi lansat în SUA la 15 februarie 1950.
        Pentru activitatea sa cinematografică, Walt Disney a primit 59 de nominalizări la Oscar, câștigând 22. A fost nominalizat de trei ori la Globurile de Aur, fără să câștige vreunul. Din patru nominalizări la Premiile Emmy, a câștigat o dată. Câteva dintre filmele sale sunt păstrate în Registrul Național de Film din SUA.A murit la 15 decembrie 1966, din cauza unui cancer la plămâni, urmare a faptului că a fost un fumător înrăit încă din adolescență. Creatorul lui Mickey Mouse și al celebrului parc Disneyland a influențat arta mondială prin imaginație, spirit de inovație și optimism.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/walt-disney-3556/

https://editiadedimineata.ro/walt-disney-5-lucruri-mai-putin-stiute-despre-parintele-animatiei/

https://radioromaniacultural.ro/documentar-115-ani-de-la-nasterea-lui-walt-disney-geniu-al-filmului-animat/

https://www.europafm.ro/50-de-ani-de-la-moartea-lui-walt-disney-video/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here